Ministerul de Externe: Autoritatile romane nu detin probe ca au existat inchisori CIA pe teritoriul tarii

de V.M.     HotNews.ro
Marţi, 16 decembrie 2014, 21:17 Actualitate | Esenţial

Autoritatile romane nu detin nici un fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism, transmite Ministerul Afacerilor Externe (MAE) intr-un comunicat remis marti seara. MAE precizeaza insa ca, desi Romania nu este mentionata in documentul facut public de Senatul SUA, autoritatile romane "nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza" si isi manifesta "toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora".

Comunicatul integral transmis de MAE:

"Cu privire la alegatiile vehiculate in spatiul public referitoare la Romania in urma publicarii Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA referitor la programul de interogare si detentie al CIA, in urma consultarii cu autoritatile romane competente, Ministerul Afacerilor Externe face urmatoarele precizari:

Ca membru al comunitatii de valori occidentale, Romania este profund atasata statului de drept, institutiilor democratice, promovarii si apararii drepturilor omului.

MAE apreciaza transparenta fara precedent de care a dat dovada Congresul SUA prin publicarea Rezumatului Executiv al Raportului Comitetului pentru Informatii al Senatului SUA cu privire la programul de interogare si detentie al CIA.

MAE reaminteste faptul ca actuala Administratie de la Washington a pus oficial capat programului de detentie si interogare incriminat in Raport, la instalarea sa in functie.

Parteneriatul Strategic cu SUA este si ramane puternic. Bazele colaborarii cu SUA in cadrul actiunilor antiteroriste sunt solide, intemeiate pe obiective comune, pe respectarea dreptului international, in vederea unui raspuns prompt si adecvat la amenintarile emergente.

MAE subliniaza ca Romania, stat membru al Uniunii Europene si al NATO, parte la Conventia impotriva torturii si altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante (New York, 1984), se disociaza si respinge vehement astfel de practici, indiferent de circumstante. Aceasta este politica sa oficiala ca stat si, in acelasi timp,  politica clara, fara echivoc si compromisuri in materie de drepturile omului a Uniunii Europene, pe care Romania o sustine si o practica fara rezerve.

Documentul facut public de Senatul SUA nu contine referiri la Romania. Autoritatile romane nu detin nici un fel de probe din care sa rezulte ca pe teritoriul Romaniei au existat centre de detentie ale CIA sau ca aeroporturile romanesti ar fi fost utilizate de catre CIA pentru transportul sau detentia unor prizonieri suspectati de acte de terorism. De asemenea, nu au fost obtinute pana in prezent dovezi legate de cazuri in care persoane sau agentii straine oficiale au fost implicate, pe teritoriul Romaniei, in actiuni de privare de libertate sau transport ilegal de detinuti.

Dupa cum este cunoscut, au fost facute demersuri in scopul verificarii alegatiilor respective. O Comisie de ancheta a fost instituita de Senatul Romaniei in decembrie 2005. Raportul, adoptat de Senat in 2008, a concluzionat ca nu au fost identificate elemente privind existenta unor baze secrete americane, centre de detentie sau zboruri neautorizate ale CIA destinate transportului sau detentiei unor prizonieri suspectati de acte de terorism.

Chiar daca Romania nu este mentionata in rezumatul facut public al Raportului Congresului SUA, autoritatile romane nu pot face abstractie de perpetuarea, in continuare, in spatiul public, a unor alegatii care o incrimineaza, autoritatile romane competente manifestand toata disponibilitatea pentru elucidarea acestora. In acest sens, este relevant faptul ca o ancheta judiciara a fost deja declansata si este in derulare. Autoritatile competente intreprind toate demersurile necesare pentru solutionarea acestei cauze, cu deplina respectare a principiilor statului de drept si drepturilor omului.

Referitor la nivelul de detaliere a informatiilor care pot fi furnizate cu privire la aceasta ancheta, trebuie tinut cont de limitarile impuse prin prevederile legale care reglementeaza derularea unei investigatii penale, pana la finalizarea acesteia. De asemenea, este necesara precautie in privinta declaratiilor publice care ar putea afecta cursul anchetei."
Material sustinut de Julius Meinl

Doar furând meserie, merge. N-ai cum - Loredana Groza, interviu în turneul ADOR

Un interviu luat în miez de noapte, în mașina care ne aducea la București, prin viscol și ceață. O întoarcere în timpul albumului Atitudine. Este momentul reinventării, momentul în care Loredana Groza a realizat că altfel nu se poate. Că totul depinde de ea. compoziția, cântarea, re-creerea. Partea a doua a reportajului de turneu Ador. Prima parte, "Lori din Onești, Ador la Ploiești", poate fi văzută AICI.

2007 vizualizari

  • 0 (0 voturi)    
    nu știm, deci n-a fost (Marţi, 16 decembrie 2014, 21:59)

    Mazeta [utilizator]

    Ioan Talpeș, director SIE: „Partea română nu a avut nici interesul să știe ce fac americanii”.


Abonare la comentarii cu RSSBuchete.ro de 12 Ani: Florarie Online cu Livrare Flori la Domiciliu in Bucuresti

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Duminică