Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informeaza cetatenii romani care se afla sau se deplaseaza pe teritoriul Republicii Serbia cu privire la faptul ca pentru miercuri si joi autoritatile locale au emis o atentionare de cod rosu de temperaturi foarte scazute de pana la minus 20 de grade.

Astfel, a fost instituit cod rosu pentru miercuri in nordul si vestul Serbiei si cod portocaliu pentru restul Serbiei. Pentru joi, codul rosu de temperaturi scazute se va extinde si in partea estica si centrala a Serbiei, in vreme ce pentru restul teritoriului se preconizeaza un cod portocaliu de temperaturi scazute, citeaza Agerpres.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care se deplaseaza pe teritoriul Republicii Serbia sa consulte pagina de internet www.mae.ro pentru informatii actualizate, precum si site-uri de specialitate atat cu privire la prognoza meteo, cat si la starea drumurilor.

MAE: Atentionarea de temperaturi scazute si vant puternic din Slovenia, mentinuta si pentru inceputul anului

Ministerul Afacerilor Externe mai informeaza cetatenii asupra faptului ca Agentia de Mediu din Slovenia mentine atentionarea de temperaturi foarte scazute si vant puternic pentru zilele de la inceputul anului 2015.

MAE arata ca circulatia pe autostrazile si drumurile nationale si judetene din Slovenia, in special in regiunile de la frontiera cu Italia si Ungaria, va fi ingreunata din cauza poleiului si a vantului. Traficul va fi lent, vizibilitatea redusa si vor fi inregistrate numeroase blocaje in trafic. De asemenea, MAE arata ca exista pericolul de avalanse in munti.

Ministerul recomanda conducerea prudenta si respectarea semnelor si avertizarilor de trafic si reaminteste ca, in perioada de iarna, din cauza caderilor de zapada, se mentine posibilitatea impunerii unor restrictionari suplimentare ale traficul rutier pentru autovehiculele grele sau camioane pe toate autostrazile din Slovenia.

Astfel, cetatenii romani care calatoresc in Slovenia sunt sfatuiti sa echipeze corespunzator autovehiculele pentru trafic pe timp de iarna si, cu precadere, in cursul noptii, sa se asigure ca au provizii suficiente de combustibil si alimente.

Ministerul Afacerilor Externe recomanda cetatenilor romani care doresc sa tranziteze Slovenia sa se informeze din timp cu privire la situatia traficului rutier si feroviar, a restrictiilor existente, precum si la alertele meteorologice emise in tarile invecinate.

Informatii privind situatia traficului rutier in Slovenia pot fi obtinute, 24/24 de ore, de la Centrul de informare asupra traficului rutier, precum si la numerele de telefon 1970 (din Slovenia) si 00 386 151 88 518 (international).

MAE: Precipitatii abundente in Norvegia

Ministerul de Externe mai informeaza cetatenii romani asupra faptului ca Institutul National de Meteorologie din Norvegia a emis o avertizare meteorologica extrema valabila pentru marti si miercuri si care se refera la precipitatii abundente ce pot duce la inundatii extinse in regiunile Namdalen, Helgeland, Saltfjellet si Sor Salten.

MAE recomanda tuturor cetatenilor romani care doresc sa se deplaseze pe teritoriul acestui stat sau care tranziteaza Norvegia sa nu porneasca la drum fara a consulta site-urile de specialitate.

Totodata, Ministerul Afacerilor Externe reitereaza recomandarile de a fi consultate informatiile oferite prin intermediul aplicatiei pe telefonul mobil si tableta "Calatoreste in siguranta", a serviciului de alerta prin SMS aferent campaniei de informare "Un SMS iti poate salva viata!" si prin consultarea "Ghidului de calatorie pentru sarbatorile de iarna 2014" disponibil pe intreaga perioada a sarbatorilor.