Primarii au primit de la Guvern peste 316,4 milioane lei, din Fondul de rezerva, prin suplimentarea sumelor defalcate din TVA, pentru cheltuieli curente si de capital, cei mai multi bani fiind alocati pentru judetele Giurgiu, Gorj, Teleorman, Neamt, Hunedoara, Olt, Dambovita, Botosani si Bucuresti, potrivit agentiei Mediafax.

Alocarea banilor a fost decisa in sedinta de marti.

Tot marti, Guvernul a alocat, din Fondul de interventie, suplimentat in acest scop din Fondul de rezerva, 63,7 milioane lei pentru autoritatile locale din zonele afectate de recentele inundatii, pentru refacerea infrastructurii distruse.

In urma cu doua saptamani, un proiect de ordonanta de urgenta arata ca Guvernul va introduce o noua derogare de la Legea finantelor publice prin care isi va asigura dreptul sa acorde in continuare bani primarilor din Fondul de rezerva bugetara, cu justificarea ca a primit foarte multe cereri din partea acestorasi trebuie evitata acumularea de arierate.

Ordonanta a fost aprobata de Guvern saptamana trecuta.

Legea finantelor publice locale stabileste ca bani din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului sunt repartizati unor ordonatori principali de credite ai bugetului de stat si ai bugetelor locale, pe baza de hotarari ale Guvernului, dar numai pentru finantarea unor cheltuieli urgente sau neprevazute aparute in timpul exercitiului bugetar.

In ordonanta citata, Guvernul isi justifica noua derogare aratand ca la nivelul administratiei publice centrale au fost primite foarte multe solicitari de la autoritatile administratiei publice locale de alocare de sume pentru echilibrarea bugetelor locale din Fondul de rezerva la dispozitia Guvernului si in care prezinta situatiile financiare deosebite, determinate de neincasarea veniturilor din cotele defalcate din impozitul pe venit.

"Avand in vedere faptul ca, autoritatile administratiei publice locale au facut angajamente legale la nivelul veniturilor estimate, prin nealocarea sumelor la nivelul prognozat acestea sunt in imposibilitatea efectuarii platilor la nivelul angajamentelor", spune Executivul.

In document se mai sustinea ca, prin neachitarea sumelor respective, platile restante vor deveni arierate si in acest mod se pune in pericol efortul Guvernului de a asigura stingerea arieratelor de la nivelul unitatilor administrativ-teritoriale.

Guvernul a apelat in numeroase randuri la astfel de derogari pentru a transfera bani primarilor.