Regimul termic prognozat pentru urmatoarele trei luni este unul apropiat de normele climatologice multianuale, insa cu excedent de precipitatii in majoritatea zonelor tarii, arata prognoza meteorologica valabila pentru intervalul ianuarie - martie 2015, publicata de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) si citata de Agerpres.

Potrivit estimarilor de specialitate, in luna ianuarie, temperatura medie lunara a aerului va avea valori peste mediile climatologice in sudul, sud-estul si vestul tarii, iar in restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal. Media multianuala lunara este de -2,1 grade Celsius. Temperaturile medii lunare se vor incadra intre -4 grade Celsius, in Transilvania, Banat, Oltenia, Muntenia si Maramures si -2 grade Celsius in Moldova. Valori de zero grade se vor inregistra in unele zone din vestul tarii.

In ceea ce priveste cantitatile lunare de precipitatii, acestea se vor situa peste mediile climatologice in cea mai mare parte a tarii, media multianuala lunara fiind de 33,6 litri /mp. Cantitatile de precipitatii vor oscila intre 20 de litri/mp in Moldova, 40 de litri/mp in Banat, dar vor ajunge si la 60 de litri/mp in Maramures.

In cea de-a doua luna a anului 2015, estimarile meteo arata ca temperatura medie lunara a aerului va avea valori sub mediile climatologice in zonele nordice si centrale, local in sud-estul tarii valorile termice vor fi mai ridicate decat mediile, iar in restul regiunilor vor fi normale. Astfel, in timp ce in Transilvania si Muntenia mediile pornesc de la -4 grade si ajung la zero grade in Moldova si zona Dobrogei, in vestul extrem temperaturile vor atinge si 2 grade Celsius. Media multianuala lunara este de -1 grad Celsius.

Cantitatile lunare de precipitatii, in februarie 2015, se vor situa in limite normale, local, in zonele estice si sud-estice, iar in restul teritoriului vor fi excedentare. Cantitatile de precipitatii vor oscila intre 20 de litri/mp in Transilvania, Muntenia si Banat si 60 litri/mp in Maramures. Media multianuala lunara este de 31,6 litri /mp.

Conform ANM, in luna martie 2015, temperatura medie lunara a aerului va avea valori apropiate de mediile climatologice in sudul si sud-estul tarii, iar in celelalte regiuni valorile termice se vor situa, in general, sub normal. Temperaturile medii lunare pot cobori pana la -4 grade Celsius in Maramures, dar pot ajunge si la 4 grade Celsius, cu plus, in Muntenia si Moldova si chiar la 6 grade Celsius in Banat si sudul tarii. Media multianuala lunara este de 3,5 grade Celsius.

Totodata, cantitatile lunare de precipitatii se vor situa peste normalul climatologic in cea mai mare parte a tarii. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt preconizate in Maramures (80 l/mp) si in jur de 40 l/mp in restul tarii. Media multianuala lunara este de 38,3 litri /mp.

Estimarile sezoniere sunt realizate de catre Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%. Distributia temperaturilor medii lunare, precum si distributia cantitatilor lunare de precipitatii este estimata, iar fenomenele extreme cu o durata scurta de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

Incepand cu data de 1 august 2014 perioada climatica de referinta este 1981-2010, conform recomandarilor Organizatiei Meteorologice Mondiale.