Epava elicopterului SMURD prabusit, luni dupa-amiaza, in lacul Siutghiol, a fost recuperata si adusa la mal de echipele de interventie la 24 de ore de la producerea accidentului aviatic, urmand sa fie dusa la centrul CERONAV, de unde va fi preluata de catre anchetatori pentru a fi expertizata.

Scafandrii Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Dobrogea au reusit sa duca la mal, marti, in jurul orei 16.00, ce a mai ramas din elicopterul SMURD prabusit cu o zi in urma in apele lacului Siutghiol, respectiv corpul si carlinga aparatului de zbor, relateaza Mediafax.

Numeroase alte resturi ale elicopterului, intre care si coada aparatului de zbor, fusesera scoase la suprafata inca de luni noapte, in timpul operatiunilor de cautare si salvare.

Ramasitele au fost tractate pe o distanta de cativa kilometri, din zona in care s-a prabusit elicopterul, aflata la iesirea din Mamaia catre Navodari, si pana la pontonul Centrului Roman pentru Pregatirea si Perfectionarea Personalului din Transporturi Navale CERONAV, la intrarea in statiune dinspre Constanta, de unde urmeaza sa fie preluate de catre anchetatori pentru a fi expertizate.

Elicopterul SMURD la bordul caruia se aflau medicul Laura Vizireanu, in varsta de 39 de ani, asistenta Gabriela Harton, in varsta de 38 de ani, care era insarcinata, pilotul, comandor Petre Corneliu Catuneanu, de 47 de ani, si copilotul, capitan comandor Ginel Claudiu Cracanel, de 42 de ani, s-a prabusit in lacul Siutghiol, potrivit ROMATSA, luni, la ora 16.16, la aproximativ 500 de metri de mal.

Elicopterul SMURD transportase un pacient cu embolie pulmonara de la Tulcea la Spitalul Judetean din Constanta si se intorcea de la Aeroportul "Mihail Kogalniceanu", unde alimentase cu combustibil.

Operatiunile de cautare si salvare au durat peste 12 ore.

Parchetul Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-a sesizat din oficiu si a deschis un dosar in cazul elicopterului SMURD prabusit, cercetarile privind cauzele accidentului in care au murit cei patru membri ai echipajului fiind continuate marti la locul tragediei de procurori si criminalisti.

Raportul privind interventia care a avut loc pe lacul Siutghiol dupa prabusirea elicopterului SMURD va fi prezentat premierului Victor Ponta de catre ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea.

Pe de alta parte, secretarul de stat in MAI Raed Arafat a declarat, marti, ca informatiile de pana acum arata ca s-a intervenit in timp util, precizand ca primul echipaj a ajuns la fata locului la ora 16.25, dupa apelul la 112 inregistrat la ora 16.11.

Marti, ministrul Afacerilor Interne, Gabriel Oprea, a decis demiterea sefului ISU Constanta, Viorel Jianu, si a propus premierului Victor Ponta sa il schimbe din functie pe prefectul judetului, Radu Volcinschi, urmare a problemelor la interventia de dupa prabusirea elicopterului SMURD.