Camelia Gabriela Harton, asistenta care si-a pierdut viata in accidentul de elicopter de pe lacul Siutghiol, va fi declarata, post mortem, cetatean de onoare al orasului Navodari, intr-o sedinta a Consiliului Local ce va avea loc joi, chiar in ziua in care aceasta va fi inmormantata, potrivit Mediafax.

Viceprimarul orasului Navodari, Florin Chelaru, a precizat ca pentru a o declara pe Camelia Harton cetatean de onoare post mortem va fi necesara adoptarea unei alte hotarari a Consiliului Local, care sa reglementeze acest lucru.

"Am pregatit pentru maine (n.r. - joi, 18 decembrie) doua proiecte de hotarare ce vor fi supuse dezbaterii in sedinta Consiliului Local. Primul are in vedere schimbarea regulamentului de acordare a titlului de Cetatean de onoare, pentru a putea fi acordat post-mortem, iar al doilea proiect vizeaza acordarea acestui titlu Cameliei Gabriela Harton", a spus Florin Chelaru.

El a precizat ca tot in sedinta de joi se va discuta si acodarea unui ajutor fetitei si tatalui Cameliei Harton, al carui cuantum urmeaza sa fie stabilit de catre consilierii locali.

"Colegi de-ai mei i-au fost prieteni si stiu mult mai multe decat mine despre situatia familiei acesteia. Ne vom sfatui si maine (n.r. - joi) se va decide si un cuantum al sumei ce va fi acordata de Consiliul Local. (...) Intamplarea a facut ca sedinta de consiliu sa fie programata exact pentru ziua de joi, cand va avea loc si ceremonia de inmormantare. Asa a fost sa fie, sedinta fusese programata de mai mult timp¬, a mai spus viceprimarul Florin Chelaru.

Sicriul cu trupul Cameliei Gabriela Harton a fost depus, marti noapte, la Catedrala Arhiepiscopala din Constanta, acolo unde a ramas pana miercuri, vegheat de zeci de persoane, apropiati si colegi de munca ai asistentei ce s-a stins din viata la 38 de ani.

Miercuri, un cortegiu a insotit sicriul pana la Navodari, ceremonia de inmormantare, ce va fi oficiata de catre Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, urmand sa aiba loc, joi, la cimitirul central din Navodari.

Medicul Laura Vizireanu (39 de ani), asistenta Gabriela Harton (38 de ani), care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu (47 de ani) si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel (42 de ani), si-au pierdut viata in urma accidentului aviatic din Constanta. Elicopterul SMURD care s-a prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul ¬Mihail Kogalniceanu¬, unde alimentase cu combustibil.

Operatiunile de cautare si salvare au durat aproximativ 12 ore. Accidentul a fost anuntat de un martor la numarul de urgenta 112, la ora 16.11, iar in jurul orei 16.30, primele echipaje ale ISU Dobrogea au inceput operatiunile de cautare pe lac. Interventia s-a incheiat oficial marti, la ora 4.10, cand a fost adusa la mal ultima victima, potrivit Ministerului Afacerilor Interne (MAI).