Biroul permanent al Camerei Deputatilor urmeaza sa decida luni daca va cere o sesiune extraordinara pentru gasirea unor solutii privind situatia disperata a romanilor care au credite in franci elvetieni. Moneda a atins niveluri record fata de leu saptamana trecuta, cand a ajuns sa coste aproape cat un euro. Daca trendul va continua, 75 000 de romani imprumutati in franci sunt in pericol sa nu isi mai poata plati ratele.

PNL a cerut convocarea unei sesiuni extraordinare si audierea conducerii BNR in Parlament referitor la acesta situatie. Deputat PNL Andreea Paul Vass, a declarat ca vrea "un mecanism de interventie pentru situatii de calamitate financiara".

PSD, in schimb, sustine rescadentara creditelor prin asa zisa "Electorata". Potrivit acesteia, persoanele fizice primesc o reducere fiscala daca beneficiaza de scaderea dobanzii de catre banca cu pana la 35% pentru o perioada de doi ani. Una dintre conditii este ca venitul persoanelor care solicita restructurarea sa nu depaseasca 2.200 lei brut pe luna. Deducerea fiscala din venitul lunar impozabil a fost stabilita la 900 de lei si se aplica dupa perioada de doi ani de restructurare a creditului.

Ministrul Finantelor Darius Valcov a declarat vineri seara dupa intalnirea cu oficialii BNR de la banca centrala, ca o solutie pentru persoanele care au credite in franci ar fi extinderea prevederilor acestei ordonante din 2014.

Reprezentantii BNR au lasat la latitudinea bancilor rezolvarea situatiei si au spus ca fiecare client trebuie sa negocieze cu institutia de unde s-a imprumutat.

Pana la gasirea unei rezolvari concrete de catre guvernanti, bancile au anuntat solutii de moment

OTP Bank Romania va aplica reduceri ale marjei de dobanda cu pana la 1,5 puncte procentuale pentru clientii cu imprumuturi in CHF cu dobanda variabila, pentru o perioada de trei luni.

Reprezentantii Raiffeisen i-au chemat la banca pe clientii imprumutati in CHF si care acum au probleme financiare.

Dar nu ia in calcul plata ratelor la un curs valutar mai favorabil agreat de banca.

"Cursul de schimb nu este o variabila in contractul de credit, dat fiind ca fiecare client a primit in cont suma de bani contractata in moneda respectiva (in cazul in discutie, franci elvetieni), si trebuie sa ramburseze tot franci elvetieni, potrivit Codului Civil", au declarat pentru Mediafax reprezentantii Raiffeisen Bank, intrebati daca banca ar putea stabili un curs de schimb leu/franc elvetian mai favorabil pentru clientii cu credite in franci, in conditiile mentinerii acestuia la un nivel ridicat.