O gravida din localitatea bacauana Podul Turcului va fi dusa cu elicopterul la spital. Potrivit declaratiilor secretarului de stat din MAI, Raed Arafat, femeia se afla deja la spitalul din localitate dar trebuie transportata la o unitate medicala mai mare din cauza unor complicatii, informeaza B1.ro.

"Gravida este la spital. A fost transportata de ambulanta la spitalul din Podul Turcului, dar fiind cu o nastere complicata, trebuie sa ajunga la un spital de urgenta sau universitar. S-au pornit mai multe cai pentru evacuarea ei, fiind drumul inca blocat catre Podul Turcului. Am trimis o senilata de la ISU, dar asta ar dura mai mult timp. S-a verificat la nivelul Inspectoratului General de Aviatie al Ministerului de Interne posiblitatea de zbor si exista posibilitatea folosind un elicopter mare. Elicopterul, cu o echipa SMURD la bord urmeaza sa decoleze spre Podul Turcului, sa recupereze gravida si sa decida medicul unde o va lasa, la Iasi sau la Bacau", a explicat Raed Arafat, pentru B1 TV.

Intrebat daca in acest moment conditiile meteo permit interventia alicopterelor SMURD in cazuri de urgenta, secretarul de stat a exiplicat ca exista conditii de zbor, dar decizia interventiei se ia in functie de fiecare caz in parte.

"Exista conditii de zbor, dar ficare caz se analizeaza individual si vedem daca conditiile meteo permit, daca se poate interveni cu elicopter SMURD sau elicopter mare, care este un elicopter multifunctional, care are alte capacitati in conditiile astea de vreme", a precizat Arafat.

El a dat detalii despre situatia din zonele afectate de ninsori abundente.

"Au fost evacuate din zone in care erau blocate pana acum aproape de 469 de persoane, fara probleme medicale. Au fost 29 de interventii medicale in zone greu accesibile care s-au rezolvat. Din pacate avem si cele doua cazuri de deces. Pana acum am avut mai multe persoane ratacite in Hunedoara, Suvceava si Baila, toate persoanele au fost gasite. Exista in Braila un numar de localitati fara curent electric, dar se intervine. La Otelul Rosu exista o problema de intrerupere a gazului, o conducta a fost rupta si urmeaza sa fie inlocuita, dar problema nu are legatura cu conditiile meteo", a adaugat Raed Arafat.

Doua femei au decedat luni, din cauza faptului ca ambulantele au ramas blocate in trafic. Una dintre acestea era insarcinata in 8 luni. Ea a decedat intr-o ambulanta in judetul Tulcea, in timp ce era transportata la Spitalul Judetean Constanta.

Cealalta victima este o femeie in varsta de 26 de ani, care a murit intr-o ambulanta inzapezita pe un drum judetean in judetul Vaslui.