​Interviu HotNews

VIDEO Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, Vasile Ciurchea: Doar 50 de oameni se ocupa de control si anti-frauda in CNAS. Foarte putin in comparatie cu alte sisteme de sanatate din lume

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Luni, 19 ianuarie 2015, 15:09 Actualitate | Esenţial


Vasile Ciurchea
Foto: zi-de-zi
Romania are deja mai multe instrumente informatice functionale in sistemul medical: reteta electronica, cardul de sanatate si urmeaza dosarul electronic de sanatate. Toate informatiile astfel obtinute se varsa in sistemul informatic unic (SIUI) al Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, a carui functionare fluenta este esentiala. Totusi medicii raporteaza multe inadvertente sau faptul ca, pur si simplu, SIUI functioneaza prost.

De ce se intampla asta? Cum vor fi folosite toate datele in format electronic la care CNAS va avea acces? Si din cauza carei institutii birocratia continua sa domine cabinetele medicale? Presedintele CNAS, Vasile Ciurchea, raspunde intr-un interviu pentru Hotnews.

INFORMATIA PE SCURT:
 • In prezent exista deja 6 milioane de dosare electronice de sanatate in care migreaza datele din SIUI.
 • Cu exceptia pacientilor si a CNAS, ceilalti actori din sistemul medical rezista la introducerea cardului electronic de sanatate.
 • Din martie-aprilie cardul electronic de sanatate va fi obligatoriu.
 • In 2014 internarile pe termen lung in spitale au scazut cu 5%.
De ce medicii raporteaza probleme in functionarea SIUI?
Vasile Ciurchea: Orice sistem informatic poate avea, la un moment, o anumita problema: a cazut internetul, a cazut curentul sau alte motive. Dar sistemul functioneaza in 99.9% din cazuri. Si mai e ceva: fiecare medic are un sistem informatic propriu care ar trebui sa fie in conexiune cu SIUI. De multe ori acest sistem [achizitionat de la furnizori privati, n.red.] nu este intr-o conexiune permanenta cu SIUI, ci doar migreaza datele si e posibil ca acea conexiune sa nu fie intotdeauna perfecta. Daca toata lumea ar lucra online in SIUI nu ar fi niciun fel de problema. La nivel national astazi sunt aproximativ 60.000 de utilizatori in SIUI.

Multi credeau ca informatizarea sistemului medical va reduce birocratia.
Vasile Ciurchea: Reduce birocratia, eficientizeaza costurile si pune ordine.

Si atunci de ce medicii sunt obligati sa scrie si manual aceeasi informatie in foaia individuala a pacientului si apoi si in registrul de consultatii?
Vasile Ciurchea: E o problema de Cod Fiscal, de ANAF. Daca ar fi doar dupa intentia CNAS, o semnatura electronica ar fi suficient.

Dar e absurd.
Vasile Ciurchea: ... greu de spus. La reteta electronica in mod normal ar trebui sa nu mai fie si suportul pe hartie. Dar pentru autoritatile fiscale suportul pe hartie este inca cel de baza. Din 2015 intentionam sa facem contractarea cu medicii tot online. Medicii sa nu mai vina cu dosarul la CNAS, ci sa-l depuna online pe proprie raspundere. Noi luam de bun tot ce ne declara si, din secunda doi, ii putem controla

In cate farmacii din tara functioneaza prescriptia electronica?
Vasile Ciurchea: In toate farmaciile. Si toti medicii o folosesc. Inclusiv cei din spitale, atunci cand scriu reteta.
Dar in spitale nu intotdeauna medicii scriu reteta la externare si atunci ii trimit la medicul de familie.

Moristi cu retete false, precum cea de la Polisano, mai sunt posibile in conditiile unui sistem informatizat?
Vasile Ciurchea: Teoretic ar trebui sa nu, dar probabil mai exista. Scrii o reteta electronic dar nu e pacientul acolo si cineva de la farmacie accepta sa o elibereze. Tocmai aici vine cardul de sanatate si pune ordine. Ca sa poti scrie o reteta electronica dupa introducerea cardului, trebuie sa fie prezent pacientul. Cardul confirma ca pacientul a fost la momentul respectiv in acel cabinet. Cardul va fi utilizat si in farmacie dar pentru ridicarea retetei. Acolo va fi utilizat fie de posesorul direct, fie de un apartinator. In campul electronic al cardului iti poti trece un apartinator.

