Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial Regulamentul de organizare si functionare a scolilor. Noul Regulament "este nelegal si neconstitutional", sustine Asociatia Elevilor din Constanta, care anunta ca va ataca in instanta Ministerul. Elevii spun ca acest Regulament include si Statutul Elevului, desi Legea Educatiei prevede ca Ministerul Educatiei trebuie sa elaboreze printr-un document distinct acest Statut, in baza caruia fiecare scoala sa isi realizeze apoi regulamentul propriu. In plus, elevii sustin ca Regulamentul incalca dreptul fundamental al omului la libera exprimare.

Ministerul Educatiei a publicat marti, 13 ianuarie, in Monitorul Oficial, Ordinul privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP). Ordinul nr. 5.115 a fost aprobat pe 15 decembrie 2014 si este semnat de fostul ministru Remus Pricopie.

Asociatia Elevilor din Constanta reactioneaza si "se declara profund ingrijorata de prevederile noului Regulament de Organizare si Functionare al Unitatilor de Invatamant Preuniversitar, aprobat de ministrul Remus Pricopie pe 15 decembrie 2014, in ultima sa zi de mandat, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei astazi, 13 ianuarie 2015".

"Prevederile noului ROFUIP contravin tratatelor internationale, la care Romania este parte, cu privire la drepturile omului si drepturile copilului, dar si Constitutiei Romaniei, legea fundamentala a statului roman", sustine Asociatia.

Elevii spun ca articolul 136 alin. (2) din acest regulament "contravine flagrant art. 30 din Constitutie, care prevede faptul ca cenzura de orice fel este interzisa si ca nici o publicatie nu poate fi suprimata. De asemenea, se incalca dreptul fundamental al omului la libera exprimare, drept pentru care 1,5 milioane de persoane au marsaluit duminica la Paris".

Articolul la care Asociatia face referire spune ca, in scolile de stat si particulare, libertatea elevilor de a redacta si difuza reviste scolare este garantata, dar precizeaza ca "in cazul in care aceste reviste/publicatii contin elemente care afecteaza siguranta nationala, ordinea publica, sanatatea si moralitatea, drepturile si libertatile cetatenesti sau prevederile prezentului Regulament si ale Regulamentului de organizare si functionare al unitatii de invatamant, directorul propune consiliului de administratie suspendarea redactarii si difuzarii acestora si in baza hotararii consiliului, le poate suspenda temporar sau le poate interzice definitiv".

Asociatia mai spune, in comunicatul remis HotNews.ro, ca noul Regulament (ROFUIP) "incalca libertatea de miscare a elevilor. Acesta prevede faptul ca elevii pot parasi incinta unitatii de invatamant doar cu acordul profesorului de serviciu. Conform jurisprudentei Inaltei Curti de Casatie si Justitie, orice retinere pe o durata mai mare de 15 minute, fara incuviintarea unui procuror, este ilegala, fiind infractiunea de privare ilegala de libertate, pedepsita de art. 205 Cod penal cu inchisoare de la 1 la 7 ani sau de la 3 la 10 ani, daca persoana vatamata este minora".

Elevii anunta ca vor realiza un raport cu toate prevederile Regulamentului aflate in contradictie cu legislatia in vigoare. "De asemenea, Asociatia Elevilor din Constanta va ataca in contencios-administrativ Ministerul Educatiei si Cercetarii Stiintifice, cerand anularea pe cale legala a regulamentului, dupa efectuarea procedurii prealabile", se arata in comunicatul de presa.

Andrei-Eduard Burghelia, presedintele Asociatiei, spune ca "aprobarea si publicarea in Monitorul Oficial a noului ROFUIP ne arata inca o data ca, in opinia guvernantilor, elevii nu au nevoie de drepturi, nici macar cele constitutionale. Oare e mai bine sa ne interzica sa parasim incinta scolii decat sa ne asigure protectia de care noi avem atata nevoie? Elevii nu sunt persoanele pe care le putem arunca la gunoi atunci cand ne terminam mandatul!".

Vicepresedintele Asociatiei, Constantin-Alexandru Manda, este citat de asemenea in cadrul comunicatului, cu urmatoarea declaratie: "Acest regulament, lasat mostenire de Remus Pricopie, ne intoarce in timp cu peste 25 de ani. In decembrie 2014, cand s-au implinit 25 de ani de cand peste 1000 de romani si-au dat viata pentru dreptul de a spune ceea ce gandesc, Remus Pricopie, in ultima sa zi de mandat, a aprobat un act administrativ, contrar cu drepturile fundamentale ale omului, acesta dandu-le directorilor dreptul de a cenzura publicatiile scolare, interzicandu-le elevilor dreptul de a se exprima. In secolul XXI, intr-o tara membra a Uniunii Europene, elevii vor fi sanctionati daca spun ceea ce gandesc."

Precizam ca Legea Educatiei prevede la articolul 80, aliniatul (2), ca "Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, impreuna cu Consiliul National al Elevilor si organizatiile guvernamentale si nonguvernamentale reprezentative, elaboreaza un statut in care sunt prevazute drepturile si indatoririle elevilor, care se aproba prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. In baza acestui statut, fiecare unitate de invatamant isi elaboreaza regulamentul scolar propriu."

De asemenea, articolul 94, aliniatul (2) literele g) si s) prevad ca "Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului exercita, in domeniul invatamantului preuniversitar, urmatoarele atributii: (...) g) aproba, conform legii, regulamentele de organizare si de functionare a unitatilor subordonate si a unitatilor conexe; (...) s) elaboreaza metodologii si regulamente pentru asigurarea cadrului unitar al implementarii politicilor educationale nationale;"