Anul in care procurorii au dat iama printre medici. Cui si la ce foloseste?

de Vlad Mixich     HotNews.ro
Miercuri, 7 ianuarie 2015, 8:40 Actualitate | Esenţial


Vlad Mixich
Foto: Cristian Stefanescu
Niciodată nu a fost aşa. Fie că s-a început urmărirea penală împotriva lor, fie că au fost condamnaţi, peste 100 de angajaţi din sistemul medical au avut de-a face, doar în 2014, cu procurorii anticorupţie. Peste jumătate din ei sunt medici, restul fiind funcţionari, farmacişti sau asistenţi. Printre cei peste 100 sunt şi patru foşti înalţi demnitari, doi directori de spital şi patru şefi de clinică.

Tot în 2014, patronul uneia dintre cele mai puternice reţele medicale private s-a sinucis în urma unei investigaţii de corupţie, iar omul aflat astăzi la conducerea Colegiului Medicilor România a fost condamnat definitiv pentru conflict de interese. Cui şi la ce foloseşte această furtună perfectă?


Nu doar procurorii, ci şi inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au dat iama în lumea medicală românească. În 2014, ANI a deschis dosare vizând incompatibilitatea sau conflictul de interese pe numele a 45 de medici, printre care 17 directori de spital şi 12 şefi de clinică.

Dar cazurile sunt foarte diferite. Între oncologul din Miercurea Ciuc care primea de la fiecare pacient 50 de lei în plic şi un pachet de cafea pentru o consultaţie şi reţeaua de medici bihoreni care au furat 5 milioane de euro din bugetul asigurărilor de sănătate distanţa este mare. Sigur, pentru un inspector Javert nu contează dacă ai furat o pâine când îţi era foame sau o turmă de porci când erai deja sătul, dar realitatea are mai multe nuanţe decât comentatorii care afirmă că „toţi medicii fură”, sau decât Vasile Astărăstoae care vede campanii împotriva medicilor ca pe vremea lui Stalin.

În toamnă am studiat pe viu cum funcţionează mecanismul american de anticorupţie în sănătate. O sumă imensă de bani publici circulă în sistemul medical american şi mulţi încearcă (da, şi acolo) să fure din ei. Prea mulţi. Dar, mi-a explicat unul din membrii unităţii FBI de luptă împotriva corupţiei medicale, „noi ne concentrăm pe cazurile care au cel mai mare impact asupra resurselor financiare din sănătate şi de unde putem recupera cei mai mulţi bani”.

În sistemul nostru medical reţelele de medici-hoţi sunt cele mai devastatoare. Cum e cea maramuşeană formată din 14 oameni care au furat milioane de Euro decontând reţete false. Sau morişca condusă de soţia fostului patron Polisano care a furat aproape 2 milioane de euro din bugetul asigurărilor de sănătate. Sau baronii spitalelor din Constanţa care au încercat să trucheze licitaţii de peste 6 milioane de euro.

Sigur că atunci când văd cazuri care implică astfel de sume iar apoi află, a doua zi, că un coleg a fost ridicat de procurori pentru că primea 50 de lei în plic, medicii încep să creadă mai degrabă în teoriile conspiraţioniste ale incompatibilului Astărăstoae. E uşor să crezi aşa ceva mai ales că atât cazurile de milioane de euro cât şi cele de sute de euro sunt rezolvate cu ajutorul SRI-ului.

Dilema nu e atât morală, cât una de eficienţă. SRI-ul nu are suficiente microfoane pentru câte plicuri circulă astăzi prin spitalele din România. Dar are suficiente pentru cazurile de mare corupţie prin care sunt furaţi o bună parte din miliardele de lei pe care noi le punem deoparte pentru sănătate.

10.886.326 de Euro sunt banii potenţial salvaţi în 2014 de procurorii care au luptat împotriva corupţiei din sistemul medical. Dar peste 98% din această sumă a fost recuperată prin rezolvarea a doar patru cazuri de mare corupţie.

Ofiţerii SRI care, în loc să urmărească marii rechini, sunt puşi să alerge după plicuri de 50 de lei, nu fac altceva decât să dea apă la moară discursurilor de tip Astărăstoae. Sau poate intenţionat sunt ţinuţi ocupaţi cu plevuşca, ca să nu aibă timp pentru altceva...   

La rându-le, procurorii de tip Javert nu vor reuşi niciodată să stârpească obiceiul plicurilor din spitale. Există doar două soluţii pentru a stopa această cutumă.

Fie creşterea salariului minim al medicilor măcar la nivelul celor din Ungaria sau Polonia dar apoi pedepsirea dură a oricui este prins. Nu ca acum, când medicul e ridicat de procurori şi dat la TV, apoi primeşte cu suspendare fiind obligat să returneze doar conţinutul plicului din ziua în care a fost prins.
 
Cealaltă soluţie este fiscalizarea plicurilor şi definirea clară a unui mercurial în cazul în care pacientul doreşte să ofere aceste plicuri – posibilitatea este prevăzută deja în legea 46/2003 unde scrie că „pacientul poate oferi angajaţilor sau unităţii unde a fost îngrijit plăţi suplimentare sau donaţii, cu respectarea legii”.

Dar niciun ministru al Sănătăţii din ultimii ani nu a reuşit să treacă o astfel de lege, în bună parte şi din cauza opoziţiei acelor „mari domni” doctori din marile spitale care încasează, pentru o singură operaţie, plicuri care conţin nu 50 de lei, ci între 500 şi 2000 de euro, sume pentru care nu plătesc vreun impozit. Să nu ne ascundem după deget, toţi ştim de existenţa lor, mulţi le cunoaştem numele, iar lăcomia rămâne păcatul de neiertat al acestor oameni, în ciuda iscusinţei lor profesionale.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, lucrează la o astfel de lege şi, spre deosebire de predecesorul său, Eugen Nicolăescu, va lua drumul Parlamentului pentru a încerca aprobarea ei. La sfârşitul acestei luni vom vedea şi cum va arăta proiectul şi cum vor reacţiona „marii domni”. Să sperăm că legea va fi acceptabilă, iar „marii domni” suficient de puşi pe gânduri de cei peste 100 de colegi care s-au văzut nevoiţi în 2014 să bea o cafea cu procurorii.

