Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a evolutiei valorilor termice si a precipitatiilor in intervalul 19 ianuarie - 1 februarie, pentru toate regiunile din tara: Banat, Crisana, Transilvania, Maramures, Moldova, Dobrogea, Muntenia, Oltenia si la munte, citeaza Mediafax.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In intervalul 19-22 ianuarie, mediile de 10...11 grade ale temperaturilor maxime vor depasi cu mult pe cele multianuale specificei perioadei. Dupa racirea estimata a se produce pe parcursul zilei de 23 ianuarie, regimul termic va deveni in umatoarele zile usor mai ridicat decat cel obisnuit in ultima decada a lunii ianuarie, cu temperaturi diurne in jurul mediei de 5 grade. La randul lor, temperaturile minime vor fi mai ridicate in primele 4...5 nopti, cand media lor nu va cobori sub 3 grade. Insa in restul intervalului de prognoza, aceasta se va situa in jurul valorii de -1 grad, ceea ce nu exclude la nivel local si valori pozitive in zona de deal, chiar si pe parcursul celei de-a doua saptamani.

In prima saptamana vor fi ploi slabe si moderate, apoi vor fi precipitatii in general slabe, mixte.

CRISANA

Intre 19 si 23 ianuarie, media temperaturilor maxime va fi de 9...10 grade, fiind semnificativ ridicata pentru aceasta perioada din an. Apoi, incepand cu 24 ianuarie si pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani, desi temperaturile maxime, in medie, nu vor mai depasi 5 grade, regimul termic diurn va fi usor mai ridicat decat cel obisnuit in ultima decada a lunii ianuarie, prezentand mici variatii, de la o zi la alta. Pe parcursul noptilor primei saptamani, media minimelor termice va fi pozitiva, cuprinsa intre 2 si 4 grade. Se preconizeaza ca, in medie, temperaturile minime vor scadea pana pe 26 ianuarie spre -2 grade, mentinandu-se la aceasta valoare pana pe 1 februarie.

Temporar vor fi ploi slabe si moderate in timpul primei saptamani, iar ulterior precipitatiile in general slabe, sub forma de ploaie dar si de lapovita sau ninsoare, vor avea o probabilitate de aparitie ridicata aproape zilnic, pana la sfarsitul intervalului.

TRANSILVANIA

Pe parcursul primelor 5 zile, vremea va fi mai calda decat in mod obisnuit, cu temperaturi maxime apropiate de o medie de 7 grade. In intervalul 24-27 ianuarie, aceasta medie nu va mai depasi 4 grade, iar ulterior va fi in jur de 2 grade. Valorile termice nocturne vor fi permanent negative si local se va consemna gerul in depresiuni, cu precadere intre 28 ianuarie si 1 februarie, cand media regionala a temperaturilor minime va fi in jur de -5 grade.

Pana pe 22 ianuarie si dupa 28 ianuarie, conditiile de aparitie a precipitatiilor vor fi reduse, dar in celelalte zile vor fi precipitatii mixte, care pe arii restranse pot fi moderate cantitativ in 23, 24 si 27 ianuarie. Vor fi conditii de polei.

MARAMURES

Procesul de incalzire a vremii, caracteristic primei jumatati a acestei saptamani, va determina temperaturi maxime ridicate cu precadere in zilele de 21, 22 si 23 ianuarie, cand in medie se vor intregistra 9 grade. Intre 24 ianuarie si 1 februarie, regimul termic diurn va fi ceva mai modest, cu medii de 2...3 grade, urmand a se mentine, totusi, usor mai ridicat decat cel obisnuit in aceasta perioada. Media temperaturilor minime va avea valori de 1...2 grade pana pe 24 ianuarie, iar ulterior va scadea pana in jurul a -3...-2 grade.

Precipitatiile in general slabe vor fi numai sub forma de ploaie in primele trei zile, iar intre 22 si 25 ianuarie si temporar pana pe 1 februarie, se vor semnala si lapovite sau ninsori, care vor favoriza pe arii restranse formarea poleiului.

