Tribunalul Bucuresti a decis marti condamnarea omului de afaceri Ovidiu Tender la 11 ani si patru luni de inchisoare, iar a lui Marian Iancu la 13 ani si opt luni de detentie in dosarul RAFO-Carom, informeaza Agerpres. Decizia nu este definitiva si poate fi atacata cu apel.

Ovidiu TenderFoto: Hotnews

In aceeasi cauza, au fost condamnati Toader Gaureanu si Marin Badea la cate 6 ani si 8 luni inchisoare, Cicilia Dumitrescu la 5 ani si 8 luni inchisoare, Bogdan Salajan la 5 ani inchisoare, Kadri Mazhar Basaran la 6 ani inchisoare.

Instanta a mai decis plata in solidar de catre inculpatii - Ovidiu Tender, Marian Iancu, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea - a sumei de 1.388.282.035.175 lei vechi catre SC Carom SA, la care se adauga majorarile si penalitatile aferente calculate potrivit legislatiei fiscale in vigoare, de la data producerii prejudiciului si pana la data executarii integrale a platii.

Magistratii au hotarat confiscarea de la fiecare dintre inculpatii Gaureanu, Iancu, Salajan si Basaran a sumei de peste 34 milioane lei (in total peste 137 milioane lei), dobandita prin savarsirea infractiunilor si care nu serveste la despagubirea persoanei vatamate SC RAFO SA Onesti.

De asemenea, TB a mentinut sechestrul asigurator instituit de procuror asupra bunurilor apartinand inculpatilor si partilor responsabile civilmente.

In dosar, Ovidiu Tender a fost trimis in judecata pentru inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei, in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de crima organizata, spalare de bani si spalare de bani in forma continuata.

La randul sau, Marian Iancu este acuzat de complicitate la inselaciune, instigare la abuz in serviciu contra intereselor persoanei in forma calificata si continuata, constituirea si apartenenta la un grup de criminalitate organizata si spalare de bani in forma continuata.

Dosarul RAFO-Carom este unul dintre cele mai lungi procese din istoria justitiei din Romania, fiind trimis la instanta in august 2006.

Rechizitoriul a fost intocmit de Alina Bica, pe atunci procuror sef birou la DIICOT.

Pe 23 august 2006, procurorii DIICOT i-au trimis in judecata pe Ovidiu Tender si Marian Iancu, alaturi de Cicilia Dumitrescu, Marin Badea, Toader Gaureanu si Bogdan Salajan.

Procurorii sustin ca acestia au constituit un grup de criminalitate organizata in vederea obtinerii de fonduri financiare frauduloase, a caror sursa urma a fi disimulata prin incheierea unor contracte comerciale nelegale.

Infractiunile comise de intregul grup au vizat, pe de o parte, incheierea nelegala a unor contracte de cesiune creanta si de garantie reala mobiliara in raport cu SC Carom SA Onesti, iar, pe de alta parte, relatiile comerciale nelegale derulate de SC VGB Impex SRL Bucuresti, in raport cu SC Rafo SA Onesti.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurori, in perioada 2002-2004, Ovidiu Tender, Marian Alexandru, Cicilia Dumitrescu si Marin Badea, in calitate de asociati, administratori de fapt, respectiv, de drept si directori sau angajati ai SC Tender SA Timisoara, SC VGB OIL SRL Bucuresti, SC VGB Impex SRL Bucuresti si SC Carom SA, s-au asociat pentru a desfasura o intensa activitate infractionala in urma careia SC Carom SA a suferit un prejudiciu de aproximativ 1.434 miliarde lei vechi.