Guvernul Ponta a pus un diagnostic dur administratiei publice, in fruntea careia se afla, scriind ca "se confrunta cu o cronica lipsa de eficienta, motivele fiind legate fie de politizarea excesiva, fie de gradul ridicat de birocratie, de coruptie sau de lipsa de leadership in procesul de reforma". Executivul a recunoscut aceasta stare de fapt intr-un document oficial numit "Strategia privind mai buna reglementare 2014-2020", adoptata prin Hotarare de Guvern la 3 decembrie.

Aberatiile birocratiei romanestiFoto: Romania libera

Diagnosticele puse in Strategie:

  • Situatia nu este acum, in pragul perioadei de programare 2014 - 2020, cu mult diferita fata de cum era acum 7 ani. Administratia publica se confrunta cu o cronica lipsa de eficienta, motivele fiind legate fie de politizarea excesiva, fie de gradul ridicat de birocratie, de coruptie sau de lipsa de leadership in procesul de reforma.
  • Cutumele in administratia romaneasca indica un interes crescut pentru invocarea procedurilor, chiar si atunci cand nu sunt relevante pentru atingerea rezultatelor.
  • Obiectivele specifice ale strategiei sunt:

- simplificarea fondului activ al legislatiei

- cresterea calitatii fluxului reglementarilor

- dezvoltarea capacitatii administrative pentru implementarea politicilor privind mai buna reglementare

  • Potrivit strategiei, principalele domenii generatoare de birocratie sunt munca, sanatatea, agricultura, mediul, finantele si registrul comertului. 

Ce imbunatatiri vrea sa aduca Guvernul in zonele excesiv birocratizate:

In ce priveste obtinerea autorizatiei de construire, unde Romania ocupa locul 136 in raportul Doing Business 2014 al Bancii Mondiale, Romania vrea sa reduca perioada necesara pentru parcurgerea fiecarei proceduri de la o medie de 287 de zile la 200 de zile pana in anul 2040. Institutiile responsabile pentru usurarea procedurii birocratice sunt Inspectoratul de Stat in Constructii si Ministerul Dezvoltarii.

La plata taxelor, unde Romania ocupa locul 134 in top, Guvernul vrea sa scada numarul de ore necesare anual de la 222 la 176 pana in 2020. E vorba despre timpul petrecut pentru conformarea cu principalele categorii de impozite: impozitul pe profit, TVA si taxele pe munca. Institutiile responsabile sunt Ministerul Finantelor si Fiscul.