Universitatea din Bucuresti a trimis adresa oficiala ministrului Educatiei sa retraga titlul de Doctor acordat lui Victor Ponta

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Joi, 18 decembrie 2014, 11:05 Actualitate | Esenţial


Adresa trimisa de Universitate catre Ministerul Educatiei
Foto: unibuc.ro
Universitatea din Bucuresti ii cere ministrului Educatiei, Sorin Cimpeanu, sa ii retraga titlul de doctor premierului Victor Ponta. La doua zile dupa ce Ponta a notificat Universitatea, printr-o scrisoare, ca renunta la titlul de doctor in drept, institutia de invatamant superior anunta ca a trimis adresa oficiala catre Ministerul Educatiei, "referitoare la solicitarea domnului Victor Ponta". Decizia Comisiei de Etica la care universitatea face referire este ca Victor Ponta a plagiat in teza sa de doctorat.

In adresa trimisa Ministerului, rectorul Universitatii spune ca "tinand seama de decizia Comisiei de Etica si de pozitia Senatului Universitatii din Bucuresti din 25 iulie 2012, va rugam sa dispuneti masurile necesare in vederea retragerii titlului de Doctor in Drept acordat domnului Victor Ponta prin Ordinul Ministrului nr. 5663/ 15.12.2003".

Textul integral al adresei trimise de Universitatea Bucuresti catre Ministerul Educatiei

"Domnului Ministru al Educatiei Nationale,
Prof. dr. Sorin CIMPEANU

Stimate Domnule Ministru,

Va transmitem, in anexa, notificarea primita din partea domnului Victor Ponta privind renuntarea la titlul de Doctor in Drept.

Va transmitem, de asemenea, in copie, urmatoarele documente:
 • dosarul inaintat ministerului in 2003, in vedere a acordarii titlului de doctor
 • teza elaborata de domnul Victor Ponta
 • decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti din data de 17 iulie 2012 privind acuzatia de plagiat
 • corespondenta purtata de Universitatea din Bucuresti, cu comisiile de specialitate ale MEN, in 2012.
Tinand seama de decizia Comisiei de Etica si de pozitia Senatului Universitatii din Bucuresti din 25 iulie 2012, va rugam sa dispuneti masurile necesare in vederea retragerii titlului de Doctor in Drept acordat domnului Victor Ponta prin Ordinul Ministrului nr. 5663/ 15.12.2003.

Va asiguram, Domnule Ministru, de inalta noastra consideratie si va adresam, cu ocazia sarbatorilor de iarna, urarile noastre de sanatate si succes in activitatea pe care o desfasurati in slujba educatiei nationale.

Cu stima,
Prof. dr. Mircea DUMITRU
Rector al Universitatii din Bucuresti
Membru corespondent al Academiei Romane
"

Adresa Universitatii:Arhiva cu documentele realizate in 2012 de Universitatea Bucuresti in cazul plagiatului lui Ponta

Descarca de mai jos materialele si analizele realizate de Comisia de Etica a Universitatii din Bucuresti in 2012, in cazul auto-sesizarii referitor la acuzatiile de plagiat aduse dr. Victor Ponta.
Ponta a anuntat in urma cu doua zile ca renunta la titlul de doctor 

Victor Ponta
Foto: Agerpres
Adresa Universitatii din Bucuresti vine la doua zile dupa ce premierul Victor Ponta a trimis o scrisoare catre rectorul Mircea Dumitru, in care il "notifica" pe acesta ca renunta la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Mesajul publicat de Ponta pe Facebook, marti 16 decembrie:

"Am trimis astazi o scrisoare catre rectoratul Universitatii Bucuresti:

Stimate Domnule Rector,
Va scriu pentru a va notifica renuntarea la titlul de doctor in drept acordat in anul 2003 de catre Universitatea Bucuresti.

Este un gest pe c
are trebuia sa il fac mai demult, inca din momentul aparitiei acuzatiilor publice cu privire la teza mea de doctorat. Nu am facut acest lucru pentru ca m-am considerat de buna credinta in argumentele mele la momentul aparitiei contestarii si nu am vrut sa amestec planul pur profesional cu cel politic.

Dupa ce voi parasi viata politica imi doresc sa initiez un nou demers doctoral, respectand toate standardele si cerintele de la acel moment.

Domeniul Educatiei este unul fundamental si esential nu doar pentru activitatea Guvernului ci si pentru viitorul nostru ca societate europeana. De astazi avem un nou Ministru al Educatiei si Cercetarii si imi doresc ca mandatul acestuia sa fie plin de succes in atingerea obiectivelor sale, fara a fi perturbat de o tema care in timp a devenit eminamente politica.

