Judecatorul Marius Badea Tudose (43 de ani) a fost ales marti sef al Consiliului Superior al Magistraturii pentru un mandat de un an, anunta Realitatea TV. Tudose a fost coleg de generatie cu premierul Victor Ponta, cu procurorul general, Tiberiu Nitu si cu ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc. In cadrul aceleiasi sedinte, procurorul Bogdan Gabor a fost ales vicepresedinte al institutiei.

Judecatorul Marius Badea TudoseFoto: Agerpres

Tudose a absolvit Facultatea de Drept, Universitatea Bucuresti in 1995. Potrivit CV-ului postat pe site-ul CSM, a activat ca judecator la Slatina pana in 1999, cand se transfera judecatoria Sector 3 din Bucuresti, din 2000 pana in 2001 este vicepresedinte al judecatoriei sector 3 iar din 2001 pana in 2011 presedintele acestei judecatorii. Din ianuarie 2011 este membru CSM.

"Ne-am cunoscut in facultate, am fost colegi de an dar singura data cand ne-am intalnit a fost intr-o sedinta CSM cand Victor Ponta era interimar la justitie. In rest, nu ne-am intersectat in cariera profesionala", a declarat Marius Badea Tudose pentru HotNews.ro.

CSM are in componenta 19 membri: noua judecatori si cinci procurori alesi de magistrati in adunarile generale ale instantelor si parchetelor si validati de Senat, doi reprezentanti ai societatii civile alesi de Senat si trei membri de drept - ministrul Justitiei, presedintele ICCJ si procurorul general al Romaniei. Mandatul membrilor alesi este de sase ani, fara posibilitatea reinvestirii.

Consiliul este condus de un presedinte, ajutat de un vicepresedinte, care fac parte din sectii diferite, pentru un mandat de un an, care nu poate fi reinnoit. Presedintele si vicepresedintele CSM sunt alesi doar dintre cei 14 membri alesi in adunarile generale ale instantelor si parchetelor.