Fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii Irina Jianu, condamnata la sase ani de inchisoare in dosarul "Trofeul calitatii" si la patru ani in cazul "Zambaccian", plus un spor de 9 luni, din care a ispasit doi ani si jumatate, va fi eliberata conditionat, a decis definitiv Tribunalul Bacau, transmite Mediafax.

Irina JianuFoto: Mediafax

Tribunalul Bacau a mentinut, marti, decizia Judecatoriei Bacau din 7 noiembrie 2014, de eliberare conditionata a Irinei Jianu, decizie care a fost atacata de procurori.

"Instanta a respins contestatia formulata de Parchet, astfel incat urmeaza sa fie pusa in aplicare de indata sentinta Judecatoriei Bacau. Hotararea va fi trimisa Penitencierului Bacau in vederea punerii in libertate a Irinei Jianu", a declarat purtatorul de cuvant al Tribunalului Bacau, Maria Oboroceanu.

Irina Jianu este incarcerata in Penitenciarul Bacau din iunie 2012.

Fosta sefa a Inspectoratului de Stat in Constructii a stat in penitenciar doi ani si jumatate si a reusit sa-i convinga pe magistrati ca trebuie eliberata intrucat are peste 60 de ani, iar legea ii permite sa execute doar o treime din pedeapsa. Un alt argument prin care Jianu a reusit sa ii determine pe magistrati sa o elibereze a fost buna purtare, dar si faptul ca a redactat o lucrare stiintifica.

Potrivit legii, poate fi liberat conditionat condamnatul care a executat fractia de pedeapsa prevazuta in mod obligatoriu de lege, este disciplinat, staruitor in munca si da dovezi temeinice de indreptare, tinandu-se seama si de antecedentele penale. Tot legea stabileste ca fractia de pedeapsa executata trebuie sa fie de o treime, in cazul condamnatilor trecuti de varsta de 60 de ani care au primit pedepse de cel mult 10 ani de inchisoare.

La inceputul anului 2014, Irina Jianu a fost condamnata la patru ani de inchisoare in dosarul ¬Zambaccian¬, fiind acuzata de spalare de bani in forma continuata si participatie improprie la fals intelectual la legea contabilitatii in forma continuata. In acelasi dosar, Adrian Nastase a fost condamnat la patru ani de inchisoare, fostul premier fiind eliberat din penitenciar in luna august.

In 15 octombrie 2014, instanta suprema a condamnat-o pe Irina Jianu la cinci luni de inchisoare cu executare, pentru dare de mita, in dosarul de coruptie privind lucrarile de constructie facute la locuinta mamei lui Miron Mitrea, decizia nefiind definitiva. In acelasi dosar, Mitrea a fost condamnat la doi ani de inchisoare cu executare.

De asemenea, Curtea de Apel Bacau a decis, in 15 octombrie 2014, printr-o sentinta definitiva, adaugarea unui spor de pedeapsa de noua luni de inchisoare Irinei Paula Jianu, dupa ce aceasta a solicitat contopirea celor doua pedepse din dosarele "Trofeul calitatii" si "Zambaccian".