Dar până la apariţia uneia din cele două soluţii menţionate, SRI & co. ar trebui să aplice principiul FBI de luptă împotriva corupţiei medicale: „concentrarea pe cazurile de unde se pot recupera cei mai mulţi bani”. Poate că procurorul Javert are dreptate în teorie, dar lumea în care trăim e una practică. Şi chiar şi Javert, personaj de roman, a sfârşit rău: urât de cititori şi ucis de autor.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

16320 vizualizari

 • +6 (10 voturi)    
  Javert (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 9:42)

  Fenris [anonim]

  Eu l-am iubit pe Javert. La final.
 • +13 (15 voturi)    
  Of, sanatatea mea (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 9:52)

  Alex One [anonim]

  Mda, Codul penal ar trebui modificat. Luarea de mita se pedepseste cu exceptia cazurilor in care faptuitorii sunt medici sau asistente.Incercarea de a promova o lege care sa-i oblige pe toti cetatenii sa-si declare veniturilor s-a lovit de o puternica opozitie cei mai combativi fiind medicii, de ce oare ? Daca aveti posibilitatea si curiozitatea sa vedeti cam cat aduna un medic in primi zece ani de activitate, cei mai slabi din cariera, o sa ramaneti surprinsi, sigur totul din leafa de mizerie. Acum cativa ani un ONG a realizat un sondaj in randul medicilor care au raspuns ,sub protectia anonimatului, daca ar mai conditiona ( accepta) spaga in situatia in care ar fi platiti cu 3000 de euro/luna.Cei mai multi, probabil si cei mai sinceri, au recunoscut ca situatia nu s-ar schimba pentru ca, salariul, mentionat nu acopera spaga, ca sunt bani personali (pentru propriul sufletel) de care nu stie sotia/sotul, ca primirea unui plic le creeaza o stare emotionala pozitiva aparte (cat o fi bagat) ?. Asa ca despre ce vorbim ? Astept evident o gramada de "minusuri" la acest comentariu multe urmand a fi de la cei care si-au platit zeci de ani asigurarea de sanatate dar cand au nevoie de asistenta medicala stau tot cu mana in buzunar sau apeleaza la serviciile private pe care le plaresc. Ca asa-i romanul, tare-n vorbe si principii pe la colturi !
  • 0 (0 voturi)    
   rechin greu de ridicat la Timisoara (Joi, 8 ianuarie 2015, 21:50)

   stefan [anonim] i-a raspuns lui Alex One

   Incercati, fratilor, la Timisoara sa vedeti cum functioneaza mafia medicala: un fel de baron local- prof Lazar Fulger, seful clinicii a II-a de chirurgie, Spitalul Judetean, seful Colegiului medicilor si patron al spitalului privat din dotare, conflicte de interese cat incape.
   Incepeti cu aceasta baracuda si dati exemplu bun, veti avea un pui de securist si om al sistemului mai putin.
   La mai multe!!!! (ex prof Sporea Ioan de la clinica de gastroenterologie, si lista poate continua)
   • 0 (0 voturi)    
    Sa fie cercetati de DNA , DICOT (Sâmbătă, 10 decembrie 2016, 14:24)

    Rapea Paul [anonim] i-a raspuns lui stefan

    Sa fie cercetati de DNA , DICOT
 • +3 (9 voturi)    
  Vlade iti pute viata medicala !!! (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:10)

  andreesanu [utilizator]

  Cu cele 10 mil de euro adunate de procurorii DIICOT,DNA din sanatate nu se face primavara si nici nu se termina cu sistemele mafiote.
  Daca vrei intradevar sa gasesti subiecte de film sau care sa rupa gura tirgului iai la mina pe guvernantii de ieri si de azi ,ia la intrebari analfabetii miliardari,ia la mina coruptia din justitie,politie,vami,din retrocedari,din privatizari,din ebergie,tunurile din banci,vezi unde-s acele miliarde de euro imprumutate de la FMI,BM,BE
  ca Romania v-a trebui sa le dea inapoi !,vezi evaziunea
  fiscala,acolo sunt sute de miliarde de euro nu mizilicul de care ne-ai reamintit.
  • +7 (11 voturi)    
   serios? (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 11:16)

   ToXRM [anonim] i-a raspuns lui andreesanu

   vrei sa stii cate seringi sau pansamente care lipsesc in spitalele romanesti s-ar putea cumpara cu 10 mil de euro ? mi se pare o tampenie sa platesc de ani de zile multi bani la sanatate si sa nu am nevoie, iar cand am avut nevoie, am stat la coada la urgente dupa toti nespalatii si asistatii sociali care nu platesc nimic. si crede-ma, nu ca ma laud, dar platesc mult la sanatate.mult peste media salariatilor din tara asta.ori se lasa de stat medicina de urgenta (smurd, upu, etc) iar restul privat. de ce la clinicile particulare treaba functioneaza ? pt ca e bun managementul, d-aia. pt ca medicii se cred Dumnezeu, datorita compentenlor profesionale. E drept, salariile nu sunt nici pe departe cum ar trebui sa fie pt asemenea competente, dar aici e vorba de gandirea romaneasca, nu de bani.
 • +6 (6 voturi)    
  N-ar trebui sa prioritizam doar dupa paguba (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:17)

  Luke [utilizator]

  Nu generalizez nici nu sustin ca e valabil in cazul acela dar un medic ca cel din TgM poate a lasat sa moara pe cel care nu a avut un pachet de cafea...satul fiind (medicul) nu muritor de foame. Nu suntem in state unde probabil asa ceva e de neconceput si tunurile financiare mari sau mici ramas singura problema. Sunt foarte importante cazurile de coruptie dar nu este o diferenta in privinta eficentei si promptitudinii cu care trebuie tratate si cele care afecteaza pacienti in cazuri particulare.
  • +5 (5 voturi)    
   Asa e (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:11)

   adro [anonim] i-a raspuns lui Luke

   Corect, justitia trebuie sa rezolve si problemele care afecteaza pacientul direct, nu doar cele care afecteaza sistemul la nivel financiar. Medicul care lasa pacientii sa moara pentru ca nu primeste spaga face o fapta foarte apropiata de crima, si asa ar si trebui pedepsita! Prin meseria de medic pe care o are (si pe care constient si-a ales-o) isi asuma o responsabilitate in baza careia poate fi acuzat intr-un astfel de caz.

