Administratia Nationala de Meteorologie a realizat o estimare a temperaturilor si precipitatiilor care se vor inregistra, in fiecare regiune a tarii, in urmatoarele doua saptamani.

Estimarea este realizata folosind produsele numerice ale Centrului european pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime si minime, mediate pentru fiecare regiune a tarii si adaptate local cu modele statistice si sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicata de aparitie a precipitatiilor.

BANAT

In primele zile ale intervalului de prognoza temperatura aerului va marca o scadere treptata, vremea devenind deosebit de rece, chiar geroasa in cursul noptilor, cand minimele nocturne vor cobori, in medie, spre -11...-10 grade. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, astfel incat vor scadea spre -5 grade pe 7 ianuarie. Ulterior vremea se va incalzi usor si treptat, pana la aproximativ 4..5 grade ziua si 0 grade noaptea (in 11 ianuarie). Pe 12 ianuarie va avea loc o usoara racire, pentru ca dupa aceasta data si pana la sfarsitul celor 2 saptamani de prognoza sa se inregistreze medii termice de 4...6 grade ziua si -2 grade noaptea, temperaturile urmand a fi usor mai ridicate decat cele normale in aceasta perioada a anului.

In primele zile ale intervalului doar cu totul izolat vor fi fulguieli, iar dupa 8 ianuarie vor fi precipitatii mixte aproape zilnic, mai importante cantitativ si pe arii mai extinse in jurul datei de 11 ianuarie.

CRISANA

La inceputul intervalului de prognoza vremea se va raci, devenind geroasa in cursul noptilor. In cea mai rece zi, 7 ianuarie, media regionala a temperaturilor maxime va fi de -6 grade, iar valorile nocturne vor scadea spre -14 grade. Intre 8 si 11 ianuarie va avea loc un proces de incalzire usoara de la o zi la alta, astfel incat la sfarsitul acestui interval valorile termice vor fi apropiate de cele normale pentru aceasta perioada, cu temperaturi maxime de aproximativ 3 grade ziua si minime situate in jurul valorii de 0 grade, in medie. Pe 12 ianuarie vremea se va raci, pentru ca ulterior, dupa 13 ianuarie, regimul termic sa se mentina relativ constant, la valori usor peste mediile climatologice ale perioadei, de 3...5 grade ziua si -2 grade noaptea.

Probabilitatea pentru precipitatii mixte va creste dupa data de 9 ianuarie, dar acestea se vor semnala pe arii mai extinse si vor fi mai importante cantitativ in intervalul 10 ¬ 13 ianuarie.

TRANSILVANIA

Vremea va fi tot mai rece in prima parte a intervalului, devenind geroasa in cursul noptilor, iar in dimineata zilei de 8 ianuarie media regionala a temperaturilor minime va scadea spre -20 de grade Celsius. Maximele diurne vor marca, de asemenea, o scadere, spre valori medii de -12...-11 grade, ce vor caracteriza o vreme geroasa pe tot parcursul zilei de 7 ianuarie. Ulterior, regimul termic va marca o crestere treptata, iar dupa data de 13 ianuarie valorile vor fi usor mai ridicate decat normele climatologice ale celei de a doua decade de ianuarie, respectiv 1...2 grade ziua si -6 grade noaptea, mediate pe intreaga regiune.

Vor fi precipitatii, predominant lapovite si ninsori, in fiecare zi dupa data de 9 ianuarie, dar in intervalul 10 - 13 ianuarie acestea se vor semnala pe arii extinse si vor fi moderate cantitativ.

MARAMURES

In primele zile ale intervalului vremea se va raci accentuat, de la valori maxime de -2 grade si minime de -7 grade la inceput, spre medii termice diurne de -10...-9 grade si valori nocturne de -17 grade Celsius (in 7 ianuarie). Intre 8 si 11 ianuarie va avea loc o incalzire, temperatura urmand sa urce spre 3 grade ziua si 0 grade noaptea, pentru ca in intervalul 13 - 18 ianuarie sa se inregistreze, in medie, valori intre 1 si 3 grade ziua si in jurul a -4 grade noaptea, valori medii ce vor caracteriza o vreme usor mai calda decat in mod normal pentru a doua decada a lunii ianuarie.

La inceputul intervalului vor fi doar izolat fulguieli, dar apoi, dupa data de 9 ianuarie, vor cadea precipitatii predominant sub forma de lapovita si ninsoare in fiecare zi. Acestea vor fi mai importante cantitativ si se vor semnala pe arii extinse in intervalul 10 ¬ 13 ianuarie.

