Guvernul a aprobat in sedinta de marti patru proiecte de ordonante de urgenta: OUG privind modificarea legislatiei privind piata de capital, OUG privind intarirea disciplinei financiare la nivelul companiilor de stat, OUG privind masuri in domeniul procedural fiscal si OUG privind modificari in sistemul de interventii in situatii de urgenta. Ce acte normative a aprobat Guvernul inainte de Craciun.

  • Ordonante de Urgenta

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Legii nr.297/2004 privind piata de capital

Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern urmareste eliminarea barierelor care impiedica in prezent intrarea Romaniei in grupul pietelor de capital emergente. Reglementarile din actul normativ vizeaza, in principal:

- facilitarea accesului la piata de capital din Romania;

- respectarea drepturilor investitorilor (la vot si la dividende);

- guvernanta corporativa a emitentilor si transparenta acestora;

- simplificarea regimului ofertelor publice si al listarilor de actiuni si obligatiuni;

- eliminarea unor prevederi restrictive birocratice.

ORDONANTA DE URGENTA privind modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr.26/2013 privind intarirea disciplinei financiare la nivelul unor operatori economici la care statul sau unitatile administrativ-teritoriale sunt actionari unici sau majoritari sau detin direct sau indirect o participatie majoritara, precum si pentru modificarea unor acte normative

Prin Ordonanta de urgenta adoptata de Guvern se reglementeaza unele aspecte nereglementate sau care au generat interpretari. Dintre acestea, mentionam:

- reglementarea exceptarilor si pentru agentii economici aflati sub autoritatea unitatilor administrativ-teritoriale;

- redefinirea castigului mediu brut lunar pe salariat, prin eliminarea cheltuielilor reprezentand participarea salariatilor la profitul anului precedent;

- reglementari in cazul insolventei si lichidarii;

- obligatia de a transmite catre MFP de fundamentari, analize, situatii si rapoarte;

- aplicarea sanctiunilor in cazul nerespectarii prevederilor legale.

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea Ordonantei de Urgenta a Guvernului nr. 28/1999 privind obligatia operatorilor economici de a utiliza aparate de marcat electronice fiscale.

Ordonanta de Urgenta adoptata de Guvern stabileste o serie de reglementari legate, in principal, de introducerea obligativitatii utilizarii de aparate de marcat cu jurnal electronic de catre operatorii economici si eliminarea aparatelor de marcat cu rola jurnal. Aceasta schimbare va fi implementata treptat, pana in august 2016, si urmareste diminuarea drastica a evaziunii fiscale.

ORDONANTA DE URGENTA pentru modificarea si completarea unor acte normative in domeniul managementului situatiilor de urgenta si al apararii impotriva incendiilor. Guvernul a adoptat aceasta Ordonanta de Urgenta.

  • Hotarari de Guvern

HOTARARE pentru modificarea si completarea HG nr. 94/2014 privind organizarea, functionarea si componenta Comitetului National pentru Situatii Speciale de Urgenta. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind organizarea, functionarea si compunerea Centrului National de Conducere a Actiunilor de Ordine Publica. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind suplimentarea bugetului Ministerului Afacerilor Interne pe anul 2014 pentru plata titlurilor executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE pentru modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 584/2005 privind stabilirea activitatilor specifice si a finantarii unitatilor sanitare din sistemul de aparare, ordine publica si siguranta nationala, precum si a unitatilor sanitare din reteaua Ministerului Justitiei. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind suplimentarea bugetului Ministerului Apararii Nationale pe anul 2014 din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014. Guvernul a adoptata aceasta Hotarare.

HOTARARE pentru aprobarea Strategiei de dezvoltare a sistemului judiciar 2015-2020. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare. Strategia are drept scop modernizarea sistemului judiciar si asigura implementarea recomandarilor formulate de Comisia Europeana in rapoartele privind progresele realizate de Romania in cadrul MCV, in perioada 2012-2014.

HOTARARE privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2014 al Companiei Nationale "Administratia Porturilor Dunarii Maritime" S.A. Galati aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare. Veniturile totale pentru anul in curs sunt de 18.015 mii lei, iar cheltuielile totale de 16.502,60 mii lei.

HOTARARE privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2014 al Regiei Autonome "Administratia Fluviala a Dunarii de Jos" Galati aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare. Veniturile totale pentru anul in curs sunt de 77.093 mii lei, iar cheltuielile totale de 77.093 mii lei.

HOTARARE privind aprobarea bugetului de venituri si cheltuieli rectificat pe anul 2014 al Companiei Nationale "Administratia Canalelor Navigabile" - S.A. aflata sub autoritatea Ministerului Transporturilor. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare. Veniturile totale pentru anul in curs sunt de 47.591,83 mii lei, iar cheltuielile totale de 47.091,83 mii lei.

HOTARARE pentru aprobarea contributiei financiare a Romaniei pentru programele optionale ale Agentiei Spatiale Europene (ESA). Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE pentru prelungirea pana la data de 31 martie 2015 a termenului de aplicare a prevederilor Hotararii Guvernului nr. 124/2013 privind aprobarea programelor nationale de sanatate pentru anii 2013 si 2014. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind suplimentarea bugetului Ministerului Finantelor Publice pentru plata titlurilor executorii prevazute de Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.71/2009 privind plata unor sume prevazute in titluri executorii avand ca obiect acordarea de drepturi salariale personalului din sectorul bugetar, Ordonanta Guvernului nr.17/2012 privind reglementarea unor masuri fiscal-bugetare, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr.92/2012 privind luarea unor masuri in domeniul invatamantului si cercetarii, precum si in ceea ce priveste plata sumelor prevazute in hotarari judecatoresti devenite executorii in perioada 1 ianuarie - 31 decembrie 2013

Prin Hotararea adoptata de Guvern se suplimenteaza bugetul MFP la titlul "Cheltuieli de personal" cu suma de 6.888 mii lei pentru plata titlurilor executorii.

HOTARARE privind alocarea unei sume din Fondul de interventie la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014, pentru unele unitati administrativ-teritoriale afectate de calamitati naturale produse de inundatii. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva bugetara la dispozitia Guvernului, prevazut in bugetul de stat pe anul 2014, pentru unele unitati administrativ-teritoriale. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind aprobarea stemei comunei Sieut, judetul Bistrita-Nasaud. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

HOTARARE privind aprobarea stemelor comunelor Dumbrava si Victor Vlad Delamarina, judetul Timis. Guvernul a adoptat aceasta Hotarare.

  • Puncte de vedere

PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la proiectul de lege intitulat "Lege pentru modificarea si completarea art. 24 din Legea nr. 333/2003 privind paza obiectivelor, bunurilor, valorilor si protectia persoanelor", provenit dintr-o propunere legislativa initiata de domnul senator Nicolae Nasta si un grup de senatori - Grupul parlamentar al PNL (Bp. 64/2014, Plx. 430/2014). Aviz favorabil cu observatii si propuneri.

PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativa pentru completarea Legii nr.286/2009 privind Codul penal, initiata de domnul senator independent Valeriu Todirascu (Bp.416/2014). Aviz nefavorabil.

PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativa intitulata "Lege pentru respingerea Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 55/2014 pentru reglementarea unor masuri privind administratia publica locala", initiata de domnul deputat PP-DD Tudor Ciuhodaru (Plx. 453/2014, L. 700/2014). Aviz nefavorabil.

PUNCT DE VEDERE al Guvernului referitor la propunerea legislativa intitulata "Lege pentru modificarea si completarea Legii cetateniei romane nr. 21/1991", initiata de domnul senator PSD Darius Bogdan Valcov impreuna cu un grup de parlamentari PSD (Bp.367/2014). Aviz nefavorabil.