Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Dobrogea, care a esuat in a salva victimele accidentului de elicopter de luni, fusese implicat in trecut intr-un grav scandal de coruptie in urma caruia 20 de sefi din ISU au fost condamnati pentru ca au incercat sa angajeze ilegal circa 200 de pompieri in institutie.

Accidentul de elicopter de luni, de pe lacul Siutghiol, din judetul Constanta, in care 4 angajati SMURD au murit, readuce in discutie coruptia si sistemul de pile si relatii prin care sunt angajati tot felul de incompetenti in institutii publice vitale.

ISU Dobrogea, care a intervenit fara succes pentru salvarea victimelor accidentului de elicopter de pe lacul Siutghiol, a facut, in trecut, obiectului unui dosar penal in urma caruia au fost condamnati 20 de ofiteri superiori din institutie, pentru ca au incercat sa angajeze pompieri, printr-un concurs masluit.

In anul 2007, circa 200 de persoane au fost incadrate la ISU Dobrogea in baza unor lucrari false, dupa cum au reusit sa probeze procurorii Directiei Nationale Anticoruptie. In urma scandalului, incadrarea ilegala a fost anulata.

DNA a anuntat, in anul 2009, ca, "in cursul lunii august 2007, la nivelul ISU Dobrogea s-a organizat concursul pentru ocuparea unui numar de peste 400 de posturi de subofiter", potrivit publicatiei Ziua de Constanta.

Dupa aproape 4 ani de proces, in 24 ianuarie 2014, judecatorii Inaltei Curti de Casatie si Justitie au gasit vinovata de coruptie fosta conducere a ISU Dobrogea.

Fostii comandanti si sefi ai ISU Dobrogea Petre Trandafir, Neculai Coman, Andrei Gabriel Niculae si Gabriel Alexandrescu au luat cate trei ani si jumatate de inchisoare, in timp ce fostul inspector-sef Viorel Costache a fost condamnat la trei ani.

Costel Datcu, Marius Sorin Bugnar si Liviu Deoslea au cate doi ani si jumatate cu suspendare, sub supraveghere, Sorin Marius Cretu, Florin Niculae, Adrian Mihai Bugnar si Dumitru Tinca au luat cate doi ani cu suspendare sub supraveghere.

Eugen Romanescu are opt luni cu suspendare conditionata, in timp ce Viorel Alecu, Danut Mihail Gaicu, Laurentiu George Dumitrescu, Nicusor Ciprian Cioroiu si Mihai Tanase au luat cate un an si jumatate cu suspendare conditionata.

Singurul achitat a fost Mircea Rusmanica, fostul comandant al Flotei.

Cum au fost angajati sute de pompieri la ISU Dobrogea, in anul 2007:

  • In zilele premergatoare sustinerii probei scrise (desfasurata la data de 15 august 2007), inculpatul Trandafir Petre, inspectorul sef al ISU Dobrogea, impreuna cu subordonatii sai, inculpatii Coman Neculai (presedintele comisie de examinare), Niculae Andrei Gabriel, Alexandrescu Gabriel si Costache Viorel, au constituit o asociere infractionala care a avut drept scop ¬sustinerea¬ unui numar de 205 candidati, ale caror foi de concurs au fost intocmite in fals de catre membrii comisiei de corectare a lucrarilor, activitate infractionala in urma careia un numar de 192 candidati au fost declarati admisi in mod ilegal.
  • La acest grup infractional au aderat ulterior si inculpatii: Datcu Costel, Bugnar Marius Sorin, Bugnar Adrian Mihai, Niculae Florin, Cretu Sorin Marius, Deoslea Liviu, Alecu Viorel, Gaicu Danut Mihail, Dumitrescu Laurentiu George, Cioroiu Nicusor Cirpian, Tinca Dumitru si Tanase Mihai, care, in calitate de membri ai comisiei de corectare a lucrarilor scrise, au fost de acord sa falsifice cele 205 lucrari.
  • Falsificarea lucrarilor a constat in intocmirea in numele candidatilor favorizati, de catre membrii comisiei, a foilor de concurs, care au fost notate cu note foarte mari (171 de note de 10).
  • De asemenea, inculpatii contraamiral ( r) Rusmanica Mircea, fost comandant al Flotei Militare Constanta si colonel (r) Romanescu Eugen, fost ofiter din cadrul Statului Major al Fortelor Terestre Bucuresti, prin intermediul inculpatului Trandafir Petre, au exercitat influente si presiuni asupra membrilor comisiei de corectare in vederea sustinerii a sase candidati, cu consecinta declararii ca admisi a candidatilor respectivi.
  • In cauza au fost identificate un numar de 44 de parti vatamate, din care 37 s-au constituit parti civile cu suma totala de 1.276.500 RON. In vederea recuperarii acestui prejudiciu, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurator.
  • Desi partile vatamate si civile au obtinut la acel examen nota minima de admitere (peste 7), acestia au fost declarati respinsi deoarece posturile lor au fost ocupate de candidatii favorizati de inculpati.
  • Fata de cei 205 candidati admisi prin fals si fata de alte persoane s-a dispus disjungerea cauzei si continuarea cercetarilor intr-o cauza separata. Cei 192 candidati declarati admisi prin fals au calitatea de cadre militare active (subofiteri) la ISU Dobrogea, procurorii solicitand instantei de judecata anularea documentelor de incadrare.