Recursul procesului dintre Prefectura Vaslui si Consiliul Local Pungesti pe tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei, unde Chevron a facut deja operatiuni de explorare, va fi stramutat de la Curtea de Apel Iasi la Bacau, in urma deciziei instantei supreme.

Inalta Curte de Casatie si Justitie a decis ca procesul dintre Prefectura Vaslui si Consiliul Local Pungesti, pe tema interzicerii explorarii si exploatarii gazelor de sist pe teritoriul comunei, sa se judece la Curtea de Apel Bacau, informeaza Mediafax.

In fapt, magistratii instantei supreme au acceptat cererea formulata de Asociatia "Salvati Bucurestiul" Romania, in calitate de recurent intervenient in dosarul care se afla pe rolul Curtii de Apel Iasi din luna mai 2014.

Intr-o prima instanta, la judecata pe fond desfasurata in urma cu un an, Tribunalul Vaslui a dat castig de cauza Prefecturii Vaslui, in procesul intentat Consiliului Local (CL) Pungesti care, in 17 octombrie 2013, a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei, hotarare considerata ilegala de catre magistratii vasluieni.

Astfel, magistratii Tribunalului Vaslui au admis cererea Prefecturii Vaslui, de anulare a acelei hotarari prin care CL Pungesti interzicea explorarea si exploatarea gazelor de sist prin metoda fracturarii hidraulice. Hotararea Tribunalului Vaslui, din 10 martie 2014, a fost atacata cu recurs de CL Pungesti la Curtea de Apel Iasi si, dupa mai multe termene, s-a decis continuarea judecatii la Curtea de Apel Bacau.

Prefectura Vaslui a dat in judecata, in 4 noiembrie 2013, Consiliul Local Pungesti, dupa ce unitatea administrativa in cauza a adoptat, in urma amplelor proteste de la mijlocul lunii octombrie a anului trecut, o hotarare prin care a interzis explorarea si exploatarea gazelor de sist pe teritoriul comunei.

Prefectura Vaslui a solicitat anularea respectivei hotarari in instanta in conditiile in care, dupa cum sustin reprezentantii institutiei, comunitatile locale nu se pot pronunta asupra exploatarii zacamintelor din subsol, acestea fiind in proprietatea exclusiva a statului.

Consilierii locali din Pungesti au hotarat, intr-o sedinta "de indata", interzicerea explorarii si exploatarii gazelor de sist pe 17 octombrie, la o zi dupa amplele proteste desfasurate la Silistea, unde Chevron intentiona sa demareze lucrarile de amenajare a platformei pe care urma sa-si amplaseze prima sonda de explorare a gazelor de sist din Romania.

Hotararea a fost trimisa spre validare la Prefectura, insa institutia in cauza a retrimis-o consilierilor din Pungesti sa o revoce, lucru care nu s-a intamplat.

O hotarare similara a fost luata de autoritatile din Pungesti in februarie 2013, insa aceasta a fost anulata in luna iunie de consilierii locali, la solicitarea Prefecturii Vaslui.