Scriitoarea Tatiana Niculescu-Bran, fostul deputat George Scutaru, istoricul Andrei Muraru, fostul comisar european Leonard Orban si secretarul general adjunct al PNL Dan Mihalache se numara printre cei care vor fi consilieri prezidentiali ai presedintelui ales, Klaus Iohannis, informeaza Agerpres.

Potrivit unor surse oficiale, Iohannis ar urma sa-si anunte luni lista de consilieri.

Scriitoarea Tatiana Niculescu-Bran va fi purtatorul de cuvant al presedintelui ales, Klaus Iohannis. Ea a absolvit Facultatea de Litere a Universitatii din Bucuresti si Institutul European de Jurnalism de la Bruxelles. Intre 1995 si 2004 a fost redactor la Radio BBC World Service, sectia romana de la Londra. Intre 2004 si 2008 a condus biroul BBC World Service de la Bucuresti.

In 2006 a publicat primul roman nonfictional din literatura romana, "Spovedanie la Tanacu", urmat, in 2007, de "Cartea Judecatorilor". Cele doua romane, in dramatizarea autoarei, au devenit piesa de teatru.

Fostul deputat George Scutaru va fi consilier prezidential pe probleme de securitate nationala. El a absolvit Facultatea de Istorie a Universitatii Bucuresti, a detinut trei mandate de deputat, a fost lider de grup si presedinte al Comisiei de aparare din Camera Deputatilor.

Istoricul Andrei Muraru va detine pozitia de consilier prezidential pentru relatia cu societatea civila si autoritatile publice. El a fost presedinte al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Fostul comisar european pentru multilingvism Leonard Orban ar urma sa fie consilier prezidential pentru afaceri europene. El a mai fost consilier prezidential, intre 2010 si 2011, in mandatul presedintelui Traian Basescu.

Cosmin Marinescu - conferentiar universitar doctor la Catedra de Economie si Politici Economice din cadrul Academiei de Studii Economice Bucuresti - va fi consilier prezidential pentru mediul de afaceri.

Intre cei care ar putea fi consilieri ai lui Klaus Iohannis se mai numara actualul secretar general adjunct al PNL Dan Mihalache, Lazar Comanescu - ambasador in Germania, Simina Tanasescu - profesor universitar si doctor in drept constitutional.

De asemenea, actualul consilier de stat Delia Dinu ar urma sa coordoneze in continuare compartimentul pentru protocol al Administratiei Prezidentiale.

Klaus Iohannis va depune duminica juramantul de investitura in functie in Parlament, dupa care va avea loc ceremonia de predare-primire a mandatului la Palatul Cotroceni. El isi va completa echipa de consilieri dupa preluarea mandatului prezidential.