Strict personal, perioada petrecuta de mine ca student al Facultatii de Drept a Universitatii Bucuresti reprezinta o amintire exceptionala si regret nespus daca discutiile aparute dupa momentul preluarii functiei de Prim-Ministru au afectat imaginea unei institutii pe care o iubesc la fel de mult ca toti ceilalti absolventi ai sai!

Pentru toate aceste argumente, va rog sa luati act, domnule Rector, de decizia mea de a renunta la titlul de doctor in drept.

Cu stima,
Victor Ponta

Bucuresti, 16 decembrie 2014.
In atentia Rectorului Universitatii Bucuresti, Prof. univ. dr. Mircea Dumitru
"


Verdictul pe care l-a dat Universitatea din Bucuresti in 2012: Victor Ponta a plagiat

"Cel putin o treime din teza este plagiata. S-a copiat in succesiune. 15 pagini - este cel mai mare bloc copiat. A fost copiat enorm in anumite situatii. Pasajele sunt copiate in succesiunea lor din autorul din care s-a preluat, nu mai este nicio justificare aici" - a anuntat presedintele Comisiei de Etica a Universitatii Bucuresti, pe 20 iulie 2012. Decizia integrala a Universitatii aici  

Concluziile expertiezei stiintifice au aratat ca "autorul a plagiat patru surse majore" si ca "lectura tezei domnului Victor Ponta supusa expertizei noastre a facut sa apara, de o maniera clara si indiscutabila, numeroase incalcari ale eticii universitare, constituind un plagiat vadit".
 • Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis pe 29 iunie 2012 ca Teza de doctorat a premierului Victor Ponta este un plagiat. Detalii si aici In aceeasi zi, ministrul interimar al Educatiei Liviu Pop a schimbat componenta si regulamentul de functionare ale CNATDCU, astfel incat Consiliul nu mai are atributii in a stabili daca o teza de doctorat este sau nu plagiat.
 • Pe 19 iulie 2012, Consiliul National de Etica din subordinea Ministerului Educatiei decidea ca Victor Ponta nu a plagiat. Componenta CNE a fost schimbata din temelii de fostul ministru Liviu Pop chiar inainte de a se pronunta in cazul Ioan Mang.
 • In cazul tezei de doctor s-a autosesizat si Universitatea din Bucuresti, care a concluzionat pe 20 iulie 2012 ca Victor Ponta a plagiat
 • In august 2012, Mihail Neamtu, Adrian Papahagi si Augustin Ofiteru au depus la Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie o plangere penala impotriva premierului Victor Ponta pentru plagiat. Avocatul Florin Plopeanu a declarat atunci pentru HotNews.ro ca plangerea penala se refera la lucrarea "Raspunderea in dreptul international umanitar", publicata la Editura Universul Juridic in anul 2010 si care ii are ca autori pe Victor Ponta si Daniela Coman. Cartea "include in intregime teza de doctorat a domnului Ponta", plus alte cateva capitole, a precizat avocatul. Detalii aici
 • Pe 14 martie 2013, Parchetul a dispus efectuarea unei constatari tehnico-stiintifice a cartii de catre un expert din cadrul Oficiului Roman pentru Drepturile de Autor (ORDA). Detalii aici. Pe 21 mai 2013, Parchetul General a anuntat ca a decis sa nu inceapa urmarirea penala in cazul presupusului plagiat al lui Victor Ponta.
 • In rezolutia parchetului sunt citate si concluziile expertizei ORDA: "intre lucrarea cu titlul 'Raspunderea in dreptul international umanitar' autori Daniela Coman si Victor Ponta pe de o parte si lucrarile 'Drept international penal', autor Vasile Cretu, 'Curtea Penala Internationala. Istorie si realitate' autor Dumitru Diaconu si 'Dreptul International Penal si Infractiunile Internationale' autor Dumitru Geamanu nu exista identitate totala de structura, ci doar o identitate partiala de structura". / "Nu se poate proceda la calcularea procentului de text identic preluat deoarece formatele lucrarilor, tipul caracterelor utilizate si paginatiile sunt diferite".
Citeste si:


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

13611 vizualizari

 • +14 (16 voturi)    
  dar Tutorele ? (Joi, 18 decembrie 2014, 11:09)

  un domn [utilizator]

  Condamnatul El Insusi..nu ar trebui sa aiba aceeasi soarta ? Tutorele se prezuma ca ar fi stiut de fapta Masterandului/Doctorandului..el a propus ca Ucenicul sa ajunga in fata Comisiei de Evaluare...NU E Nici O Infractiune In Sarcina Infractorului Adrian Nastase ? chiar nici una ?
  • +3 (5 voturi)    
   Ba DA! (Joi, 18 decembrie 2014, 12:24)

   ..13 [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   Este penala raspunderea indrumatorului de proiect!

