Georghe Tanasoiu a fost retras de catre premierul Victor Ponta din postul de secretar general al Secretariatului de Stat pentru Revolutionari, post pe care acesta il preluase temporar, prin detasare, in luna octombrie a anului trecut, informeaza Mediafax. Decizia prin care este dispusa incetarea exercitarii acestei functii a fost semnata miercuri de premierul Ponta.

Retragerea este decisa intr-un moment in care revolutionarii protesteaza pentru faptul ca sunt obligati sa obtina un nou certificat pe baza caruia sa primeasca indemnizatia lunara, iar premierul Ponta a cerut Corpului de Control sa verifice activitatea din ultimii 25 de ani a Secretariatului de Stat pentru Revolutionari, in principal modul in care au fost acordate certificate de revolutionar.

Protestatarii sunt nemultumiti de faptul ca vor fi obligati sa obtina, pentru indemnizatii, noi certificate prin care sa ateste ca au avut "un rol determinant" la Revolutie, dupa cum a decis Guvernul la sfarsitul anului trecut.

Decizia a fost luata dupa ce agentia Mediafax a semnalat faptul ca Guvernul a decis sa amane pentru urmatorii doi ani, pana in 2017, plata indemnizatiilor reparatorii la care au dreptul revolutionarii care, in decembrie 1989, au mobilizat si condus grupuri de oameni, construind si mentinand baricade impotriva fortelor regimului comunist. Ministrul Finantelor, Darius Valcov, a afirmat atunci ca a fost "o greseala" a Ministerului Finantelor si ca la Monitorul Oficial va fi transmisa o erata.

Erata a fost transmisa si publicata in Monitorul Oficial, dar Guvernul a intervenit cu o ordonanta de urgenta, stabilind ca acei revolutionari care au condus grupuri de oameni si au ridica baricade trebuie sa obtina un nou certificat care sa le ateste meritele.

Practic, Executivul a introdus un nou titlu de revolutionar, cel de "Luptator cu Rol Determinant".