Uniunea Europeana ar trebui sa ceara Romaniei sa isi indeplineasca obligatiile de membru si sa puna nevoile oamenilor saraci inaintea proiectelor de constructie a unor cladiri "faraonice", afirma Jenny Sonesson, membru al Partidului Liberal suedez, citata de publicatia The Local.se.

Macheta Catedrala mantuirii neamuluiFoto: Agerpres

"Innebunesc cand ma gandesc la faptul ca Guvernul roman prioritizeaza constructia de biserici, in fata bubastarii poporului roman", scrie Sonesson, de profesie asistent social si fost consilier in cadrul Guvernului suedez.

Politicianul aduce in discutie si numarul mare de cersetori romani de pe strazile din Stockholm, "ceva ce a devenit o caracteristica a strazilor din Suedia in ultimii ani".

Sonesson povesteste ca a vazut cu proprii ochi "mizeria crasa din care au fugit cersetorii aliniati pe strazile" din capitala suedeza. In primavara, ea a facut parte din delegatia condusa de ministrul pentru afaceri europene Birgitta Ohlsson, aflat in vizita la Bucuresti. Delegatia suedeza a avut discutii cu reprezentantii Guvernului referitoare la folosirea fondurilor UE pentru combaterea saraciei.

Politicianul precizeaza ca din aceasta vizita a marcat-o cel mai tare vizita intr-un sat din Romania, unde au isit in evidenta cocioabe, noroi si carute trase de cai emaciati, precum si saracia prevalenta. Impresia generala a delegatiei a fost una de uimire, politicienii suedezi intrebandu-se cum se poate ca asta sa se intample in Uniunea Europeana.

Imaginea Romaniei rurale contrasteaza puternic cu proiectul de construire a Catedralei Mantuirii Neamului, arata Sonesson, prezentand costurile proiectului de dimensiuni "faraonice", pe care publicatia franceza le-a estimat ca ridicandu-se, in cele din urma, la 1 miliard de euro (1,2 miliarde de dolari).

"In una dintre cele mai sarace tari din Europa sunt alocate resurse pentru construirea unei catedrale cu inaltime de 125 de metri, cu arce aurite, in timp ce o mama cu 4 copii sunt fortati sa traiasca (intr-un sat din Romania - n.red.) intr-o cocioaba lipsita de caldura si electricitate", arata politicianul liberal.

Jenny Sonesson precizeaza ca statul roman contribuie financiar la constructia catedralei, fara ca suma exacta a acestei contributii sa fie stiuta: Politicienii romani sunt dependenti de sustinerea membrilor clerului in campaniile electorale"

Potrivit politicianului suedez, "in Romania exista o criza umanitara in desfasurare, care necesita o initiativa de tipul Planului Marshall. UE ar trebui sa solicite Romaniei sa accepte prezenta unor echipe de experti internationali pe termen lung. Acest ajutor ar putea varia de la munca de asistenta sociala la realizarea de locuinte".

"Nu este sustenabil ca milioane de cetateni UE sa traiasca in disperare. Daca politicienii din Romania nu arata o dorinta reala de schimbare, atunci este necesara o discutie cu privire la viitorul tarii in Uniunea Europeana, in conditiile in care nu sunt indeplinite criteriile de la Copenhaga", sustine Jenny Sonesson.