   Ca trecator e grav si penal sa lasi un om sa moara, dar e mult mai grav sa faci asta ca medic, pentru ca ai ales sa ai acest rol social pe care ceilalti se bazeaza. Si pana la urma si medicii ajung sa fie pacientii altor medici.

   Sunt si medici care lasa oamenii sa se chinuie sau le provoaca probleme mai grave de sanatate cand refuza sa-i trateze fara spaga (sau ii trateaza superficial lasand pacientul sa plece cu o falsa siguranta ca a fost tratat si ca nu trebuie sa se mai preocupe). Similar cu vatamarea corporala grava.

   Nu doar pentru spaga ar trebui invinuiti penal acesti medici ci pentru lucruri mult mai grele!

   Respect insa medicii care isi fac datoria cu constiinta, desi salariul e modest! Au nevoie de incurajarile noastre. (Si poate chiar de o cale legala ca pacientii CARE VOR sa-si poata exprima financiar recunostinta direct catre medic dar DUPA actul medical.)

   Dar nu banii ar trebui sa fie principalul motivator pentru a-si trata pacientii, ci preocuparea pentru problemele celorlalti. Cine nu are preocuparea asta ar trebui sa inteleaga ca a fi medic presupune sacrificii si ca nu e o meserie pentru oricine. Nu e de ajuns sa fii inteligent si competent pentru asta. Nici chiar in tarile bogate un salariu mare nu-ti cumpara un suflet bun, respectul pacientilor si satisfactia inexprimabila de a face un bine dezinteresat.
   • 0 (2 voturi)    
    Adevar nu ai grait (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:08)

    VAsile [anonim] i-a raspuns lui adro

    Va citez:
    "Dar nu banii ar trebui sa fie principalul motivator pentru a-si trata pacientii, ci preocuparea pentru problemele celorlalti. Cine nu are preocuparea asta ar trebui sa inteleaga ca a fi medic presupune sacrificii si ca nu e o meserie pentru oricine."

    Sunt curios ce meserii aveti cei ce postati in mari justitiari. Pe de o parte vad ca aveti timp sa scrieti pe net(medicii nu au!!!!) iar pe de alta parte toti pretindeti ca alimentati bugetul de sanatate cu mai multi bani decat media. Deci sunteti toti oameni de afaceri.

    Ma pufneste rasul cand apelati la clisee de genul vocatie, chemare, bla bla... Traim in capitalism, medicul are o meserie - foarte importanta - si care trebuie remunerata pe masura. Asa cum un judecator, procuror sau controlor de zbor sau director intr-o regie, castiga 3000-5000 de EUR pe luna, asa si medicii trebuie sa fie rasplatiti pe masura prestatiei. Daca nu, in cativa ani o sa ne rugam sa avem la cine sa apelam.
    Dar vai, am uitat, voi aveti bani sa va tratati in strainatate!!!!

    Spor la cafea in mall Baneasa!!!!
    • +2 (2 voturi)    
     oare? (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:17)

     clujeanca [utilizator] i-a raspuns lui VAsile

     Ai citit tot articolul? Chiar daca ar avea leafa de 3000 euro ar accepta mita. De ce renumeratie vorbesti? Cat sa il platim 10.000 euro o fi de ajuns pe luna? Eu zic ca nu. Atunci razi in continuare... vezi sa nu iti stea in gat rasul
     • 0 (0 voturi)    
      Rasul (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 17:39)

      Vasile [anonim] i-a raspuns lui clujeanca

      Nu draga, trebuie sa ii platim pe masura muncii lor. La un zugrav ii dai 2000 de lei pe 3 zile de munca. Un instalator iti ia 30 de lei pe 1 minut de interventie. Ipocritilor!!!!
      • 0 (0 voturi)    
       Fa calculul (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 18:39)

       adro [utilizator] i-a raspuns lui Vasile

       Unui doctor la o clinica privata ii dai 100-200 de lei pe 20 de minute (castig de 2400-4800 lei PE ZI pentru ca spre deosebire de instalator ramane in cabinet si e gata imediat sa preia urmatorul pacient platitor). Daca doreste sa nu imparta acesti bani cu clinica isi poate deschide cabinet particular. Nu e fair?

       Deci repet, solutia este mediul privat, cred ca asa vom intra in normalitate. Si o buna functionare a justitiei, care sa previna deturnarile de fonduri din asigurarile medicale.
    • 0 (0 voturi)    
     Nu, (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 18:18)

     adro [utilizator] i-a raspuns lui VAsile

     nu e doar o simpla meserie. De fapt, rezultatele acestui mod gresit de gandire al unor medici se vad in dramele sau tragediile pacientilor din spitalele romanesti.

     Oare cum sa abordez mai bine problema pentru ca nu-mi place sa mi se spuna ca sunt acuzator, insa situatia nu e una in fata careia sa tac...

     Viata de medic nu e una usoara, mai ales in contextul romanesc. Cred ca cine se inscrie la "Medicina" porneste de tanar cu una din 3 motivatii: fie de a-si ajuta semenii ("ce idealisti, ce naivi!" ar spune unii cinici), fie pentru prestigiul personal si cariera, fie pentru un castig material. Ma refer la motivatia principala, pentru ca se pot combina. Motivatia materiala e valabila pentru cine a intrat in facultate mai devreme de acum 20-25 de ani, sau pentru cei mai tineri, care planuiesc sa emigreze.

