Romania ar putea negocia un alt tip de acord cu Fondul Monetar International dupa ce expira, in 2015, acordul in vigoare, a declarat miercuri premierul Victor Ponta pentru presa internationala.

"Daca reusim sa incheiem acordul de ajutorare cu succes, si cred ca vom reusi, nu vom avea nevoie de un nou acord preventiv... Poate putem discuta un alt timp de acord. Cred ca sunt diferite tipuri de acorduri cu FMI, spre exemplu cel cu Polonia", a declarat Ponta, citat de Reuters.

Romania a incheiat un acord de imprumuty cu FMI in 2009, in contextul crizei economice, obiectivul programului fiind de a ameliora efectele caderii puternice a fluxurilor de capital privat catre Romania si de a implementa, totodata, masurile de politica economica necesare pentru reducerea dezechilibrelor fiscale si consolidarea sistemului financiar.

In cadrul acordului, Romania a fost nevoita sa isi diminueze deficitul si sa implementeze o serie de reforme. Potrivit Reuters, unii investitori sunt ingrijorati de cum ar putea evolua economia Romaniei dupa taierea legaturilor cu FMI si implicit disparitia obligatiilor.

Un nou acord ar putea insemna o o linie de credit flexibila, tip de acord creat de FMI in 2009 pentru tarile cu dosare economice bune. Astfel de acorduri vin cu mai putine conditii decat acordul stand-by care presupunea vizite de revizuire dese, pe care tara debitoare trebuia sa letreaca cu bine pentru a-si mentine acordul preventiv.

Polonia a accesat o liniei de credit modulabila de la FMI in 2009, si a reinnoit-o in ianuarie 2013.