"Nimic nu va mai fi la fel dupa data de 7 ianuarie"", este de parere Matei Visniec, unul dintre cei mai cunoscuti dramaturgi romani. Locuieste in Franta de aproape 30 de ani, asa ca intelege perfect spiritul francez republican si incearca sa-l explice intr-un interviu acordat corespondentului Stirilor ProTv, trimis la Paris, Catalin Radu Tanase.

Potrivit lui Matei Visniec, nu este doar un atac sangeros, ci un atac la adresa libertatii presei, intr-o tara in care secolul luminilor a eliberat energii din care chiar spiritul critic s-a nascut.

Catalin Radu Tanase: Domnule Visniec, in 24 de ore Franta s-a transformat complet. Dintr-o societate cu joie de vivre intr-o societate inspaimantata de atacurile terorisate. Ce se intampla aici?

Matei Visniec: Franta traieste un fel de 11 septembrie al ei si are acest soc enorm. Ceea ce au trait americanii in 2001, Franta traieste acum. Pentru ca a fost atinsa de data aceasta nu un centru comercial ca la New York, ci libertatea presei. Ori Franta inseamna prin excelenta liberatatea presei. Aici s-au nascut ireverenta, insolenta, dreptul la umor, la critica, la deriziune. Acesti oameni erau adevarati artisti ai spiritului crictic ori iata ca traim un moment de ofensiva a unei forme noi de fascism, este islamo-fascismul care vine cu o noua ideologie care a luat ostatica o religie.

Citeste mai mult pe Stirile ProTV