Directorul Administratiei Nationale de Meteorologie, Ion Sandu, a declarat ca este posibil ca ANM sa emita cod rosu de viscol, in noaptea de duminica spre luni, pentru judete precum Buzau, Ialomita, Braila si Vrancea, informeaza Agerpres.

"In timpul maximului viscolului e posibil, daca se depasesc 90 km pe ora (viteza vantului - n.r.), ca ANM sa emita Cod rosu, cu probabilitate mare in zonele Buzau, nordul judetului Ialomita, Faurei, Braila, Ramnicu Sarat, sudul judetului Vrancea (...) in intervalul 6 dimineata - 12 ziua", a spus Sandu, la Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, convocat duminica de viceprim-ministrul Gabriel Oprea, la sediul MAI.

Sandu a precizat insa ca nu poate anunta cu certitudine cand va fi emis Cod rosu, adaugand ca "ANM va veni cu actualizarile" pe masura ce evolueaza "situatia sinoptica".

In privinta avertizarii emise deja de ANM pentru noaptea de duminica, Sandu a adaugat ca "intensitatea viscolului va fi dupa ora 2:00 la noapte pana dupa ora 12:00 ziua".

Directorul ANM a mai spus ca in cursul zilei de duminica vor fi intensificari mari de vant si in partea de vest a judetului Mehedinti.

  • Gabriel Oprea: Recomandam populatiei din sudul tarii sa evite circulatia in noaptea care urmeaza

Vicepremierul Gabriel Oprea a recomandat populatiei din zona de sud a tarii sa evite circulatia in cursul noptii de duminica spre luni, in conditiile in care se anunta viscol puternic.

"De la noapte va urma un alt val de ninsori si viscol puternic, fiind emisa de curand o avertizare de Cod portocaliu pentru judetele Buzau, Braila, Galati, Vrancea, Bacau, Vaslui, Prahova, Dambovita, Ialomita si Arges. Prima recomandare pe care o avem de transmis populatiei din zona de sud a tarii - Oltenia, Muntenia, Dobrogea si sudul Moldovei - este de a evita circulatia in aceasta noapte. In situatiile absolut necesare, recomandam conducatorilor auto care pleaca la drum sa aiba carburant suficient, sa aiba o rezerva de hrana, de apa, pentru ca exista riscul aparitiei unor blocaje in trafic", a afirmat Oprea la Comitetul National pentru Situatii Speciale de Urgenta, convocat duminica la sediul MAI.

Vicepremierul a adaugat ca in ultimele 24 de ore fortele MAI s-au mobilizat astfel incat nu s-au inregistrat "persoane izolate din cauza zapezilor sau persoane disparute" si nici nu s-a impus inchiderea unor drumuri nationale sau judetene.

Oprea le-a cerut subalternilor din minister si autoritatilor locale sa ramana mobilizate pentru deszapezire, dar si pentru a combate posibilele efecte ale viscolului care se anunta.