Un alt fond de investitii german este prins intr-un scandal legat de retrocedari ilegale de padure dupa ce, la inceputul anului trecut, RISE Project a dezvaluit implicatiile penale ale celei mai mari afaceri cu paduri din Romania in care a fost implicata, alaturi de nume sonore din politica autohtona, si o corporatie nemteasca, scrie RISE Project.

Retrocedare blitz

De data aceasta este vorba despre o padure intinsa pe 5000 de hectare in judetul Buzau si, la fel ca si in cazul anterior, RISE Project si publicatia germana Die Welt investigheaza ramificatiile transnationale ale tranzactiei.

Departamentul National Anticoruptie (DNA) a retinut si a pus sub acuzare in noiembrie anul trecut un grup de persoane, intre care s-a numarat si fostul prefect de Buzau, Paul Beganu. Procurorii DNA sustin ca retrocedarea padurii de la Gura Teghii care a avut loc in 2011 a fost facuta ilegal cu implicarea unor functionari corupti ai statului. Suprafata a ajuns in acel an in proprietatea afaceristului Gheorghe Ceteras care a vandut-o rapid unei firme din concernul german Nordcapital.

Surse din Romsilva care prefera sa-si pastreze anonimitatea ne-au descris problemele care pot sa apara daca DNA reuseste sa obtina condamnarea in instanta a romanilor care au luat padurea de la stat.

"De la bun inceput a fost o mare graba in a pune in posesie aceasta proprietate. Retrocedarea a fost una abuziva, nelegala si netemeinica. Daca ancheta si rechizitoriul celor de la DNA sunt solide atunci acest proces va face dreptate si cei responsabili vor raspunde, chiar si cu inchisoare daca e nevoie. In aceste conditii, statul roman poate cere in instanta reatribuirea terenului ilegal retrocedat, chiar daca a existat un cumparator de buna credinta. Daca acest proces va fi castigat, jurisprudenta din Romania specifica clar ¬ cumparatorul, in acest caz societatea cu actionariat german, va merge in civil contra lui Gheorghe Ceteras pentru a-si recupera prejudicul", au explicat surse din Romsilva.

Nu doar retrocedarea a fost una rapida, ci si vanzarea proprietatii. Omul de afaceri buzoian a reusit, in doar cateva luni, sa faca afacerea vietii sale - in februarie 2011, Ceteras a cumparat drepturile litigioase pentru teren, trei luni mai tarziu, in mai, a fost pus in proprietate si 20 de zile mai apoi, pe 15 iunie 2011, a vandut miile de hectare cu 21,7 milioane de euro societatii SRN Silvirom Nawaro GMBH.

Nemtii de la Gura Teghii

Silvirom este controlata in proportie de 99,95% de o companie din Hamburg, parte din concernul german Nordcapital. Acesta este un fond de investitii controlat de Erck Rickmers, un cunoscut om de afaceri in Germania si fost membru in Parlamentul din Hamburg, din partea socialistilor.

Intr-un raspuns oficial adresat jurnalistilor Die Welt si Rise Project, oficialii Nordcapital au declarat ca legatura cu omul de afaceri buzoian a fost facilitata de un intermediar. "Afacerea cu domnul Gheorghe Ceteras a fost intermediata de un broker. Omul de afaceri aparea la vremea respectiva ca proprietar al acelei suprafete de teren, iar societatea cumparatoare SC SRN SilvirRom GmbH si-a onorat contractul semnat pentru aceasta padure. Din acest motiv nu credem ca aceasta proprietate a fost achizitionata ilegal. Am aflat din media despre ancheta procurorilor DNA", au raspuns oficialii Nordcapital.

Citeste in intregime si consulta documentele pe riseproject.ro.