Injurii, acuze, urlete, certuri, cereri de spatii comerciale. Acesta este "tabloul" ceremoniei de marti din Bucuresti, care se dorea solemna la imnanarea unor diplome, de catre municipalitate, revolutionarilor din '89. Care revolutionari au fost chiar la un pas sa se bata. Intre ei, relateaza Mediafax.

Ceremonia acordarii diplomelor In Honoris a inceput, in sala Arcub, cu intonarea imnului national si un moment de reculegere pentru victimele evenimentelor de acum 25 de ani.

Intr-o sala aproape plina, in care au fost circa 300 de persoane, intonarea imnului si minutul de reculegere pentru comemorarea eroilor Revolutiei au fost printre putinele momente la care sala a asistat in liniste.

Dupa discursul viceprimarului Dan Darabont, care a transmis mesajulul primarului general Sorin Oprescu, primul invitat sa transmita un mesaj a fost presedintele Blocului National al Revolutionarilor, Dumitru Dinca. Discurs acestuia a fost insotit, inca de la inceput, de replici si alte reactii ironice din sala, dar si de aplauze pe anumite replici.

"I-am spus domnului primar, cand ne-am intalnit, ca eu cred ca dupa un sfert de secol de la Revolutie a venit momentul (ca primaria - n.r.) sa-i onoreze pe toti colegii mei revolutionari cu cate un spatiu comercial", a spus, de la prezidiu, Dinca, in aplauzele salii.

Presedintele Blocului National al Revolutionarilor a mai spus ca, desi nu a avut relatii de prietenie cu toti cei prezenti in sala, atunci cand au fost redactate listele cu cei care sa primeasca diplome, toate numele revolutionarilor au fost trecute.

"In aceasta sala se afla si colegii mei revolutionari cu care nu am fost foarte prieten. Ne-am mai ciondanit, am avut discutii uneori principiale, alteori neprincipiale, dar cand a venit vorba de redactarea acestor liste, eu nu am trecut peste numele lor, doar pentru ca eu nu-i agream. Eu nu pot sa scot din istoria acestei tari oameni care merita sa ramana in istorie", a concluzionat Dumitru Dinca, inainte de a citi asitentei un poem dedicat lui Dan Iosif.

Dinca a mai spus ca "dupa ce se vor termina sarbatorile" va veni "zi de zi" la sediul primariei, pentru ca municipalitatea sa ridice "o statuie pentru revolutionarul Dan Iosif". "Domnilor colegi, fiecare dintre dumneavoastra reprezinta greutatea lui in aur. De ce spun lucrul asta. Fiindca foarte multi dintre voi ati fost in strada incepand cu 21 decembrie si pentru ca a venit vorba de 21 decembrie, va rog sa-mi iertati aceasta indrazneala, insa voi cere pastrarea unui moment de reculegere in memoria lui Dan Iosif", a completat el, moment in care o parte a celor prezenti in sala au strigat ca este necesar un monument pentru toti cei cazuti la datorie, nu doar pentru Iosif.

Printre cei invitati sa transmita un mesaj a fost si revolutionarul Gheorghe Zainea, care a provocat o adevarata revolta printre cei prezenti atunci cand a vorbit despre eroii de la Timisoara.

"Am auzit vociferari ca am sau nu dreptul sa vorbesc. Nici afara si nici aici nu am auzit insa vreun cuvant de respect fata de revolutionarii de la Timisoara. Se implinesc 25 de ani de cand au murit foarte multi pe scarile Catedralei de la Timisoara", a spus Zainea, discursul sau fiind intrerupt de mai multe grupuri de persoane din sala, care i-au replicat ca "nu trebuie amintiti mortii de la Timisoara, pentru ca nici Timisoara nu vorbeste de Bucuresti".

In acest context, la ceremonie a aparut astfel un nou subiect de polemica, despre cei care ar fi avut dreptul sa participe la eveniment. "Mai, Mitica trebuia sa-i chemi numai pe aia care au iesit in 21", i s-a strigat astfel, din spatele salii, lui Dumitru Dinca.

Cotroversele nu au lipsit nici cand revolutionarii si-au ridicat diplomele de pe scena. "Vreau sa-i contest diploma lui Bacoi, care este un impostor", a spus un revolutionar, iar un altul a afirmat, tot de la microfon, ca "s-a eliberat adevarul de la Revolutie asa cum s-a umplut gaura din steagul romanesc", el cerand ajutorul colegilor pentru a propune ca pe drapelul national sa fie imprimat un cerc.

Desi au fost facute mai multe apeluri la liniste atat din partea organizatorilor, cat si din partea liderilor revolutionarilor, festivitatea de inmanare a diplomelor a fost insotita de haos, strigate, noi certuri si chiar injurii.

"Cartonul acesta nu reprezinta nimic", a spus unul dintre revolutionari, la ridicarea diplomei.

Pe scena au urcat si revolutionari care, dupa ce si-au primit diploma, si-au exprimat diverse doleante legate de probleme pur personale, in timp ce altii au continuat sa aduca injurii unora dintre colegi.

"Toate partidele trebuie sa mearga la puscarie. Parca a fost un concurs de sah si ne-a dat diplome", a urlat, la iesirea din sala, unul dintre participantii la ceremonie, care a rupt diploma.

Revolutionarii s-au certat si pe subiectul ridicarii diplomei cu imputernicire: "Ala e la mine (in organizatie - n.r.), ce cauti tu sa-i iei diploma?".

Finalul ceremoniei a adus alte urlete si scandaluri, astfel ca unii dintre participanti au fost invitati sa plece. "Dar de calaii magistrati actuali, care dau decizii false, care condamna oameni nevinovati, ce zicem?! Ce hotarare judecatoreasca legala sa fie una ilegala?!", urla o doamna recalcitranta, care sustinea ca are o vecina cu handicap, nedreptatita in legatura cu o retrocedare.

Acuzele unora dintre participanti nu au iertat nici municipalitatea bucuresteana, care, in opinia unora, ar fi organizat ceremonia pentru a-i dezbina pe revolutionari.

"Primaria Capitalei a dorit sa aduca un semn de recunostinta tuturor celor care au fost implicati si participanti in evenimentele din decembrie 1989. Au fost acordate o serie de diplome persoanelor nominalizate de asociatiile de revolutionari. Desi nu au fost complete toate listele, situatia este perfectibila, pentru ca ei se cunosc cel mai bine intrei ei, au fost impreuna si au continuat sa lucreze impreuna in acesti 25 de ani, deci categoric ne-am raportat la listele de nume pe care dansii ni le-au dat. Noi nu facem decat sa aratam recunostinta, aprecierea noastra si sa speram ca de acum incolo cel putin vom invata cu totii sa ne respectam reciproc, pentru ca in acest fel sa reusim sa avem o viata mai buna si o societate mai civilizata", a spus, dupa eveniment, viceprimarul Capitalei, Dan Darabont.

Primaria Municipiului Bucuresti a acordat, marti, peste 200 de diplome In Honoris "celor care au avut o contributie majora in cadrul Revolutiei Romane din decembrie 1989", urmand ca numarul acestora sa fie suplimentat. Printre cei care au primit diplome post mortem au fost Sergiu Nicolaescu, Dan Iosif si Cornelia David.