Premierul Victor Ponta a declarat la inceputul sedintei de Guvern de miercuri ca vrea sa fie gasita "solutia unui audit extern" asupra Departamentului de Interventie la Situatii de Urgenta. Ponta a mai spus ca in sedinta de miercuri va aproba primele sanctiuni in cazul accidentului aviatic din Constanta. Pana acum, singurii trasi la raspundere au fost seful ISU Constanta si prefectul de Constanta. Pe de alta parte, Ponta a spus ca "e clar ca nu exista sisteme perfecte", insa trebuie tratat cu respect Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta. Departamentul de Interventie a fost infiintat in ianuarie dupa accidentul aviatic din Apuseni.

"Am primit primele concluzii de la Ministerul de Interne si vom aproba si-n Guvern primele responsabilitati care trebuie asumate. Eu cred ca e nevoie in continuare sa aflam cum s-a produs si s-a ajuns la aceasta tragedie. Si o sa vreau pentru Departamentul de Interventie la Situatii de Urgenta sa gasim solutia unui audit extern, pentru ca am investit si investim foarte mult si e foarte bine acest lucru, insa in final oamenii si procedurile trebuie sa fie mai bine pregatite atunci cand avem situatii de acest gen. Vreau sa tratam cu respect ISU, insa e clar ca nu exista sisteme perfecte si toate trebuie imbunatatite", a declarat premierul in sedinta de guvern.

Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord, doi piloti de la Inspectoratul General de Aviatie si doua cadre medicale ale SMURD Constanta, s-a prabusit luni in lacul Siutghiol. Toti membrii echipajului au murit.

Departamentul de interventii la situatii de urgenta a fost infiintat la sfarsitul lunii ianuarie, dupa ce accidentul aviatic din Apuseni, in care au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. Atunci, Ponta a catologat interventa autoritatilor drept un esec, motiv pentru care a decis infiintarea Departamentului, "pentru ca in viitor asemenea situatii sa poata sa fie evitate si interventia sa se faca mai rapid si mai eficient".

"Voi infiinta, in cel mai scurt timp, la nivelul Guvernului Comitetul Interministerial de Interventie in Situatii de Urgenta, coordonat la nivel de vicepremier, in care alaturi de vicepremierul pe probleme de ordine publica si siguranta nationala, evident sa fie direct implicati, in toate situatiile de acelasti gen, secretarul de stat Raed Arafat si seful Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta, alaturi de reprezentanti ai tuturor celorlalte institutii, fie guvernamentale, fie neguvernamentale, pentru ca in viitor asemenea situatii sa poata sa fie evitate si interventia sa se faca mai rapid si mai eficient", spunea Ponta pe 22 ianuarie 2014.

O saptamana mai tarziu, Guvernul a aprobat infiintarea Departamentului. "Pe baza a ceea ce am constatat in aceste zile, in sedinta de guvern, vom adopta o ordonanta de urgenta pentru constituirea unui Departament de interventii la situatii de urgenta, aici, in cadrul Ministerului de Interne, dar cu capacitate legala de a coordona forte si din alte ministere, in asa fel incat sa nu mai pierdem timp si energie cu prea multe lucruri birocratice", spunea Ponta inainte de aprobarea infiintarii Departamentului.