   Nu pot sa uit cum in refertaul de sustinere al lucrarii Mitocanul nu semna ca si indrumator de lucrare ci ca Prim Ministru - cata nesimtire!

   Va rog inca un dosar pentru 4case!
   Sa duca toate dosarele ca are capacitate!
  • +1 (3 voturi)    
   De ce ACUM? (Joi, 18 decembrie 2014, 12:26)

   boogiewoogie [utilizator] i-a raspuns lui un domn

   DE CE NU au facut demersul asta / au trimis aceasta scrisoare PANA ACUM?
   • 0 (0 voturi)    
    De ce acum???? (Joi, 18 decembrie 2014, 14:42)

    Alius [utilizator] i-a raspuns lui boogiewoogie

    Bai, da' voi v-ati nascut ieri? A mai fost facuta cererea asta si in 201.

    "Universitatea Bucuresti cere pentru a doua oara Ministerului Educatiei sa ii retraga titlul de doctor in drept lui Victor Ponta.

    Decizia vine la scurt timp dupa ce premierul a trimis o scrisoare rectorului Universitatii Bucuresti in care anunta ca "renunta" la titlul de doctor in drept, fara sa dea mai multe detalii, in conditiile in care legea nu permite renuntarea la un titlu de doctor.


    "Va transmitem, in anexa, notificarea primita din partea domnului Victor Ponta privind renuntarea la titlul de Doctor in Drept.

    Va transmitem, de asemenea, in copie, urmatoarele documente:

    * dosarul inaintat ministerului in 2003, in vedere a acordarii titlului de doctor

    * teza elaborata de domnul Victor Ponta

    * decizia Comisiei de Etica a Universitatii din Bucuresti din data de 17 iulie 2012 privind acuzatia de plagiat

    * corespondenta purtata de Universitatea din Bucuresti, cu comisiile de specialitate ale MEN, in 2012."
 • +10 (12 voturi)    
  Bine inteles (Joi, 18 decembrie 2014, 11:11)

  SRA [utilizator]

  Bine inteles si banii incasati ca spor pentru doctorat. Dupa care trimis in justitie pentru FURT Intelectual !
  • 0 (0 voturi)    
   ma indoiesc (Vineri, 19 decembrie 2014, 7:25)

   Peter_Wiggin [utilizator] i-a raspuns lui SRA

   Ca este posibila trimiterea in justitie fara plangerea penala a celui furat...Sunt de acord, dar nu cred ca se poate fara plangere. Care de ce nu se face? Nu stiu.
 • +15 (17 voturi)    
  better later (Joi, 18 decembrie 2014, 11:16)

  codo [utilizator]

  UB retrimite asadar o cerere de retragere la care nu au raspuns favorabil ministrii anteriori. Dna. Cati si Pricopie cel pacalit de vulpe. Dumnealor vor putea fi cercetati pentru abuz in serviciu?
 • +14 (16 voturi)    
  de ce (Joi, 18 decembrie 2014, 11:28)

  scepticu [utilizator]

  a mai rascolit ... gunoiul?. Daca tot ai comis-o , fa liniste ca poate se uita.
  Noroc ca e prea prost ca sa priceapa.
  Dar oricum chestia asta mi se pare reactia unui om pus la zid, care si-a pierdut de tot uzul ratiunii. Acum e mancat de ai lui, de opinia publica, de toata lumea.
  In concluzie : Adio Ponta dar puteai s-o stergi de buna voie . Ba nu pentru ca te-a innebunit puterea.
 • +14 (14 voturi)    
  Rectorul Universitatii... (Joi, 18 decembrie 2014, 11:39)

  unu-altu [utilizator]

  poate anula, cu aprobarea senatului universitar, un certificat sau o diplomă de studii atunci când se dovedeşte că s-a obţinut prin mijloace frauduloase sau prin încălcarea prevederilor Codului de etică şi deontologie universitară. (Legea 1/2011, articolul 146).

