Peste 500 de persoane au participat, joi, la Cluj-Napoca, la un mars in memoria victimelelor atentatului de la saptamanalul francez Charlie Hebdo, fiind aprinse 12 lumanari si purtate afise cu mesajul "Je suis Charlie", anunta Mediafax. Participantii la mars, studenti, membri ai comunitatii franceze si francofone din Cluj-Napoca, dar si cetateni romani, s-au adunat, joi, la ora 18.00, in fata Casei de Cultura a Studentilor avand asupra lor afise cu mesaje "Je suis Charlie", de unde au pornit in mars pe traseul str. Napoca - Piata Unirii - B-dul Eroilor - Piata Stefan cel Mare - Institutul Francez.

Dimitri Moulu, unul dintre organizatorii marsului din partea organizatiei studentilor francezi de la Universitatea de Medicina si Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, a declarat ca participantii la mars ii sustin pe toti cei care lupta impotriva terorismului.

"Comunitatea franceza si francofona din Cluj-Napoca, la initiativa Asociatiei-Corporatie a studentilor francezi din Cluj-Napoca, in colaborare cu Institutul Francez din oras, a organizat un mars de solidaritate pentru victimele atentatului de la revista Charlie Hebdo. Este un omagiu adus victimelor atentatului din Paris si o actiune pentru a sustine libertatea de exprimare. De asemenea, ii sustinem pe toti cei care lupta impotriva terorismului", a spus Moulu.

In curtea Institutului Francez din Cluj-Napoca s-a tinut un moment de reculegere, s-au aprins 12 lumanari in memoria celor 12 victime ale atentatului, iar mai multe persoane au scris mesaje de solidaritate pentru familiile victimelor si pentru poporul francez, intr-un caiet de condoleante.

Un moment de reculegere a fost pastrat si la ora 13.00 in toate institutiile franceze din Romania, conform instructiunilor ambasadorului Frantei la Bucuresti, Francois Saint Paul, si la cererea presedintelui Frantei, Francois Hollande.

De asemenea, Asociatia Profesionistilor din Presa Cluj (APPC), care reuneste zeci de ziaristi, a transmis, miercuri seara, un mesaj de condoleante in limba franceza pe adresa redactiei Charlie Hebdo din Paris, iar membrii asociatiei vor pastra, vineri, un moment de reculegere si vor aprinde lumanari in memoria victimelor atentatului la Institutul Francez Cluj-Napoca.

Eticheta #JeSuisCharlie (Eu sunt Charlie - n.r.) a invadat internetul, miercuri, dupa atacul terorist produs la sediul publicatiei Charlie Hebdo din Paris, soldat cu 12 morti, acelasi text fiind afisat si pe site-ul saptamanalului.

Eticheta #JeSuisCharlie a fost postata pe retelele de socializare Facebook si Twitter, de utilizatori, in semn de solidaritate cu victimele si familiile lor, potrivit independent.co.uk.

De asemenea, textul "JeSuisCharlie" aparea scris cu litere albe, cu fonturile specifice publicatiei, intr-un patrat negru si pe prima pagina a site-ului saptamanalului, www.charliehebdo.fr, care afisa doar aceasta imagine.

Imaginea a fost, totodata, distribuita, in mod masiv, de utilizatorii de internet din toata lumea.