Presedintele Traian Basescu a afirmat sambata ca Rusia nu a renuntat sa "tinteasca" gurile Dunarii, dar nu mai are in prezent aceeasi "putinta" ca in primavara acestui an, motivul principal fiind erodarea veniturilor statului rus ca urmare a deprecierii masive a cotatiei internationale a petrolului.

Seful statului a fost intrebat de HotNews.ro daca s-a schimbat abordarea Rusiei, in conditiile in care Traian Basescu spunea in primavara ca Moscova are in vedere controlul asupra gurilor Dunarii.

"Eu voi continua sa consider ca Federatia Rusa e un risc pentru securitatea Ucrainei, a Moldovei si al Romaniei. Riscul nu inseamna ca vreodata Rusia s-ar putea gandi sa invadeze Romania, dar tinteste gurile Dunarii indiscutabil. Uitati-va in Crimeea, distanta pana in Transnistria si Chilia e de 300 km. Rusia e un risc pentru securitatea regionala", a raspuns Traian Basescu.

Intrebat daca s-au schimbat cumva dorintele Rusiei din primavara si pana acum, presedintele a precizat: "Dorinta nu, putinta da", si acest lucru deoarece "intre timp a ajuns titeiul de la 110 dolari la 60 si 50% din resursele financiare ale Rusiei provin din titei si gaze".

"Saltul de la 110 la 60 de dolari in conditiile in care Rusia a estimat un pret mediu de 95 de dolari pe baril e o gaura uriasa in bugetul Rusiei. Nu s-a schimbat dorinta, doar putinta", a concluzionat el.