​O companie infiintata de un cercetator roman in Statele Unite a obtinut finantare de 3,35 milioane de dolari pentru a dezvolta tehnologii de procesare a imaginilor 3D. Printre cei care au investit in Fyusion este si Andreas Bechtolsheim, primul investitor major in Google, a relatat Wall Street Journal pe unul din blogurile afiliate. Radu Rusu este romanul care a creat compania si care in urma cu doi ani a castigat un premiu major in Robotica. El a vorbit pentru HotNews.ro despre aplicatia Fyuse pe care a lansat-o acum 2 saptamani, cum a creat "Surround view" pe mobil si despre cum vede internetul viitorului dupa ce "2014 a fost primul an in care smartphones au fost folosite mai mult decat calculatoarele".

Aplicatia Fyuse, lansata de un romanFoto: fyu.se

In urma cu doi ani, Radu Rusu, alaturi de Matei Ciocarlie, a castigat un premiu major in domeniul roboticii - IEEE RAS Early Career - pentru rezultate "extraordinare pe plan mondial" in domeniu. "De atunci, am inceput o noua companie numita Fyusion, care acum cateva luni a primit o finantare de peste 3 milioane dolari de la una dintre cele mai mari firme de Venture Capital din Silicon Valley (New Enterprise Associates - NEA), de la o alta firma VC din Japonia (UTEC) si de la alti ‘angel investors’ renumiti”, a declarat Radu Rusu pentru HotNews.ro.

Finantarea este folosita pentru a dezvolta tehnologii avansate de procesare a imaginii 3D si pentru a promova aplicatia Fyuse - de photo sharing 3D, disponibila pentru iOS si Android, dupa cum a scris un blog afiliat Wall Street Journal.

CEO si cofondator al companiei Fyusion, Rusu a explicat pentru HotNews.ro ca a lansat aceasta aplicatie in urma cu doua saptamani si ca formatul dezvoltat de echipa sa se numeste “Surround View”: “Acest format este construit pentru telefoane mobile si tablete in special, pentru ca 2014 a fost primul an in care smartphones au fost folosite mai mult decat calculatoarele de noi ca si societate. Modul de captura este simplu: deschidem o aplicatie mobila si ne miscam in jurul obiectului, scenei, etc pe care vrem sa o fotografiem. Software-ul dezvoltat analizeaza si alege in timp real datele primite de la mai multi senzori incluzand camera, accelerometrul, giroscop, magnetometru, si asa mai departe, si creeaza un ‘surround view’ care tinde sa reprezinte spatiul capturat in cel mai compact mod posibil. Deci pentru ca nu ne intereseaza timpul, daca cineva sta nemiscat pentru jumatate de ora, nimic nu va fi capturat… doar in momentul in care utilizatorul se misca datele vor fi interpretate”.

Radu Rusu

Radu Rusu

Foto: Openperception.org

Radu Rusu a declarat pentru HotNews.ro ca, “pentru ca formatul final nu este o poza sau un film, ci un graf vizual cu noduri si tranzitii intre ele si informatii 3D, modul de vizualizare este pentru prima data in istoria formatelor digitale pentru consumatori interactiv. Ca si utilizator, pot alege sa misc telefonul ca sa vad unghiul pozei surround de pe ecran schimbat sau sa fac swipe cu degetul pe ecran. Imi permite sa devin activ in procesul de vizualizare, si nu pasiv asa cum am fost pana acum”.

Investitorii nostri se uita la noi ca la urmatorul Facebook/Google pentru ca avem capacitatea de a revolutiona internetul, de a-l face mai interactiv, mai ‘tridimensional’, mai bogat in informatii si in emotiile pe care o reprezentare vizuala le poate trimite”, spune tanarul cercetator.

Acesta a precizat ca prin aceasta aplicatie poti face panorame “selfie”, permite efecte de “slow motion” echivaland camere cu 10.000 de cadre pe secunda si “taguri 3D care se pot pune pe obiecte si se pot folosi pentru orice produs, de exemplu pentru e-commerce sau fashion”.

O fotografie surround creata pe aplicatia Fyuse are in medie o dimensiune de 2 MB, spune Radu Rusu, care precizeaza ca aceasta aplicatie “concureaza in mod direct cu alte retele deja bine stabilite de genul Pinterest, Instagram, sau Vine, si in timp suntem siguri ca va creste la acelasi dimensiuni”.

Rusu a afirmat pentru HotNews.ro ca, pe moment, se axeaza nu pe monetizarea ideii, “ci pe cresterea bazei de utilizatori respectiv pe rafinarea algoritmilor necesari pentru a perfectiona aceste experiente vizuale surround”.

Selfie Panorama example from Fyusion Inc on Vimeo.

Urmatorul Facebook este tri-dimensional si e construit de un roman”, spune Radu Rusu, care spune ca "aplicatia noastra sociala Fyuse este in hypergrowth in momentul de fata, la o rata mai mare decat cea a Facebook la inceputurile lor". Acesta a precizat ca "scopul Fyuse este sa creeze una din cele mai mari retele de fotografie digitala (dar nu 2D, ci surround) si sa permita tuturor utilizatorilor sai sa captureze si sa transmita aceste date prietenilor, cunostintelor, si asa mai departe, exact cum Facebook sau alte retele fac".

Tanarul cercetator este de parere ca, “in 5-6 ani, companiile sociale existente vor fi inlocuite de cu totul si cu totul alte experiente si companii. Asa cum Snapchat va detrona o mare parte din ce face Facebook, Pinterest la ce face Google, la fel si Fyusion si alte companii vor contribui impreuna la creerea unui nou Internet. In esenta, noua generatie care s-a nascut cu iPhone si iPad, nu va accepta Internetul asa cum e acum, pentru ca e suboptimal”.

Radu Rusu a declarat pentru HotNews.ro ca Fyusion, compania pe care o conduce, are in prezent 15 angajati si are sediul in San Francisco, California. Acesta a povestit ca din echipa fac parte cercetatori premiati in domeniile de Procesare de Imagine 3D si Robotica, iar cu o parte dintre acestia a creat in ultimii 4 ani “cea mai mare comunitate de cercetare si ‘open source’ in domeniul 3D prin initiativa ‘Point Cloud Library (PCL)’”, folosita de studenti si ingineri.

Radu B. Rusu - CV

Radu Rusu (33 de ani) a absolvit in 2004 Universitatea Tehnica din Cluj-Napoca, Facultatea de Automatica si Calculatoare, Specializarea - Automatica si Informatica Industriala. In 2009 a absolvit cu Summa cum Laude TUM (Technische Universitaet Muenchen), a obtinut doctoratul in Computer Science la aceeasi universitate, la care din 2005 pana in 2009 a lucrat in grupul de cercetare Intelligent Autonomous Systems.

In perioada octombrie 2007 - decembrie 2008 a fost International Fellow Researcher la Artificial Intelligence Center (AIC), Stanford Research Institute (SRI) International. Din 2009 pana in 2012 a fost cercetator la Willow Garage, in perioada 2010 -2012 a fost Visiting Lecturer la Stanford University, din 2012 este presedinte si CEO al Open Perception, iar din 2013 este CEO si cofondator al Fyusion. Sursa

In 2013 a obtinut premiul Robotics and Automation Society Early Career 2013, "pentru contributii in crearea si coordonarea unui ecosistem open-source care incurajeaza transferul de tehnologie in domeniul perceptiei 3D intre mediul academic si industrie". Vezi aici detalii