Aveti o statistica cu cat a scazut numarul fraudelor in sistem de cand a fost introdusa reteta electronica?
Vasile Ciurchea: Nu am facut o statistica, dar faptul ca in ultimul an clawback-ul s-a pastrat cam la acelasi procent inseamna ca s-a redus mult din frauda. Iar cu cardul se va reduce si mai mult.

Cu cat?
Vasile Ciurchea: Noi ne dorim sa se reduca la zero, dar nu exista niciun sistem in lume unde sa nu existe o frauda. Ne vom apropia de zero cu conditia ca toti actorii din sistemul medical sa doreasca si sa participe la aceste sisteme informatice.

Cine sunt cei mai recalcitranti actori?
Vasile Ciurchea: La acest moment, daca vorbim de card, toata lumea mai putin CNAS. Si pacientii doresc cardul, intreaba in continuu de el. Pacientii trebuie sa-si ia cu ei cardul de fiecare data cand merg la medic. De la 1 februarie, chiar daca nu vor merge cu cardul, vor primi serviciile medicale. Dar va veni si un moment cand doar in urgenta vor mai primi servicii medicale fara card.

Cand?
Vasile Ciurchea: O luna-doua dupa 1 februarie. Din martie-aprilie, odata cu noua contractare, cardul electronic de sanatate va deveni obligatoriu. Nu vor mai exista motive sa fie cerute pacientilor adeverinte de asigurat. Cardul va certifica ca serviciul medical a fost acordat in acel loc si in acel moment. Si atunci probabil ca serviciile fictive vor fi foarte putine. Pe card mai pot fi inscriptionate si alte date, dar asta se face doar la cererea pacientului. Daca pacientul nu doreste, nu se mai inscriptioneaza nimic.

Ce s-a intamplat cu cele 800.000 de carduri pe care medicii de familie au spus ca nu vor sa le distribuie?
Vasile Ciurchea: Mare parte din cardurile care inca nu au ajuns la populatie probabil sunt cele ale romanilor plecati dar care inca sunt asigurati aici. Aceste carduri s-au intors de la posta la CNAS unde, daca pacientul doreste, poate merge sa-si ridice cardul.

Deci ati renuntat la ideea ca medicii de familie sa distribuie cardurile ramase nedistribuite?
Vasile Ciurchea: Nu si nici nu renunt. Ce se va intampla cand oamenii vor avea nevoie de un serviciu medical? Se vor duce mai intai la casa judeteana sa-si ridice cardul? Pentru unii din coltul judetului, cu drum cu tot, asta poate dura si o zi. De ce sa nu scutim pacientul de o cheltuiala de timp si de bani? Si medicii sunt interesati de pacientii de pe lista lor si sunt foarte multi medici de familie care ne cer sa le dam cardul. Medicii sunt direct interesati in a-si verifica lista pentru ca au pacienti pe lista care nu au fost la ei de ani de zile.

Cine poate interpreta potentialele tipare de fraude inregistrate de SIUI, comportamentele care trag semnale de alarma? Degeaba avem un sistem informatizat cu date disponibile daca nu exista oamenii care sa le interpreteze.
Vasile Ciurchea: Oamenii din Directia de Control si Anti-frauda, Directia de Audit a CNAS. Ei au acces in sistem pe anumite limite si paliere. Daca va trebui sa agregam date din sistem, atunci directorul Directiei IT, Mihai Bejat, este cel care gestioneaza toata problema.

Cati oameni dedicati controlului si combaterii fraudei exista la CNAS?
Vasile Ciurchea: In CNAS sunt 50 de oameni si mai sunt si la nivelul caselor judetene. Oricum foarte putini in comparatie cu alte sisteme de asigurari de sanatate din lume unde cei mai multi lucreaza in control. Cea mai mare casa de asigurari din Germania are aproximativ 64.000 de angajati, dintre care mai mult de jumatate sunt in control. Vom incerca si noi sa deplasam forta de munca pe control si monitorizare.