     Aceste motivatii se pot pastra sau se pot schimba pe parcurs, in avantajul sau in detrimentul motivatiei umanitare. Cert e ca celelalte doua sunt cele mai dependente de factori exteriori, de asta atunci cand e vorba de ele medicii ajung des demotivati. Din pacate e mai rau (pentru ceilalti) sa ajungi demotivat ca medic decat ca director sau judecator, pentru ca multi astfel de medici incep sa creada ca se pot juca direct cu vietile pacientilor. Atat de grava e situatia iar problema asta ma framanta si pe mine ca om simplu.

     Niciodata un pacient nu ar trebui sa fie ostatic in conflictul unui doctor cu statul roman care (nu) il plateste! Decat sa recurga la asemenea gesturi periculoase poate ar fi mai potrivit sa-si reconsidere meseria, sau sa emigreze daca va fi acceptat cu mentalitatea pe care o are ca medic in tarile civilizate. Din pacate la noi optiunile sunt mai reduse ca in tarile cu pricina, nu doar pentru medici ci pentru majoritatea societatii,care ii include si pe pacienti.

     Ce bine ar fi daca medicii ar fi platiti rezonabil, fara disproportiile de care pomeniti! Dar poate chiar ei ar trebui sa ceara politicienilor trecerea la un sistem privat de sanatate.
 • -3 (7 voturi)    
  De acord (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:20)

  Tina.a [utilizator]

  Corect pusa problema. Nu te apuci de plicurile de 50 de RON inainte de a fi recuperate milioanele. Si pentru inceput, avand in vedere ce greu se misca lucrurile la noi, cred ca ar fi mai potrivita o lege care sa-i oblige pe medici sa declare ce primesc de la pacienti si sa plateasca impozite. In felul asta n-ar mai putea spune ca n-au venituri suficiente dar ma gandesc sa nu dam in cealalta extrema, sa conditioneze actul medical de o suma, daca tot e legala primirea ei...lucru pe care-l fac si acum de altfel... Daca Banicioiu trece legea asta inseamna ca are curaj si chiar vrea sa faca ceva.... Ceea ce incepe sa ma mire tot mai mult. Mi-ar placea sa citesc intr-o dimineata presa si sa constat ca jurnalistii au ce aprecia din munca guvernantilor, oricare ar fi ei. Sunt naiva?..:)
  • +1 (7 voturi)    
   aha (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:46)

   Gicu2 [utilizator] i-a raspuns lui Tina.a

   deci inca vreo 10 ani pana i prind pe cei cu milioanele, e ok ca astia mai mici sa ceara si sa ia, nu? ca doar iau cate 100-300 EUR de om operat, acu na, e plevusca, sa i iertam... nu?
   asta e ca aia, te am prins? bine hai da ne banii, te iertam....

   bai baieti, trebuie lucrat pe toate nivelurile, nu numai la milioane... indiferent de doctor... arsi dramatic. nu le convine? sa plece ma, sa se faca soferi de taxi, sa emigreze etc. cum adica sa i lasam?
   • 0 (2 voturi)    
    las' ca le-a mai recomandat (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:17)

    auch [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

    unul sa emigreze, iar ei s-au conformat si tu n-ai priceput nimic
    doar ca cine le-a recomandat sa emigreze a uitat sa spuna ca trebuiau sa treaca si pe la firma aia de partid si de stat care le dadea adeverintele medicale la emigrare
    stiu, nici acum n-ai priceput, vezi viata in alb si negru, iar pana la Dumnezeu te mananca griurile
    vai de prioritatile tale...
 • +5 (5 voturi)    
  mda (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:27)

  liviu_ [utilizator]

  fara o investitie in sanatate serioasa (salarii si echipamente) lupta sa nu mai ia medicii spaga inseamna fix 0
  este bine ca se insearca asta dar e doar un mic pas.
  pe langa asta ce facem cu asigurarile de malpraxis?! greseste un medic, chiar daca el recunoaste, companiile de asigurari te tarasc ca pagubit prin procese, cer dezhumarea cadavrumui s.a.m.d. doar sa nu plateasca nici un sfant (pe de alta parte toti medicii sunt obligati sa aiba o astfel de asigurare)
  si sa nu uitam ce facem cu casa de asigurari care-si bate joc de banii de la noi?!
  da o parte din medici iau spaga, dar aia sunt cea mai mica problema a sistemului medical. imi este teama sa nu vrem doar sa dam impresia ca facem ceva in loc sa facem cu adevarat ceva
 • +5 (9 voturi)    
  Nu sunt de acord (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:29)

  scepticu [utilizator]

  cu un articol care pune in esenta intrebarea "de ce te ocupi de hotul X cand sunt hoti mai mari neprinsi?".
  Eu felicit justitia ca se ocupa de hoti. Stati linistit ,domnule Mixich, justitia este urata doar de hoti, si va fi urata tot de ei; justita nu e egala cu Javert.
  Voi simpatiza o babuta care a furat o gaina, ca sa nu moara de foame. Nu e cazul medicilor spagari - ei au alternative, iar pana acum dormeau linistiti cu capul pe bani.
  Sunt de acord ca trebuie sa existe o strategie in activitatea de prins hoti, dar faptul ca sunt prinsi si hoti mari si mici are o calitate. Toti hotii incep sa doarma prost si sa-si puna intrebarea: MERITA?.
  • +5 (7 voturi)    
   e o mica problema aici (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:59)

   liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui scepticu

   de care imi este teama.
   ne ocupam de hotii mici ca lumea sa aiba impresia ca facem ceva apoi trecem cu vederea pe hotii mari.
   pe langa asta in sistemul medical cu aia mari trebuie inceput (CAS de exemplu) ca daca ii belesti pe aia o sa priceapa si restul mesajul
   • +4 (4 voturi)    
    din fericire, (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 12:45)

    scepticu [utilizator] i-a raspuns lui liviu_

    chiar din articol poti observa ca DNA-ul se ocupa si de aia mari.
    E adevarat ca trebuie concentrat efortul pe moguli (baroni) , dar daca pe tangenta pica si din aia marunti , nu trebuie iertati. Doar sa capete pedepse mai mici (ca si hotia e mai mica).
    • +3 (3 voturi)    
     eu o sa (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:16)

     liviu_ [utilizator] i-a raspuns lui scepticu

     imi rezerv entuziasmul pentru cand o sa vad sefi de la CAS , cei ce se ocupa cu achizitii etc la jilava (ma multumesc totusi si cu rahova)
 • +9 (11 voturi)    
  in parte ai dreptate (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:33)

