Presedintele ales al Romaniei, Klaus Iohannis, afirma, intr-un comunicat publicat dupa summitul european de la Bruxelles dedicat relatiei UE cu Moscova, ca sustine nevoia unui dialog cu Rusia, dar sanctiunile internationale trebuie mentinute, atat timp cat suveranitatea Ucrainei este pusa in pericol.

Klaus Iohannis si Traian BasescuFoto: Agerpres

"Sustin, alaturi de sefii de stat europeni, nevoia mentinerii unui dialog cu Federatia Rusa. In acelasi timp, sanctiunile economice impotriva statului rus trebuie la randul lor mentinute atat timp cat suveranitatea Ucrainei este amenintata", spune Klaus Iohannis, citat intr-un comunicat al PNL.

Acesta subliniaza ca o politica externa coerenta a statelor membre UE este "fundamentala" si considera ca "folosirea instrumentelor de natura economica este o realitate a relatiilor internationale".

In acest context, Klaus Iohannis saluta decizia luata in aceasta saptamana de Parlamentul European de a spori volumul importurilor de fructe fara taxe din Republica Moldova in Uniunea Europeana, apreciind ca "embargoul impus statului moldovean de Federatia Rusa este contracarat de solidaritatea cetatenilor europeni".

Presedintele Traian Basescu a declarat joi, inainte de plecarea la Consiliul European, ca se impune cresterea nivelului de sanctiuni impotriva Rusiei, avand in vedere ca situatia din estul Ucrainei risca sa devina o situatie gen Transnistria.