  In aceasta actiune, nu are nevoie de minister, ci doar de aprobarea senatului universitatii.

  Dar, in 2,5 ani, nu se intampla asta. Oare de ce?
  • +3 (5 voturi)    
   mai e valabila legea (Joi, 18 decembrie 2014, 11:54)

   outside_the_wall [utilizator] i-a raspuns lui unu-altu

   nu cumva s-a schimbat intre timp (chiar de catre guvernul plagiatporului)?
   • +2 (4 voturi)    
    ahhh... (Joi, 18 decembrie 2014, 12:27)

    ..13 [utilizator] i-a raspuns lui outside_the_wall

    Primul Mincinos merita indepartat rapid si sigur.

    Cred ca trebuie aruncat la cosul de gunoi al istoriei recente - nu trebuie sa isi mai aduca aminte de acest marlan si tatal lui spiritual!

    Decat poate cu ASA NU!
  • -2 (8 voturi)    
   gresit (Joi, 18 decembrie 2014, 12:05)

   demaGOGU [utilizator] i-a raspuns lui unu-altu

   diplomele sunt emise de MEN, ergo pot fi anulate doar de MEN.
   • +2 (2 voturi)    
    dincolo de perete si dincoace de bun-simt (Joi, 18 decembrie 2014, 12:12)

    unu-altu [utilizator] i-a raspuns lui demaGOGU

    Da, legea este valabila, puteti verifica folosind, de pilda, google. Considerati ca este cazul?

    Dar, nu, diploma este data de universitate, titlul este recunoscut de minister. Daca universitatea ii retrage diploma (de altminteri, nici nu are nevoie de lege expresa: cine da, acela poate si lua inapoi), atunci ministerul n-ar mai avea ce sa recunoasca.
  • -1 (1 vot)    
   nu se refera la doctorat (Joi, 18 decembrie 2014, 12:48)

   codo [utilizator] i-a raspuns lui unu-altu

   In mod logic rectorul nu poate anula o diploma conferita de alta institutie, in speta Ministerul. Articolul 170 este cel aplicabil.
   • +1 (1 vot)    
    se refera la diploma si titlul de doctor (Joi, 18 decembrie 2014, 13:39)

    unu-altu [utilizator] i-a raspuns lui codo

    acordata de catre IOSUD, scoala doctorala a universitatii. Scrie asta un articol mai sus, nr. 169.

    Asa ca, in mod logic, universitatea - in cazul in care doreste rectorul si senatul este de acord - o poate face.

    De ce nu o face, dar prefera sa arunce sarcina pe minister (btw, de ce nu o fi cerut-o ministrilor anteriori, nu stiau ce produceau? Ministrii anteriori nu stiau nici ei, s-au luminat subit cand n-au mai fost ministri?), iata o intrebare la care eu nu stiu sa raspund. Dvs. ce credeti?
    • -1 (1 vot)    
     Raspuns... (Joi, 18 decembrie 2014, 14:40)

     Alius [utilizator] i-a raspuns lui unu-altu

     ...pe care-l poti gasi si singur. Discutiile acestea au fost si in 2012.

     "Rectorul Universităţii Bucureşti, Mircea Dumitru, a declarat, miercuri, că doar Ministerul Educaţiei poate decide retragerea titlului de doctor al lui Victor Ponta, întrucât acesta este demnitar, precizând că raportul Comisiei de Etică şi al juriştilor confirmă plagiatul şi va fi trimis MECTS săptămâna viitoare. "

     Asta a fost in 2012.
     • +1 (1 vot)    
      asa este (Joi, 18 decembrie 2014, 16:49)

      unu-altu [utilizator] i-a raspuns lui Alius

      Asta e parerea UB, ca "nu au baza legala". Legii spune ca au, dupa oricine poate vedea limpede, din text.
      Dam tot timpul vina pe altii si ne ridicam poalele-n cap, intr-un spectacol international. Si ne mai si bucuram, felicitam de ce grozavi suntem!
      Suntem grozavi.
 • +7 (9 voturi)    
  Revin (Joi, 18 decembrie 2014, 11:50)

  SCS [utilizator]

  Vad ca nu intereseaza pe nimeni faptul ca retragerea titlului de doctor implica si anularea unor facilitati ,foloase ce au decurs din atribuirea acestui titlu in anul 2003!!!
 • +8 (10 voturi)    
  Si sporul de doctorat il retrage? (Joi, 18 decembrie 2014, 11:52)

  coldplayer211 [utilizator]

  Din cate stiu, bugetarii au spor pentru masterat/doctorat.

