59% dintre romani au o imagine pozitiva despre Uniunea Europeana, iar 46% dintre ei cred ca vocea lor conteaza in Uniune, arata un sondaj Eurobarometru standard din toamna anului 2014. Noile rezultate indica o imbunatatire a principalilor indicatori politici, reiesind ca mai multi cetateni au o imagine pozitiva despre Uniunea Europeana si au incredere in UE.

Datele fac parte din cel mai recent sondaj Eurobarometru de tip standard. El a fost realizat prin interviuri fata in fata care au avut loc in perioada 8-17 noiembrie 2014. In total au fost intervievate 32.598 de persoane din toate statele membre UE si din tarile candidate.

Romanii sunt printre cei mai optimisti dintre europeni in ceea ce priveste viitorul continentului (74%, fata de un maxim de 78% inregistrat in Irlanda). Principalele preocupari ale romanilor se refera la somaj, situatia economica, precum si la cresterea preturilor si a inflatiei.

In medie, 39% dintre europeni au o imaginea pozitiva asupra Uniunii, 40% cred ca vocea lor conteaza, iar 56% privesc cu optimism spre viitor. Principalele preocupari sunt, in mare, aceleasi cu ale romanilor, ele referindu-se la somaj, situatie economica si imigratie.

Numarul cetatenilor europeni care spun ca au o imagine pozitiva despre UE a crescut de la 35% (procent inregistrat in luna iunie a acestui an) la 39 % (in noiembrie). O proportie de 37% dintre respondenti au o imagine neutra, iar 22% (un procent mai mic decat cel de 25% inregistrat in iunie) au o imagine negativa.

De asemenea, numarul cetatenilor europeni care spun ca au incredere in Uniunea Europeana a crescut si el la 37% (cu 6 puncte procentuale de la sondajul anterior, realizat imediat dupa alegerile pentru Parlamentul European). Nivelul mediu de incredere in guvernele nationale, la randul sau, a crescut usor, ajungand la 29% (o crestere cu 2 puncte procentuale).

Numarul persoanelor care afirma ca vocea lor conteaza in UE a scazut (pana la 40%, mai exact cu 2 puncte procentuale) dupa ce atinsese, imediat dupa alegerile europene din mai 2014, cel mai inalt nivel din ultimii 10 ani.

Asteptarile in privinta economiei si sprijinul fata de moneda euro raman stabile:

In ceea ce priveste economia, asteptarile cetatenilor europeni se mentin mai degraba stabile, mai mult de unu din cinci dintre acestia (22%, cu un punct procentual mai putin) fiind optimist in legatura cu urmatoarele douasprezece luni, in timp ce 45% se asteapta ca situatia sa ramana neschimbata. Aceasta inseamna ca mai mult de sase europeni din zece cred ca situatia economica nu se va inrautati. Numarul europenilor care cred ca impactul crizei asupra locurilor de munca a atins deja punctul culminant (44%, in scadere cu 2 puncte procentuale) este ceva mai mic decat al celor care cred ca "raul cel mare inca nu a venit" (46%, o crestere cu 2 puncte procentuale).

Atitudinea pozitiva fata de moneda euro este stabila (56% in UE, 67% in zona euro). Sprijinul fata de moneda unica a crescut in 18 state membre, in modul cel mai frapant in Lituania (63%, o crestere cu 13 puncte procentuale), tara care va adera la zona euro la 1 ianuarie 2015, si in Letonia (74%, o crestere cu 6 puncte procentuale).

Europenii sunt cel mai ingrijorati in privinta economiei si a imigratiei:

In privinta problemelor care ii preocupa cel mai mult pe cetateni, imigratia continua sa urce in clasamentul aspectelor mentionate cel mai frecvent la nivel national si la nivelul UE. Cu 24% (o cifra cu 3 puncte procentuale mai mare), imigratia se situeaza actualmente pe locul al patrulea in clasamentul aspectelor cel mai des mentionate la nivelul UE, iar cu 18% (o cifra cu 3 puncte procentuale mai mare) ocupa locul al treilea in clasamentul aspectelor cel mai des mentionate la nivel national. In Malta, Marea Britanie si Germania, cetatenii considera imigratia ca fiind chiar preocuparea cea mai importanta.

In fine, cetatenii raman optimisti cu privire la viitorul UE. In proportie de 56% (cifra care a ramas neschimbata), europenii afirma ca sunt optimisti, pe cand 37% (cifra cu un punct procentual mai mica) spun ca sunt pesimisti.