Personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa aplice pedepse corporale, precum si sa agreseze verbal, fizic sau emotional elevii sau colegii, prevede Regulamentul de organizare si functionare a unitatilor din invatamantul preuniversitar, publicat in Monitorul Oficial si citat de Mediafax.

Totodata, personalului din invatamantul preuniversitar ii este interzis sa desfasoare actiuni de natura sa afecteze imaginea publica a elevului, viata intima, privata si familiala a acestuia.

Angajatii unitatilor de invatamant preuniversitar trebuie sa aiba o tinuta morala demna, o vestimentatie decenta si un comportament responsabil, potrivit regulamentului.

Ei au obligatia de a veghea la siguranta elevilor, in incinta unitatii de invatamant, pe parcursul desfasurarii programului scolar si a activitatilor extracurriculare/extrascolare.

In plus, personalul din invatamantul preuniversitar are obligatia sa sesizeze, dupa caz, institutiile publice de asistenta sociala sau educationala specializata, directia generala de asistenta sociala si protectia copilului in legatura cu orice incalcari ale drepturilor copilului/elevului, inclusiv in legatura cu aspecte care ii afecteaza demnitatea, integritatea fizica si psihica.