Asociatia Elevilor din Constanta avertizeaza ca Remus Pricopie a integrat Statutul Elevului in Regulamentul de organizare a scolilor prin incalcarea prevederilor Legii Educatiei. Asociatia ii cere lui Sorin Cimpeanu, noul ministru al Educatiei, sa suspende executarea ordinului emis in urma cu doua zile de catre Remus Pricopie. In caz contrar, elevii din Constanta anunta ca se vor adresa instantei.

Amintim ca Ministerul Educatiei a anuntat ca Remus Pricopie a semnat luni, 15 decembrie, mai multe ordine, printre care si Ordinul privind aprobarea Regulamentului de organizare si functionare a unitatilor de invatamant preuniversitar (ROFUIP).

Asociatia Elevilor din Constanta "condamna modul in care s-a aprobat acest act administrativ", informeaza aceasta intr-un comunicat remis HotNews.ro. Potrivit elevilor, problemele sunt lipsa unei dezbateri "reale" si "integrarea Statutului Elevului in ROFUIP" - ceea ce incalca prevederile art. 80 alin. (2) din Legea educatiei nationale care prevad aprobarea unui document distinct, in acest sens, elaborat impreuna cu toate organizatiile reprezentative ale elevilor.

Ce spune art. 80 alin. (2) din Legea educatiei nationale:

Art. 80 - (2) Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, impreuna cu Consiliul National al Elevilor si organizatiile guvernamentale si nonguvernamentale reprezentative, elaboreaza un statut in care sunt prevazute drepturile si indatoririle elevilor, care se aproba prin ordin al ministrului educatiei, cercetarii, tineretului si sportului. In baza acestui statut, fiecare unitate de invatamant isi elaboreaza regulamentul scolar propriu.

Asociatia Elevilor din Constanta sustine ca "importanta acestui statut la nivel national este subliniata de teza II a art. 80 alin. (2) [pe care am redat-o mai sus - n.red.] in care se mentioneaza cu caracter imperativ ca numai in baza acestui statut se vor redacta regulamentele unitatilor de invatamant. Or, prin abordarea ministerului educatiei, drepturile si indatoririle elevilor nu sunt garantate la nivel national si da posibilitatea interpretarii de catre unitatile de invatamant a dreptului de a deroga de la aplicarea unor drepturi sau instituirea unor noi indatoriri, deseori abuzive. De asemenea, putem aplica analogia cu statutul studentului, a carui reglementare este mentionata la art. 202 alin. (3)".

Asociatia precizeaza ca a transmis catre Ministerul Educatiei, in toamna acestui an, un proiect al Statutului Elevului, fara a primi un raspuns ulterior din partea MEN. "Din nefericire, singura modificare care s-a produs si creeaza aparenta existenta a unui statut al elevului este denumirea unui capitol dintr-un regulament de zeci de pagini. Acest statut al elevului se adreseaza elevilor, ca prim pas in realizarea dreptului, conformarea. Daca elevii nu vor putea sa citeasca un statut care trebuie sa fie codificare a conduitei acestora, cum vor putea sa se conformeze?", se arata in comunicatul remis HotNews.ro.

"In acest sens, ii solicitam domnului Sorin Cimpeanu, noul ministru al educatiei, suspendarea executarii ordinului emis de catre Remus Pricopie si organizarea unui dezbateri reale, unde sa fie angrenati toti factorii implicati in procesul educational respectand prevederile legii educatiei, cat si cele ale legii 52/2003 privind transparenta in administratia publica", spune Asociatia Elevilor din Constanta.

"In caz contrar, dupa publicarea documentului in Monitorul Oficial, vom redacta plangerea prealabila in temeiul legii contenciosului administrativ si ulterior vom analiza oportunitatea si temeinicia unei actiuni in instanta", informeaza aceasta.