  COLONEZE [anonim]

  problema e alta. un bolnav din romania ar trebui sa fie linistit cand intra in spital. eu stiu ca starea psihica a unui bolnav influenteaza foarte mult tratamentul de vindecare. dar din cauza medicilor spagari, bolnavul sta in romania cu stresul ca nu stie daca are bani sa dea la medic, cat sa dea, daca o fi dat bine etc. sa nu mai vbm de medici care conditioneaza actul medical. cand vei dori sa faci un articol adevarat, mergi intr o localitate de provincie la un spital sa ti faci o fisa de analize, vei vedea poe holuri cum se da spaga, vei vedea cum stai ca tampitul la coada ca in fata ta intra toti pilosii, care apropoo nu platesc taxe si impozite, dar tu platesti la greu si atunci vei vedea altfel lucrurile.
  • 0 (0 voturi)    
   Sunt curios (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:14)

   Ion [anonim] i-a raspuns lui COLONEZE

   Sunt curios, peste 10 ani, cand nu o sa ai la ce doctor sa mergi, ce o sa spui?

   In general parvenitii si cei care au trecut prin scoala fluierand nu au capacitatea de a aprecia just valoarea unei prestatii.
   In ultimii 3 ani au plecat peste 10000 de cadre medicale din Romania si sa stiti ca pleaca doctorii tineri buni, nu dintre aceia scosi de "private". La salarii de 1200-1500 de lei pleaca vazand cu ochii.
   Daca aveti timp sa va dati cu parerea pe net inseamna ca NU PRODUCETI VALOARE!
 • +9 (9 voturi)    
  medici (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:40)

  Wessel [anonim]

  Sistemul medical este in situatia de astazi din cauza ca medicii s-au complacut sa fie platiti la negru.
  De accea si arestarea celui care ia doar 50 de lei in plic este binevenita pentru ca el va lua "cu suspendare" doar prima data, a doua oara va fi cu executare.
  • 0 (0 voturi)    
   altcineva (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:20)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui Wessel

   Bineinteles tot timpul altcineva este vinovat.
   In cazul de fata societatea "s-a complacut" sa plateasca medicii la negru iar pentru treaba asta nu sociatatea este vinovata ci medicii pentru ca ei "s-au complacut sa fie platiti la negru".
   Iar daca renunta a se mai complace si pleaca din tara bineinteles tot ei sunt vinovati pentru noi "i-am pregatit" pe banii nostri si acum pleaca "fara sa dea banii inapoi.."
 • +6 (6 voturi)    
  interesant (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:44)

  coloneze [utilizator]

  interesanta concluzie: procurorul e de vina ca medicul ia spaga.
  draga vladut, procurorul face doar dosarul si constata fapta, pedeapsa o aplica judecatorul, care poate sa i dea si cu suspendare si amenda penala.
  ce sugerezi ca politistii si procurorii, cand vin cetatenii la ei sa i trimita acasa ca a zis vlad ca nu e bine sa i cerceteze.
  asa cum ziaristul are ca avtivitate scrisul articolelor, medicul vindecarea persoanelor si politistul sau procurorul are prinderea infractorilor si judecatorul condamnarea lor.
  ai dreptate cu legiferarea, desi si acolo medicul il poate pune inainte pe pacient sa faca o donatie si in functie de cuantum sa l opereze sau nu. l
  • 0 (0 voturi)    
   .prioritati (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 16:31)

   _tudor_ [utilizator] i-a raspuns lui coloneze

   Asa-i ca atunci cand cineva te talhareste cineva e normal ca politistul sa se ocupe mai departe de vanzatoarea care n-a dat restul corect nu?
 • +6 (8 voturi)    
  Valoarea spagii?? (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:50)

  utilizator1 [utilizator]

  Spaga mica este spaga frecventa. Si romanii au o vorba inteligenta, cine fura azi un ou maine fura un bou. De ce nu ar fi corect sa se ia atitudine la toate nivelurile, sa fie prinsi si rechinii mari dar si micile stiuci?
 • +7 (7 voturi)    
  Prea putini,prea putin. (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:57)

  Pupaza din tei [anonim]

  In sistemul medical e JALE.
  Platesti CASS la zi,iar cand ai nevoie de medic...fara spaga,nicio sansa.
  Doar 100 pe an ? Cred ca nici de 10 ori mai mult si tot n-ar fi suficient.
  • 0 (0 voturi)    
   n-ai cum (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:22)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui Pupaza din tei

   ailalti au emigrat pe salarii adevarate, n-au ramas sa fie prinsi si condamnati pt 50 de lei in plic
 • +5 (7 voturi)    
  un articol degeaba (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 10:58)

  m [anonim]

  daca aduni toate plicurile de 50 de lei dintr-un spital intr-o zi oarecare o sa-ti dai seama ca articolul asta e total gresit. eu vreau sa ajunga la brutarie toti spagarii, pentru ca asta e singurul mod in care vom evita nasterea urmatoarei generatii de spagari.
 • +5 (7 voturi)    
  solutia (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 11:02)

  AlexRatoi [utilizator]

  Nu e sa legalizam spaga, oare cum ar fi daca fiecare functionar al statului ar presta doar pentru o atentie? Ma duc sa-mi aprobe ceva, pac plicul, ma duc sa platesc ceva impozite, pac plicul, ma duc la politie sa depun plangere, stai frate ca ai de asteptat urmatoarele sase luni pentru alte plicuri date sau dai si tu plicul inainte si mai sunt destul exemple. De fapt nu suna asta cam cunoscut din cea ce se intampla azi?