In 2014 au existat peste 3200 de controale ale CNAS la furnizorii de servicii medicale. In cate cazuri s-au gasit nereguli? Cate fraude ati identificat?
Vasile Ciurchea: Au fost identificate multe nereguli. Nu am un procent in acest moment. Dar cand se face un control nu intotdeauna se aplica o sanctiune financiara. Pentru ca recuperarea prejudiciului trebuie sa fie demonstrata cu acte.

Cand va intra in functiune dosarul electronic de sanatate?
Vasile Ciurchea: In prezent, dosarul electronic este la medicul de familie si la spital, urmand sa-l extindem la segmentele de ambulator si paraclinic. In prezent sunt peste 6 milioane de dosare electronice facute. Sa nu intelegeti ca cineva se apuca si scrie de mana tot istoricul pacientului. Nu. Ci ca datele din SIUI au inceput deja sa migreze in dosarul fiecarui pacient. Dosarul electronic nu este acelasi lucru cu cardul. Cardul este o cheie, iti da acces in sistem. Dosarul medical electronic este oglinda si nu poate fi vazut de oricine. La el are acces medicul pentru ca e important ca el sa-ti cunoasca istoricul medical. Si are rol de eficientizare in cheltuirea banilor. Daca iti faci azi niste analize, acele analize vor ajunge in dosarul electronic si maine, cand te duci la un medic specialist, el vede ca ai acele analize si nu ti le va mai repeta tot pe acelea.

Va contrazic. Pacientii cand se duc astazi la medic isi iau dosarul cu toate analizele si medicul, dupa ce le vede, spune: “Laboratorul asta e prost. Te duci si iti faci analizele la alt laborator”.
Vasile Ciurchea: E adevarat. Dar in momentul in care analizele vor fi trecute in dosarul pacientului atunci medicul se gandeste foarte bine daca ii mai repeta aceleasi analize sau nu.

Si acum de ce nu s-ar gandi la asta?
Vasile Ciurchea: Pentru ca acum le vede pe hartie, trece peste ele. Noi ne gandim sa crestem calitatea si la laboratoare, astfel ca nu vor mai aparea aceste repetari.

CUM FUNCTIONEAZA DOSARUL ELECTRONIC (demonstratie de Mihai Bejat, director IT in CNAS)


Ce datorii mai are CNAS la spitalele din afara Romaniei pentru tratamentul pacientilor romani?
Vasile Ciurchea: Romanii se pot duce sa se trateze in strainatate oricand si nu le este refuzat acest serviciu. Niciun stat nu poate refuza un serviciu medical. La sfarsitul anului aveam o datorie de 190 milioane de euro. Dar exista un timp de 3 ani sau peste in care putem deconta facturile pentru serviciile medicale acordate acolo. Asadar nu este o datorie cu mult depasita. Anul trecut am platit 68,2 milioane de Euro pentru tratamentul in afara Romaniei. Dar important e sa gasim solutii de rezolvare aici, ca sa scadem suma platita acolo.  

Care a fost bugetul CNAS in 2014?
Vasile Ciurchea: Aproximativ 5 miliarde de Euro. Si in 2015 este acelasi buget.

Care sunt primele trei programe nationale de sanatate cel mai bine finantate de catre CNAS in 2015?
Vasile Ciurchea: Oncologia. Programul de boli cardio-vasculare si ma refer la stenturi. Si ortopedia. Scleroza in placi care este un consumator de bani si un program care se adreseaza in special pacientilor tineri. In momentul in care un pacient intra in acest program pentru scleroza nu-l mai scoti niciodata cat timp traieste.

Ce schimbari a produs introducerea celebrului pachet de baza, promovat de Eugen Nicolaescu?
Vasile Ciurchea: Pachetul de baza a incercat in cele 6 luni de aplicare sa puna ordine intre ceea ce trebuie acordat in ambulatoriu si ceea ce trebuie acordat in spital, fie ca e internare de zi sau de lunga durata. As vrea ca acest pachet sa mai fie revizuit si sa fie asumat de societatile medicale de profil pentru ca doar ele iti pot spune care diagnostic se trateaza la medicul de familie, care in internare de zi. Au scazut internarile continue cu aproximativ 5% si au crescut internarile de zi, cele din urma fiind mai putin costisitoare si mai comode pentru bolnav. Va mai dura insa pana sa se inverseze procentele, dar asta tine si de educatia pacientului, a medicului si in special de un pachet asumat de societatile medicale de profil.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