  Ponta va returna si sporul de doctorat incasat in acesti ani? Nu ca nu ar avea bani, dar pentru sfidarea legii si a bunului simt merita sanctionat si financiar.
 • +3 (5 voturi)    
  cine erau membrii comisiei (Joi, 18 decembrie 2014, 12:32)

  ..13 [utilizator]

  In afara Conducatorului de Diploma care este responsabil pentru indrumarea stiintifica si verificarea si validarea tezei mai sunt si altii vinovati de plagiat.

  Punctul de vedere al fostului Decan de la Facultatea de Drept:

  "Au fost doar 5 membri in comisia de doctorat din 2003. Eu nu pot sa explic ce s-a intamplat atunci. Pot sa va spun ca din pucntul meu de vedere responsabilitatea pentru respecatrea regulilor de elaborare a unei teze de doctorat apartine autorului.

  Daca ar fi sa facem o ierarhie a responsabilitatilor: urmeaza indrumatorul de doctorat si apoi membrii comisiei de doctorat. De ce au considerat dansii atunci ca teza indeplineste toate conditiile pentru a fi calificata "Summa cum Laudae" ar trebui sa ii intrebati pe dansii."

  Vezi aici cine au fost cei 5 - toti cu functii politice in vremea lui 4case - lectie severa de ASA NU ref. aservirea politica a invatamantului universitar.

  http://www.hotnews.ro/stiri-esential-12836597-cine-sunt-profesorii-remarcabili-fata-carora-sustinut-ponta-teza-doctorat-2003-avocatul-poporului-presedintele-curtii-constitutionale-39-parintele-constitutiei-39-presedintele-curtii-conturi-acea-vrem.htm
 • +1 (3 voturi)    
  si inca un amanunt... (Joi, 18 decembrie 2014, 12:37)

  ..13 [utilizator]

  Inteleg ca cel dupa care s-a copiat este magistrat - oare se poate analiza conduita acestui magistrat dupa auto-denuntul lui POnta?

  Va rog CSM analizat cazul acelui autor de carte care s-a facut ca nu vede si nu aude - oare aude si vede totul si corect in instanta?
 • 0 (2 voturi)    
  nu poate scapa asa usor. (Joi, 18 decembrie 2014, 13:22)

  __alex__ [utilizator]

  1) comisia a fost atunci declarata ilegala, atunci cum de e valida acum? peste 5 ani ponta va veni si va spune ca i-a fost anulat titlul pe baza unei comisii fantoma

  2) toate beneficiile obtinute de pe urma titlului ilegal trebuie inapoiate (si nu-s putine, potlogarul a stiut sa profite)

  3) un gainar prins, nu doar da gaina inapoi si scapa, ci merge la puscarie. De ce pentru un gainar cu titlu de doctor legea e altfel?
  • +1 (1 vot)    
   1) ilegala? (Joi, 18 decembrie 2014, 14:24)

   unu-altu [utilizator] i-a raspuns lui __alex__

   Puteti trimite la o decizie a vreunei instante de justitie, sau e suficient doar un titlu de ziar pt. ca un lucru sa fie declarat "ilegal"?
 • 0 (2 voturi)    
  adica , (Joi, 18 decembrie 2014, 13:39)

  coor [utilizator]

  MR. ponta A PLAGIAT , CUM ZICEAU SI ACU' 2 ANI , si faceti bine sa-i retrageti titlul ! super lovitura sub centura !
 • 0 (0 voturi)    
  Daca vrea Ponta legea se aplica? (Joi, 18 decembrie 2014, 16:30)

  vali47 [utilizator]

  Ce facem cu cei care au sustinut impostrura lui ponta si au permis prelungirea acesteia pana acum?Nu au nici-o vina?
 • 0 (0 voturi)    
  Sorry, (Joi, 18 decembrie 2014, 19:08)

  John M. [utilizator]

  camarazi intru stiinta si arta, academicieni de azi si maine, dar ati fost niste lasi patetici sa intarziati atata cu decizia voastra intr-un caz de plagiat atat de flagrant ca si un vanzator ambulant de covrigii din Bucuresti v-ar fi spus ca sunteti niste oameni fara caracter.
  Ce-ar fi sa-l aplaudati la scena deschisa pe mardeiasul- recuperator Liviu Pop care ieri a fost uns -pentru tupeu exeptional-ministru al inca unei neghioabe institutii de care nu are nimeni nevoie intr-un stat de drept?!


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by