  Mai simplu, cotizam mai mult la DNA, marim efectivele si bugetul. In loc de 100 de functionari in sanatate sa existe 1000 sau 10000 pe rol. Schimbam legea ca odata prinsi sau chiar neprins sa trebuiasca sa-si justifice averea, ce nu poate fi justificat sa fie confiscat. Pentru cazurile de coruptie mica, sa fie cu suspendare, si nu e problema ca e cu suspendare pentru ca daca mai risca odata si e prins se trece la executare.

  In plus, nu e vorba doar de castigul material in cazul personal, cei prinsi sunt un exemplu pentru ceilalti sa renunte la spaga. Si numarul de exemple in numar de 100 poate sunt prea putine pentru obiceiul impamantenit de a lua spaga, dar dupa cum am spus cresterea numarului va duce la schimbarea perceptiei.

  Si, intre care cazuri sa fie cu prioritate, cele cu bani multi sau putine, eu zic sa fie la intamplare. Indiferent de suma, cine trece linia daca e prins e ars.

  Scopul final nu e sa avem un buget mai mare din care sa fure alte categorii, daca se taxeaza spaga la medici, ci e de avea o societate mai buna in care sa nu se fure.
  • 0 (0 voturi)    
   mi-e ca solutia asta a mai incercat-o (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:25)

   auch [utilizator] i-a raspuns lui AlexRatoi

   unul inainte de '89 si iete ce-a iesit
   iar pe-aia cu prezumtia de vinovatie chiar ai dat-o de gard
   voi, justiarii, aveti o mare problema cu intelegearea democratiei pe de o parte, cu managementul resurselor pe de alta, iar de raportul cost/beneficii pt actiunile desfasurate pe cheltuiala de la buget nici nu mai punem problema, ca e geaba...
 • 0 (2 voturi)    
  ete na (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 11:59)

  ipse [anonim]

  chiar daca un medic are salariul bun, eu ca pacient,daca doresc sa i dau ceva, tot dau...si care e prb?
  • +2 (2 voturi)    
   Problema e cu justitia, (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 12:56)

   scepticu [utilizator] i-a raspuns lui ipse

   In acest caz doctorul e hot ca ia de la tine iar tu esti semihot ca dai mita.
   Pe de alta parte, daca tii neaparat , poti sa-l ajuti in mod legal,de exemplu prin sponsorizari pentru diverse dotari, sau fara bani - intri pe toate forumurile si-i faci reclama.
   Exemplele mele sunt poate aiurite - dar fii sigur ca poti ajuta un om in mod legal daca doresti asta.
   Asa cu banu-n plic , il transformi pe doctor intr-un fel de milog de doi bani.
 • -3 (9 voturi)    
  E trist... (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 12:35)

  arheopterix [utilizator]

  Seamana cu bancul cu Bula la sexolog. Cum aducem vorba de sistemul sanitar incep ... spagari ordinari....sa plece doctorii ... sa se faca taximetristi ... sa fie inchisi ...stau cu capul pe bani...nu platesc impozite ...hotii mari ... hotii mici ...azi fura un ou...internauti de operetta simt nevoia sub protectia anonimatului (precum Zorro ) , sa -si arate agilitatea si simtul civic . In realitate din analiza (pe textul lor ) rezulta un grup destul de omogen ca virsta sex si pregatire profesionala . Cunostintele lor despre sistem sunt <<urechiste >> ,nu am vazut nici o idee constructiva (e greu si pentru unii mai copti ), in ciuda vocalizelor stridente , nici nu prea au audienta (nr like -uri )Pe scurt copilasi daca vreti notorietate sapati in alta parte aici v-ati ratacit in décor si stirniti zimbete
  • +3 (5 voturi)    
   dar (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:05)

   scepticu [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   chiar daca nu cunosc sistemul, aproape toti au dat spaga ca sa-si rezolve problemele. Asa ca stiu de problema spagii. Nu trebuie sa stii medicina ca sa nu fii de acord cu problema spagii.
   Iar la aceasta problema, solutia este justitia, iar solutia a inceput sa se aplice.
   Si mai lasa oamenii sa-si spuna ofurile. Nu trebuie dispretuiti pentru ca nu sunt specialisti in domeniu sau ca nu ofera solutii.
  • +1 (1 vot)    
   desigur... (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 14:27)

   Gicu2 [utilizator] i-a raspuns lui arheopterix

   si tu mai smecher decat toti comentezi la comentariile noastre. plusvaloare uriasa :)

   nu suntem aici sa oferim solutii. aici postam comentarii la un articol. daca te simti in stare sa oferi solutii in orice domeniu, fa-o. eu unu nu ma bag unde nu-mi fierbe oala, dar asta nu inseamna ca o sa tac cand mi se cer bani pentru un consult, sau cand sunt nevoit sa platesc sute de lei la privat pentru ca nu am timp sa astept cu orele pe hol la un spital de stat. asta desi platesc mii de lei pe an CASS. iar doctorii care primesc banii in plic platesc zero taxe.
   hai sa nu-i mai plangem, cei competenti lucreaza si la clinici private si consultatiile acolo costa cateva sute de lei/vizita. cei incompetenti...isi merita soarta.
   • +1 (1 vot)    
    si mai sigur, inca (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:30)

    auch [utilizator] i-a raspuns lui Gicu2

    si tu ca majoritatea celorlalti, va legati de problema spagii in loc sa scoateti vreo vorba in problema fraudelor din sistem
    pt spaga, te duci tu cetatean onest si reclami ca medicul ti-a conditionat actul medical, pt fraudele din sistem ar trebui sa intervina insa SRI-ul si DNA-ul.

    ce nu prea pricep eu este: daca medicii tre sa aiba avize de libera practica, cum mai sunt ei functionari publici? si daca sunt, atunci li se restrange dreptul la munca... voi chiar nu vedeti contradictiile iscate din heirupismul generalizat de a inlatura plicul si a inchide ochii la fraudele mari de la spitale, case de sanatate si farma?
 • +1 (3 voturi)    
  MEDICI CORUPTI (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 12:58)

  Marius [anonim]

  MARE NENOROCIRE SISTEMUL ROMANESC DE SANATATE ......sper sa se rezolve ceva cat de curand ,am zis ca nu torn pe nimeni toata viata dar cred ca pe MEDICII CORUPTI NU MAI POT SA-I SUPORT.......RUSINE DAR LEGEA E DE VINA ,FELICITARI DNA SI AUTORITATI...
 • +4 (4 voturi)    
  Legalizarea spagii ? (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:03)

  HP [utilizator]

  Logica conform careia deculpabilizarea medicilor spagari se face pe motive de salarizare slaba - nu tine.