4226 vizualizari

 • +6 (6 voturi)    
  Ati intrebat pe lupul de la stana (Luni, 19 ianuarie 2015, 15:42)

  Vlad [anonim]

  Bravo Hotnews!
  Ati intrebat despre disfunctionalitatile SIUI pe presedintele CAS???? Serios????
  Pai pentru el, ca unealta de facut economii si de redus drepturile asiguratilor, e foarte bun SIUI. 99,99 % bun. Pentru pacienti e mai greu.
  Ma duc la medicul de familie cu o problema, dupa cativa ani in care nu am mai mers la consultatie. Acolo, surpriza. Nu mai sunt inscris. Doctorul a presupus ca m-am dus la alt medic, m-am mutat etc. Inca avea hartiile mele medicale (fisa de consultatie). Imi spune ca nu ma poate ajuta, sa merg la CAS sa-mi spuna la ce medic de familie sunt. Acolo mi se raspunde: nu stim, o fi ceva din SIUI, ca erori in SIUI sunt cu miile si nu sta nimeni sa vada ce si cum. Sa ma inscriu din nou ca nu-i bai. Pai bine bine, dar eu sunt transferat de catre SIUI la alt medic, eu nu am semnat nimic. Este ilegal. Dar nimeni nu raspunde pt asta, e de vina SIUI. Adica nimeni.
  Sa vedem acum daravela cu cardul... asta sursa de viitoare erori SIUI in care nu e 'nimeni' vinovat.
  • -1 (1 vot)    
   isi bat joc si nimanui si cetatenii dorm (Luni, 19 ianuarie 2015, 16:15)

   LiviusAcris [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Intreagul sistem administrativ din sanatate e un imens scandal.
   Nici nu stii de unde sa incepi cu criticile.

   Deci nu avem oameni in controlul anti-frauda si atunci investim milioane intr-un card de sanatate, ca are pin. Pinul elimina frauda.
   Nici un fel de respect pentru timpul oamenilor pusi pe drumuri de facatura asta. Care va fi la fel de utila precum cartea de alegator.
   Totul e redundant. Era suficient sa isi coordoneze bazele de date cu cei din evidenta populatiei si adminstratia financiara. Nu inca un sistem paralel.
  • 0 (0 voturi)    
   Am patit la fel (Luni, 19 ianuarie 2015, 19:44)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui Vlad

   Nu esti transferat la alt medic, esti doar "orfan de medic". Cica in urma cu vreo trei ani de zile s-a facut o migrare mare de date intre bazele lor de date, si atunci s-au "pierdut" pacienti ca mine si ca tine. Daca iti aduci aminte, pe vremea aia aparuse informatia ca in Bucuresti sunt cu un milion mai multi asigurati decat in realitate: http://www.gandul.info/stiri/cnas-medicii-de-familie-au-declarat-cu-900-000-mai-multi-asigurati-decat-sunt-in-realitate-7919353

   In cazul meu, probabil ca "mi-am pierdut" medicul de familie pentru ca ma mutasem din Sibiu in Bucuresti, iar la marea migrare probabil apaream in ambele locuri. Solutia de "corectare" a situatiei a fost sa ma stearga de la ambii medici, si cand constat eu ca nu mai am, sa ma inscriu singur la care am chef.

   Sunt convins ca si tu ti-ai pierdut medicul in acelasi fel - a fost probabil un soi de inconsistenta in legatura cu informatiile despre tine. Asa cum ti-au si spus: erori sunt cu miile, inscrie-te din nou ca asa se curata informatiile.

   Daca vrei sa cauti tapi ispasitori, vinovatii sunt cei care au introdus initial datele inconsistente.

