​Jerome Harber locuieste pe strada unde joi dimineata a avut loc un nou atac la Paris, cand un barbat a tras focuri de arma si a ucis o politista tanara, aflata la fata locului pentru un accident rutier. El a relatat pentru HotNews.ro care era atmosfera la Paris joi, cand a fost decretat doliu national.

Harber lucreaza intr-o companie internationala si povesteste ca astazi toata lumea si-a exprimat solidaritatea, colegii si-au atasat "Je suis Charlie" la semnatura din e-mailuri si cu totii s-au strans pentru minutul de tacere ca omagiu pentru victime.

De dimineata eram in pat cand am auzit impuscaturile - un zgomot puternic, urmat de altul si de tipete. Nu mi-a venit sa cred si nici nu am incercat sa plec la serviciu pentru ca mi-am dat seama ca este mai sigur sa raman acasa. Dupa aceea, in jurul ore 10.30, lucrurile s-au mai linistit si am incercat sa ies. Nimeni nu m-a oprit. Cei de la magazine, farmacii, brutarii erau interogati.

Referitor la starea generala de spirit din Paris, evident este una de soc, confuzie. Nimic de acest fel nu s-a intamplat in Franta de mai multe decenii.

Cei care au fost ucisi la Charlie Hebdo erau foarte apreciati, cu o recunoastere unanima in profesia lor. Caricaturile nu erau vazute in Franta ca unele de ura si razbunare, ci ca reprezentative pentru lupta pentru libertatea de expresie cu orice pret.

Climatul este unul incarcat de emotie, insa nu in sens negativ. Toata lumea a cazut de acord ca este un moment in care oamenii trebuie sa fie impreuna si uniti impotriva acestei orori. Solidaritatea si omagiu victimelor se afla peste tot. Nimeni nu vorbeste (inca) despre divizuni, aruncand vina catre comunitatea islamica, si nu acuza liderii de incompetenta. Nimeni nu vorbeste (inca) despre razbunare, asa cum a fost dupa atacurile de la 11 septembrie. Dimpotriva, oamenii sunt rationali si introspectivi referitor la cum poate asa ceva sa aiba loc si cum putem sa prevenim.

Am fost foarte miscat de tacerea multimii din Place de la Republique aseara si de rapiditatea cu care s-au adunat zeci de mii de oameni.

Astazi a fost decratata zi de doliu si toata lumea a respectat un minut de tacere, atat in institutiile oficiale si multe din cele private. Eu ma aflam astazi intr-un spital pentru a ridica niste documente. Toti angajatii, toti pacientii care nu erau incapacitati si vizitatorii s-au strans, spontan, in curtea spitalului, in ploaie, in liniste perfecta, timp de peste cinci minute.