Guvernul ungar va finanta renovarea memorialului secuilor din Siculeni, in Harghita, a anuntat miercuri secretarul de stat pentru comunitatile ungare din afara tarii, citat de politics.hu.

Guvernul va aloca 53.300 de euro pentru acest proiect, a declarat Arpad Janos Potapi, cu ocazia comemorarii a 251 de ani de la masacrul secuilor, in 7 ianuarie 1764, de catre trupele imperiale austriece.

Potapi a sustinut ca secuii au luptat pentru auto-determinare si autonomie inca de acum doua secole si jumatate si continua sa o faca si astazi, in conditiile in care autonomia este un cadru si o pre-conditie a supravietuirii lor ca si comunitate.

"De aceea guvernul Ungariei sustine dreptul inalienabil al secuilor la autonomie", a declarat el.

Potrivit Agerpres, locuitorii din Siculeni au fost ucisi pentru ca au refuzat sa se inroleze in trupele imperiale austriece. In zorii zilei de 7 ianuarie 1764, 1.350 de soldati austrieci au inconjurat satul Siculeni, iar doua tunuri au deschis focul asupra localitatii.

Ulterior, soldatii au intrat in satul bombardat si i-au macelarit pe toti cei care le-au iesit in cale, inclusiv femei si copii.

Cifrele oficiale ale vremii estimeaza la 200 numarul mortilor, dar procurorul militar trimis pentru investigarea evenimentelor a avansat o cifra mai mare, sustinand ca e vorba probabil de cel putin 400 de victime. Pe locul macelului a fost ridicat un monument in memoria celor masacrati.