Sute de revolutionari au reluat, luni, protestele in Piata Victoriei, solicitand Guvernului retragerea Ordonantei de Urgenta prin care ei sunt obligati sa obtina noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie. Protestul s-a incheiat dupa aproape opt ore, fara a fi inregistrate incidente, dar si fara a fi gasite solutii in urma negocierilor pe care acestia le-au avut cu ministrii Darius Valcov si Liviu Pop, potrivit Mediafax.

Reprezentantii revolutionarilor au discutat, luni, cu ministrul Finantelor, Darius Valcov, si cu ministrul delegat pentru Dialog social, Liviu Pop, insa negocierile au esuat.

"Nu am ajuns la nicio rezolvare. Se continua protestele si greva foamei pana cand problemele noastre se vor rezolva. Ei recunosc ca ordonanta pe care au dat-o e de doi bani, dar il iubesc pe Adrian Sanda (seful Secretariatului de Stat pentru Problemele Revolutionarilor, n.r.) si nu vor sa il demita. Pe noi ne intereseaza sa retraga ordonanta. Am lasat de la noi si am solicitat sa anuleze articolul care prevede introducerea certificatului cu rol determinant si sa anuleze acea perioada, 14 - 22 decembrie, pentru ca este o aberatie", a declarat Dorin Popa, unul dintre reprezentantii revolutionarilor.

El a precizat ca "la negocieri nu s-a intamplat nimic", astfel ca revolutionarii continua sa ceara interventia presedintelui Klaus Johannis, dar si o intalnire cu premierul Victor Ponta.

Popa a precizat ca trei dintre revolutionari au fost nevoiti sa renunte la greva foamei din cauza problemelor grave de sanatate, insa alte opt persoane continua aceasta forma de protest.

Revolutionarii au scandat "Jos Ponta" si au steaguri si bannere pe care scrie "Ponta, nu mai schimba legile", "Romania civica, Romania cetatenilor", "Nu exista Revolutie fara revolutionari". Unii dintre revolutionari au veste pe care scrie "Greva foamei", iar pe unele sunt trecute si varstele protestatarilor.

Protestatarii au stat intr-o zona incercuita cu garduri si in apropierea acestora sunt dispozitive de jandarmi, echipe de jandarmi putand fi vazute si in zonele din apropierea Pietei Victoria. Protestul este autorizat pana la ora 17.00, pentru 2.000 de persoane.

Revolutionarii spuneau, saptamana trecuta, ca sunt nemultumiti ca nu au primit un raspuns de la premier si ca vor continua protestul la sediul Guvernului si greva foamei, pana cand va fi retrasa OUG privind obligativitatea obtinerii de noi certificate.

Dorin Popa, unul dintre reprezentantii revolutionarilor, care a intrat in greva foamei si a participat in 6 ianuarie la discutiile cu ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop, a declarat ca premierul Victor Ponta nu le-a transmis niciun mesaj privind revendicarile lor. Acesta a precizat ca revolutionarii nu mai sunt dispusi sa discute modificarea ordonantei, ci solicita retragerea actului normativ, mai ales ca Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, le-a confirmat faptul ca orice ordonanta de urgenta poate fi retrasa de catre cel care a emis-o.

Ordonanta de urgenta privind revolutionarii contine aberatii si erori materiale, "erori impardonabile", declara ministrul delegat pentru Dialog Social, Liviu Pop, dupa discutiile cu reprezentantii revolutionarilor, carora le-a spus ca va solicita eliminarea acestor prevederi din actul normativ.

Liviu Pop le-a promis reprezentantilor revolutionarilor ca-i va cere premierului Victor Ponta "sa fie eliminate acele aberatii si erori materiale care, potrivit secretarului de stat Adrian Sanda, exista". Ministrul delegat a mai spus, la finalul discutiilor, ca spera sa existe o modificare rapida a OUG, astfel incat cei indreptatiti sa fie platiti cat mai repede, mai ales ca in buget sunt prevazute sumele necesare.

Liviu Pop a sustinut anterior ca retragerea OUG nu poate fi operabila, insa, in Parlament, pe traseul legislativ, se vor putea face eventuale corecturi.

Sute de revolutionari au protestat, saptamana trecuta, in Piata Victoriei. In urma acestui protest, premierul Victor Ponta a cerut Corpului de control sa verifice activitatea Secretariatului de Stat pentru Revolutionari incepand din 1990, in principal modul in care au fost acordate certificate de revolutionar, au declarat surse din Guvern.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca vor fi obligati sa obtina, pentru indemnizatii, noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie, dupa cum a decis Guvernul la sfarsitul anului trecut.

Decizia a fost luata dupa ce Guvernul a decis sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat atunci ca a fost "o greseala" a Ministerului Finantelor si ca la Monitorul Oficial va fi transmisa o erata.

Erata a fost transmisa si publicata in Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanta de urgenta, stabilind ca acei revolutionari care au condus grupuri de oameni si au ridica baricade trebuie sa obtina un nou certificat care sa le ateste meritele.

Practic, Executivul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant".