Octav Bjoza, prima persoana decorata de Klaus Iohannis in calitatea sa de presedinte, s-a nascut la Iasi in 1938 dar copilaria si adolescenta si-o petrece la Brasov, unde urmeaza cursurile Colegiului National "Andrei Saguna". Intre anii 1956-1958 a facut parte impreuna cu alti 14 elevi, studenti si muncitori din organizatia anticomunista "Garda Tineretului Roman" din Brasov, care avea drept scop "inlaturarea regimului democrat popular din tara noastra pe calea violentei", potrivit prezentarii postate pe site-ul Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania, al carei presedinte este.

Octav BjozaFoto: HotNews.ro

Intre anii 1957-58 este student al Facultatii de Geografie-Geologie din Iasi, dar la finalul anului I este exmatriculat si arestat de Securitate.

A fost condamnat, in 10 octombrie 1958, la 15 ani munca silnica, 10 ani degradare civica si confiscarea totala a averii, dar pedeapsa ii este redusa ulterior la 4 ani de temnita grea. A trecut prin inchisorile Codlea, Gherla, Galati, Braila, Vacaresti si Jilava, prin lagarele de munca din Balta Brailei de la Stramba, Stoienesti si Salcia, precum si cele din Delta Dunarii ca Bacul "4" si Periprava - Sectia Grindu de unde a fost eliberat la 23 iunie 1962.

In 1966 intra la Facultatea de Electromecanica din cadrul Universitatii din Brasov, pe care a absolvit-o in anul 1972.

Dupa moartea lui Constantin Ticu Dumitrescu, in decembrie 2008, a fost ales de catre Consiliul National Director al AFDPR ca presedinte interimar, functie indeplinita in 2009, cand a fost ales presedinte pentru o durata de doi ani. In septembrie 2011, a fost reales pentru mandatul 2011-2015.

In noiembrie 2009, Octav Bjoza a participat, la monumentul de la Rasnovm la "comemorarea religioasa a martirilor legionari asasinati", potrivit unui videoclip postat de Noua Dreapta Brasov.

"Nu sunt legionar, nu am fost si e prea tarziu sa mai devin, dar norocul meu a fost ca la varsta de 19 ani sa fiu educat in temnitele comuniste de unii dintre ei.

Mi-au marcat tot restul vietii, de la ei am invatat pentru totdeauna ca nimic, fiule, nu se poate realiza fara morala, nici in familie, nici in economie, nici in politica, nici in tara.

Si mai e ceva, biatule, fara credinta nimic nu se va putea realiza.

Tot ei mi-au atras atentia ca neamul romanesc e bantuit de tradatori, de vanzatori de tara si au avut dreptate si din cauza asata i voi pourta in mintea si in sufletul meu cate zile voi avea", spunea atunci Octav Bjoza.

---------------------

In urma cu doua luni, Octva Bjoza a fost numit de Victor Ponta secretar de stat la Secretariatul de Stat pentru Recunoasterea Meritelor Luptatorilor Impotriva Regimului Comunist (sursa aici).

In 10 septembrie 2013, principesa Margareta i-a inmanat lui Octav Bjoza Decoratia Regala Nihil Sine Deo, conferita de Regele Mihai I Asociatiei Fostilor Detinuti Politici, drept recunoastere a luptei pentru "aflarea adevarului si infaptuirii dreptatii pentru cei persecutati de regimul dictatorial comunist" (sursa).

Potrivit unei relatari postate pe site-ul Buciumul.ro, care se defineste drept "periodic de informatie si atitudine nationalista", Octav Bjoza a participat in 2013 la conferinta organizata de Institutul de Cercetare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc (IICCMER) in colaborare cu Institutul National pentru Studiul Holocaustului in Romania "Ellie Wiesel" (INSHR-EW).

"Presedintele AFDPR, dl Octav Bjoza, a luat cuvantul din sala, evocand calitatea deosebita a legionarilor pe care i-a cunoscut in inchisorile comuniste. Desi nu a fost legionar, d-sa a aratat ca nu considera normala generalizarea osandirii tuturor membrilor Miscarii Legionare, subliniind caracterul deosebit al lui Ion Gavrila Ogoranu care a fost un exemplu de bunatate, de toleranta si dragoste crestina. Dl Bjoza a criticat situatia creata de Institutul Elie Wiesel la Targu Ocna, unde se exercita presiuni asupra consiliului local pentru retragerea calitatii de cetatean de onoare al orasului fostului detinut politic Valeriu Gafencu, supranumit Sfantul inchisorilor, reporsand celor de la institut ca 'nu ne lasa nici sa ne alegem sfintii'", se arata in acest articol.