Peste o suta de persoane au protestat, duminica, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, fata de adoptarea, in Senat, a Legii securitatii cibernetice, participantii la manifestare cerandu-i presedintelui Klaus Iohannis sa nu o promulge si sa o conteste la Curtea Constitutionala, anunta Mediafax. Protestul nu a fost autorizat si a durat aproximativ o ora.

Participantii la protest s-au adunat, duminica, in jurul orei 12.00, in Piata Unirii din Cluj-Napoca, avand afise cu mesaje precum "Un sfert de veac degeaba, tot securitate fara libertate", "Stop Big Brother", "Klaus, Klaus, Big Brother in the house?", "2014 sau 1984?", "Libertate sau Securitate?".

Cornel Valcu, unul dintre participanti, a declarat ca, in cazul in care Legea securitatii cibernetice va fi promulgata, niciun cetatean nu se va simti in siguranta, institutiile militarizate avand acces la datele din calculatoarele fiecaruia si dreptul de a intra in viata privata a oricui.

"Ii solicitam presedintelui Klaus Iohannis sa nu promulge Legea securitatii cibernetice, adoptata in Senat, si sa o conteste la Curtea Constitutionala. Vom vedea daca Iohannis vrea sa isi inceapa mandatul cu un gest ingrozitor, care ar fi promulgarea Legii Big Brother, iar daca o va face, duminica viitoare vom iesi din nou in strada. Supravegherea fara mandat este o catastrofa, este moartea libertatii de constiinta, iar eu nu doresc sa traiesc intr-o astfel de tara", a spus Valcu.

Senatul a adoptat, vineri, proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei, care prevede constituirea Sistemului National de Securitate Cibernetica, coordonarea unitara a activitatilor acestui Sistem fiind facuta de MAE, MAI, MApN, SRI, SIE, STS, SPP, ORNISS si CSAT.

Senatul este Camera decizionala, dupa ce legea a trecut tacit de Camera Deputatilor, pe 17 septembrie.

Legea stabileste cadrul general de reglementare in domeniul securitatii cibernetice si obligatiile ce revin persoanelor juridice de drept public sau privat in scopul protejarii infrastructurilor cibernetice, inclusiv furnizorii de servicii de internet, si prevede obligatii privind asigurarea securitatii sistemelor lor si notificarea clientilor in situatia unor incidente/atacuri cibernetice si luarea de masuri pentru a restabili conditiile normale de functionare.

Comisia de aparare a Senatului preciza, intr-un comunicat transmis sambata, ca proiectul de lege privind securitatea cibernetica a Romaniei nu se adreseaza persoanelor fizice, utilizatoare de internet, prevederile aplicandu-se "persoanelor juridice de drept public sau privat, care au calitatea de proprietari, administratori, operatori sau utilizatori de infrastructuri cibernetice".