MOLDOVA

In primele zile ale perioadei de prognoza temperaturile vor fi in scadere treptata, caracterizand o vreme deosebit de rece, chiar geroasa, cu valori medii ale maximelor diurne de pana la -10...-9 grade si ale minimelor nocturne de aproximativ -16 grade (in 7 ¬ 8 ianuarie). Apoi vremea se va incalzi, iar intre 13 si 18 ianuarie regimul termic nu va avea variatii importante, fiind caracterizat de valori medii diurne de 2...4 grade si nocturne de -4...-3 grade, usor peste normele climatologice ale perioadei.

Va ninge in general slab cantitativ la inceputul intervalului de prognoza, iar dupa 10 ianuarie vor fi precipitatii mixte, dar numai in jurul datei de 11 ianuarie vor fi pe arii mai extinse, in rest se vor semnala doar izolat.

DOBROGEA

Vremea va deveni deosebit de rece in primele zile ale intervalului de prognoza, iar intre 7 si 9 ianuarie noptile vor fi geroase, cu medii ale temperaturilor minime de -13...-12 grade, in timp ce valorile diurne vor scadea spre aproximativ -8 grade Celsius ( in 7 ianuarie). Intre 8 si 11 ianuarie vremea se va incalzi, mediile regionale ale temperaturilor maxime vor urca pana spre 7 grade, pentru ca apoi, pana la sfarsitul perioadei de prognoza sa nu se mai inregistreze variatii semnificative ale regimului termic, astfel incat media maximelor va fi de 5...7 grade, iar cea a minimelor nocturne de -2...0 grade, in general, caracterizand o vreme relativ calda pentru a doua decada a lunii ianuarie.

La inceputul intervalului vor fi conditii pentru fulguieli trecatoare, dar pe data de 11 ianuarie precipitatiile, predominant sub forma de ploaie, se vor semnala pe arii extinse si vor fi moderate cantitativ. Ulterior doar izolat si trecator vor mai fi ploi slabe sau lapovite.

MUNTENIA

In primele zile ale prognozei vremea va fi tot mai rece, devenind geroasa in cursul noptilor si al diminetilor de 7, 8 si 9 ianuarie, cand minimele nocturne vor scadea sub -10 grade, atingand o medie de -17 grade Celsius in noaptea de 6 spre 7 ianuarie. Maximele diurne vor avea o evolutie similara, fiind in scadere de la valori de 0 grade, in medie, la inceputul intervalului, spre -8 grade pe 7 ianuarie, pentru ca apoi sa creasca din nou pana la aproximativ 6 grade Celsius, in jurul datei de 11 ianuarie. Pana la finalul celor 2 saptamani de prognoza, regimul termic nu va avea variatii importante, valorile de temperatura urmand a se situa usor peste normele climatologice ale perioadei, respectiv medii ale maximelor de 4...6 grade si ale minimelor de -5...-3 grade.

Probabilitatea pentru precipitatii va fi redusa pe aproape tot parcursul intervalului de prognoza, exceptand data de 11 ianuarie cand vor fi ploi, lapovite si doar trecator ninsori, la nivel local.

OLTENIA

La inceputul intervalului temperaturile vor fi in scadere, spre valori sub normele climatologice ale perioadei. Cel mai frig va fi in 7 si 8 ianuarie, cand maximele diurne vor fi, in medie, de -6...-5 grade Celsius, iar minimele nocturne se vor situa in jurul unei medii de -14 de grade. Ulterior vremea se va incalzi de la o zi la alta, astfel incat intre 11 si 18 ianuarie regimul termic va fi caracterizat de valori usor peste mediile multianuale, respectiv maxime de 4...6 grad si minime in jurul a -4 grade, fara variatii semnificative.

In intervalul de prognoza vor fi ploi si lapovite la nivel local pe 11 si 13 ianuarie, iar in rest acestea se vor semnala doar izolat si trecator si vor fi neinsemnate cantitativ.

LA MUNTE

Temperatura aerului va fi in scadere in primele zile ale intervalului, vremea devenind geroasa, astfel incat pe 7 ianuarie maximele diurne vor atinge, in medie, -13 grade Celsius, iar minimele nocturne vor scadea spre -21 de grade. Ullterior, pana pe data de 11 ianuarie, vremea se va incalzi de la o zi la alta, iar mediile termice vor creste spre -2...0 grade ziua si -7...-5 grade noaptea, valori in jurul carora se vor mentine pana la finalul celor 2 saptamani de prognoza.

La inceputul intervalului doar izolat va ninge slab, dar dupa 9 ianuarie zilnic se vor semnala precipitatii, predominant ninsori, la nivel local. Cantitatile de precipitatii vor fi mai insemnate in jurul datei de 11 ianuarie.