  Nu ma intereseaza DE CE FURA, ci ca fura. Nu ma intereseaza ca fura 50 de lei sau 2000, ci ca o fac.

  Iar aia cu legalizarea plicurilor e o prostie.

  Una e o donatie a unui mecena DUPA realizarea unei interventii, si cu totul altceva e realitatea din teren care presupune CONDITIONALIZAREA actului medical de diverse favoruri.

  Va rog, nu mai insistati cu "medicii sunt saraci". Stim. Dar multa lume e saraca, si pentru asta nu beneficiaza de conditii discretionare.

  Furtul e furt, si NU ARE SCUZA.

  Sa infunde puscaria, si sa nu ne mai santajeze cu "vedeti ca plecam daca nu putem sa primim spaga in continuare".

  Acolo e usa ! Afara, hotilor !
  • +2 (2 voturi)    
   Fura pentru ca se poate (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:36)

   cenzuratul [utilizator] i-a raspuns lui HP

   Argumentul asta fals se tot foloseste: vai, fura pentru ca sunt saraci. Nu, fura pentru ca se poate, pentru ca s-au obisnuit, pentru ca cred ca li se cuvine.

   Credeti ca spagarul de la Iasi cu carnetelul unde avea contabilitatea celor 1 milion de euro luati de la pacienti avea trasata o linie in carnetel: "Stop, am ajuns la 1.5 mil euro spaga, aici ma opresc!" Nu, ala nu s-ar fi oprit din luat spaga niciodata.
  • 0 (2 voturi)    
   Un om hotarat (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 17:53)

   Ioan [anonim] i-a raspuns lui HP

   Bravo domnule! Esti un om hotarat! Sunt curios, la un zugrav caruia ii dai usor 3000-4000 de lei pe vopsitul unui apartament intr-o saptamana sau unui instalator ce iti ia suta de lei pe 5 minute, ii CERI FACTURA?
   Pun pariu ca dai usor 20 de lei pe o cafea la STARBUCKS, asa de pamplaisir. Asa de usor va varsati amarul pe doctori, profesori, etc, in general in cei ce au trudit ani buni pe bancile scolilor. De obicei, cei care adopta pozitii de acest gen tradeaza un background educational total opus. Multa lume e saraca, DAR NU SUNT DOCTORI!!!
   • +1 (1 vot)    
    Da (Joi, 8 ianuarie 2015, 13:03)

    HP [utilizator] i-a raspuns lui Ioan

    Da, le cer factura.

    In plus, zugravul sau instalatorul sunt platiti de catre client. Medicii sunt platiti de catre Stat, tot din taxele noastre.

    Nu o mai intoarce, ca nu tine cu jelitul si cat sunt ei de necajiti si cat au trudit pe bancile scolilor, de parca i-ar fi obligat cineva.

    Sau cand mergi la scoala semnezi ceva contract ca vei fi angajat dupa pe o anumita suma de bani ? Nu cred.

    Furtul e furt, mita e mita. Stop mitei !
 • +2 (2 voturi)    
  Concentrare pe cazurile cele mai jegoase (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:06)

  cenzuratul [utilizator]

  Nu, dle Mixich, nu trebuie sa ne concentram pe "cazurile de unde se pot recupera cei mai mulţi bani". (Dusa la limita aceasta judecata, ar insemna sa investigam cazurile de viol doar dupa ce ne-am asigurat ca am incasat banii pe cea mai mica amenda data de politia rutiera.)

  Argumentabil, trebuie sa ne concentram pe cazurile unde se produce cea mai mare inumanitate, unde faptuitorul este cel mai jegos. Ce vi se pare mai inuman: un spagar care iti cere 1000 de lei pentru o interventie chirurgica vanturandu-ti perspectiva mortii, sau A Nastase care a luat 500k euro de la Jianu ca s-o tina intr-o anumita functie?
 • 0 (2 voturi)    
  Mafia din sanatate este sprijinita de Guvern. (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 13:45)

  vali47 [utilizator]

  De ce nu se reusestesa se faca ordine in cheltuirea banilor in sistemul de sanatate?Eu spun ca nu vrea aceasta ordine cel care ar trebui sa o faca.Guvernul Ponta acum.De ce vor medicii din sistemul de sanatate salarii mai mari decat populatia poate sa le ofere,prin sistemul asigurarilor de sanatate?Medicii sunt angajati ca medici de familie ori specialisti in clinici fara ca noi,cei care platim sa stim cum si pe ce principii.De ce sa ne ceara/impuna medicii,mai mult decat putem oferi?Nu spun ca nu merita,cu toate ca unii medici nu merita,dar,daca vrei sa lucrezi in sistem trebuie sa accepti cat primesti salariu si sa-ti faci datoria fara a cere ceva suplimentar.Ai cerut sau primit trebuie sa stii ca vei fi prins,condamnat,blamat si nu merita sa ai de ales in acest mod de desfasurare a activitatii.De ce este asa de mare opozitia medicilor in distribuirea cardului de sanatate,care,sre pare ca si-a pierdut rolul pentru catre a fost introdus si nu vin medicii cu propuneri pentru o viata medicala corecta in interesul romanilor.Si Guvernul Ponta(acum)daca vrea sa faca ordine,de ce nu a infiintat un Departament de distribuire si implementare a acestor carduri?Este clar ca de la ministrul sanatatii la Ponta nu se vrea aceasta ordine.
  • +1 (1 vot)    
   O imensa eroare (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:16)