MOLDOVA

In aceasta regiune, procesul de incalzire a vremii din intervalul 19-23 ianuarie va determina cresterea atat a temperaturilor maxime, de la o medie de 3 grade la 6 grade, cat si a celor minime, de la valori, in medie, de -2 grade la 1...2 grade. Intre 24 ianuarie si 1 februarie, desi vremea se va raci, regimul termic va fi ceva mai ridicat decat cel obisnuit in aceasta perioada. Astfel, media temperatrurilor maxime va ramane apropiata de 2 grade, iar aceea a temperaturilor minime va cobori sub 0 grade pe 25 ianuarie si va fi in jurul a -2 grade pana la sfarsitul celei de-a doua saptamani.

Precipitatiile in general slabe, mixte, vor avea o probabilitate de aparitie ridicata intre 22 si 27 ianuarie. Izolat se va semnala polei.

DOBROGEA

Vremea va fi mult mai calda decat in mod normal in ultima decada a lunii ianuarie in toate zilele intervalului de prognoza, cu o medie a temperaturilor maxime situata intre 6 si 9 grade. Regimul termic al minimelor nocturne se va mentine la medii pozitive de pana la 4...5 grade, exceptand intervalul 29 ianuarie -1 februarie, cand se vor produce usoare oscilatii in jurul pragului de inghet.

Dupa data de 21 ianuarie vor cadea ploi slabe sau burnite aproape in fiecare zi, iar in aceste conditii se poate produce si ceata.

MUNTENIA

Regimul termic diurn va fi permanent cu mult mai ridicat decat cel normal, intrucat in timpul celor doua saptamani, temperaturile maxime mediate pe regiune se vor situa intre 5 si 9 grade. Media minimelor termice va creste pana la aproximativ 2 grade, in intervalul 22-24 ianuarie, iar in noptile ceva mai reci care vor urma incepand din 28 ianuarie, aceasta medie va cobori spre -2 grade.

Intre 19 si 21 ianuarie vor fi doar burnite izolate, determinate de ceata, iar ulterior vor fi, temporar, precipitatii mixte. Vor fi conditii de polei.

OLTENIA

Exceptand unele zile cu ceata in zonele joase, vremea va fi calda indeosebi in timpul primei saptamani, desi mediile temperaturilor maxime vor scadea treptat, de la 9 grade pe 19 ianuarie la 5 grade pe 24 si 25 ianuarie. In a doua parte a intervalului de prognoza temperaturile maxime se vor mentine intre 4...6 grade, in medie regionala. Regimul termic nocturn va urma tot un parcurs descendent, astfel ca in noptile mai calde din intervalul 22-24 ianuarie media temperaturilor minime va fi de circa 2 grade, in cele putin mai reci care vor urma nu va mai depasi 0 grade, iar din 28 ianuarie va cobori spre -2 grade.

Probabilitatea de aparitie a precipitatiilor mixte, pe spatii relativ extinse, va fi mai ridicata in intevalul 22-27 ianuarie, cand vor fi si conditii de polei.

LA MUNTE

Vremea se va raci usor si treptat, insa regimul termic va mai depasi, cu precadere in primele zile, pe cel specific ultimei decade a lunii ianuarie. Valorile temperaturilor maxime vor avea o medie cuprinsa intre 2 si 4 grade pana pe 23 ianuarie, iar ulterior aceasta medie se va situa intre 0 si -2 grade. Minimele nocturne vor fi in prima saptamana intre -4 si -2 grade, in medie, apoi urmeaza sa mai scada, spre o medie de -7 grade.

Probabilitatea de precipitatii, predominant sub forma de ninsoare, va fi mai ridicata intre 22 si 27 ianuarie, iar in zilele de 23 si 24 ianuarie izolat pot fi cantitati mai insemnate.