   Singura vina a "astora de acum" e ca ar fi fost bine sa ne trimita niste scrisorici prin care sa ne anunte "stiti, informatiile noastre sunt vraiste si nu mai stim care e medicul dvs de familie, va rugam sa va inscrieti din nou".
   • 0 (0 voturi)    
    Da, dar (Luni, 19 ianuarie 2015, 19:58)

    Vlad [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Da, Mihai, m-am reinscris eu, insa CAS are o 'mica' regula.... foarte interesant. cica in luna in care te inscrii nu poti primi dreptul tau de asigurat. Eu aveam nevoie urgenta de concediu medical pentru ca aveam o infectie la un picior si NU PUTEAM SA MERG. si pe chestia ca nu eram inscris, NU AM PRIMIT. De la Cas (unde a trebuit sa MERG!!! adica sa folosesc piciorul bolnav) mi s-a confirmat ca asa e, este regula lor, sa-mi iau adio de la concediu, trebuia sa fiu inscris. Dar nu eram inscris pentru ca... SIUI.

    Bravo frate. La CAS platesti de-ti iese pe nas, insa cand ai nevoie, primesti REGULI. 'conform contractului cadru'. 'siui'. Bine facea Nicolaescu daca desfiinta aceasta caracatita. Nici card nu am primit. Trebuie sa merg eu la CAS sa-l iau. Altii ca mine care nu au primit se vor lovi de card cand vor avea si ei nevoie de ceva bolnavi fiind, si atunci, ghinion: o 'mica' eroare si instant economie la buget.
    De ce impozitul la CAS e legiferat? de ce nu-l pot acum de exemplu rezilia? As prefera sa stau la privat (unde deja dau bani)!
 • 0 (0 voturi)    
  hai sa fortam birocratia pe gatul cetateanului (Luni, 19 ianuarie 2015, 16:21)

  LiviusAcris [anonim]

  Obligatoriu !
  Ia aveti grije de inca un act.
  Si PIN-ul. Eheeee ce o sa mai puna lumea pe drumuri pentru uitarea codului, pierdere, etc.
  Cum o sa introduca pinul tot functionarii si medicii.
  Ne-am securizat !
 • +3 (7 voturi)    
  nu vreau sa mai platesc CASS (Luni, 19 ianuarie 2015, 16:24)

  CocoMuc [anonim]

  Am doua motive.
  #1 platesc de 2 ani (pfa) si nu figurez ca asigurat

  #2 medicina de familie este uneori plina de ratati (fratele meu diagnosticat cu raceala, cand el avea TBC).

  De ce nu oferiti alternative? Sunteti platiti sa cautati solutii nu sa furati!!!
 • 0 (0 voturi)    
  dar de fraudă? (Marţi, 20 ianuarie 2015, 1:29)

  Maica Reteza [utilizator]

  OK, dacă numai 50 de oameni se ocupă de anti-fraudă în CNAS, atunci să înțeleg că restul se ocupă de fraudă?
 • 0 (0 voturi)    
  Pretul (Marţi, 20 ianuarie 2015, 4:41)

  Jar [anonim]

  maxim al medicamentelor e aprobat de MS. Acest pret permite furnizorilor sa acorde discount-uri de pana la 90%. Din acest discount sunt "motivati" medicii sa prescrie anumite medicamente si farmaciile preferate sa le aprovizioneze. Aici e jaful.
  Farmaciile pot frauda numai cu retete prescrise de un medic.
  E asa greu de priceput?
 • 0 (0 voturi)    
  Care sunt instructiunile CNAS? (Duminică, 8 martie 2015, 13:27)

  Gabriel [anonim]

  Referitor la "Cardul naţional de sănătate" m-am adresat catre Casa Naţională de Asigurări de Sănătate cu urmatoarea solicitare (la care astept un raspuns):

  Va rog sa-mi comunicati care sunt masurile luate in considerare pentru cazul in care, din motive care nu privesc cabinetul medicului de familie, posibilitatea de utilizare a protocolului de autentificare prin intermediul "Cardul naţional de sănătate" nu este realizabila. Prin motive care nu privesc cabinetul medicului de familie inteleg:
  - disfunctionalitati privind furnizarea de energie electrica,
  - disfunctionalitati privind reteaua de comunicatii,
  - disfunctionalitati privind functionarea SIUI.
  Va rog sa-mi comunicati care sunt recomandarile/instructiunile pe care le-ati transmis medicilor de familie in sensul celor de mai sus.
  Mentionez ca, in calitate de asigurat voi face publice atat aceasta solicitare cat si raspunsul primit.


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by