   Sorin Paveliu [anonim] i-a raspuns lui vali47

   Draga Vali47 comiti o imensa eroare. "De ce vor medicii din sistemul de sanatate salarii mai mari decat populatia poate sa le ofere,prin sistemul asigurarilor de sanatate?" In anul 2004 contributia la asigurarile sociale de sanatate era de 7% asigurat si 7% angajator - in total 14% raportat la salariul brut. Ai auzit intre 1999 si 2004 pe cineva care sa proesteze fata de aceasta contributie? Eu nu! Era situatia din sanatate prea infloritoare? Categoric nu! Si totusi cineva (nu mai conteaza acum cine) a propus si a obtinut ca aceasta contributie sa tot scada pina la nivelul actual de 5,2 + 5,5% = 10,7%. Daca diferenta de 4,3% s-ar duce catre salarii ar fi suficienti bani pentru dublarea salariilor personalului din spitale (poate chiar triplarea, cu mci ajustari). Asa ca nu medicii vor prea mult ci aceasta este politica pentru care s-a optat voluntar, nefortat, de catre guvernele care s-au perindat. Asa ca inainte de a critica personalul medical ar trebui sa ne documentam un pic.
 • 0 (0 voturi)    
  sanatate! si virtute? (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:07)

  emil [anonim]

  O alta afacere banoasa in sistem, insuficient tratata pana acum, este cea a acordarii certificatelor de handicap si care aduce profit atat celor care acorda certificatul pe nedrept, cat si pseudo-handicapatului (indemnizatie de boala, scutire de impozit...). Ar fi interesant de stiut exact cati medici cu afectiuni grave (pe hartie) ne trateaza in spitale sau (poli)clinici.
 • 0 (0 voturi)    
  Dimensiunea pagubei. (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 15:22)

  Sorin Paveliu [anonim]

  Draga Vlad, am citit de doua ori articolul tau pentru a intelege care este concluzia ta. Focalizarea pe marile fraude este intradevar treaba SRI, DNA, etc. Problema legata de banii gri este ca aceste sume cumulate sunt estimate intre 400.000.000 Euro si 1.000.000.000 Euro (am cu zerouri ca sa se vada mai bine). Diferenta este ca furtul se face din bani de la bugetu ASS iar banii gri sunt strict din buzunarul pacientilor (si aceia impozitati!!). In cel de-al doilea caz, este vorba de o problema de natura politica si de o crasa inechitate. Problema nu este daca este corect ca medicii si asistentele sa primeasca acesti bai (ii merita cu virf si indesat) ci daca este corect ca cei bolnavi sa-i plateasca - este o enorma nedreptate ce li se face. Asa ca eu cred ca cele doua fenomene sut absolut distincte si singurul element comun este o incadrare in codul penal.
 • 0 (0 voturi)    
  Atitudine (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 17:41)

  SI [anonim]

  Sa infunde puscaria toti coruptii, indiferent pe ce pozitie sau functie sunt.
 • +1 (1 vot)    
  Degeaba SPEERIMATA... (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 18:17)

  arheopterix [utilizator]

  Solutiile de iesire din aceasta criza profunda care va distruge sistemul sanitar sunt dezbatute la un anumit nivel ,ele sunt cunoscute (nu de internautii guralivi ) am si participat la astfel de discutii care s-au terminat in coada de peste pentru ca nu a existat vointa politica . Domnule (? ) SPEER limbarita si tifna nu tin loc de minte si nu duc nicaeri poate daca va mai maturizati mai vorbim.
 • 0 (2 voturi)    
  Sa-i prinda pe toti (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 19:07)

  nicu [anonim]

  SRI doar asigura suportul tehnic adica se ocupa cu inregistrarile.Filajul,anchetarea etc le fac politistii si procurorii.Denunturile in baza carora sint pusi sub urmarire operativa in baza unui mandat judecatoresc sint facute la Politie sau Parchet nu la SRI.Stati linistit ca medicii cu spagi la plic sint prinsi usor daca apare un denuntator si in 99% din cazuri avem aceasta situatie.De retelele complexe care sifoneaza milioane de euro din bugetul CNAS se ocupa in special DIICOT-ul.Solutia e sa angajam mai multi politisti ,procurori si sa-i prinda pe toti medicii care iau mita sau fura din contributiile noastre la CNAS.
 • 0 (2 voturi)    
  medicina comunista versus capitalism (Miercuri, 7 ianuarie 2015, 20:33)

  doctor pensionar [anonim]

  Da stim, medicina este o profesie vocationala, presupune dragoste de om, pasiune, dedicatie, spirit de sacrificiu, compasiune, condescendenta,omenie etc. Literatura! Medicina este o activitate care se poate efectua doar cu niste costuri profesionale mari. In bani, in primul rand. Obligatorii (asigurari, acreditari anuale, congrese, carti, reviste, tranninguri, educatie medicala continua etc!) Toata lumea vrea medici performanti dar platiti cu salariul mediu pe economie. Imposibil. Cineva trebuie sa plateasca. Nu se mai poate medicina comunista in economie capitalista. Medicina, ca orice domeniu, trebuie sa fie eficienta, altfel da faliment si serviciul medical dispare. Haituirea medicilor, lasati sa se descurce singuri ca sa reziste intr-o piata concurentiala, va destructura sistemul. Ziduri se pot construi, cladirile, se pot echipa cu aparatura de ultim racnet, degeaba, resursa ceaa mai importanta nu va mai exista. Cea mai mare parte a studentilor in medicina se pregatesc pentru alte zari, nu pentru Romania! Ar fi interesanta sa fie intrebati de ce si sa se ia aminte. Cu siguranta, citind si ei ce se scrie pe aceste foruri, nimic nu-i va intoarce.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by