Presedintele Consiliului Judetean (CJ) Constanta, Nicusor Constantinescu, a declarat marti ca in cadrul unui program Romania-Bulgaria au fost achizitionate mai multe echipamente, printre care si elicopterul prabusit in lacul Siutghiol, insa destinatia si dotarile acestuia au fost schimbate cat timp el a fost suspendat de la conducerea institutiei, noteaza Agerpres.

"Acest elicopter a facut 180 de ore de interventie, pentru ca destinatia lui nu este numai de a transporta pacienti, este de a survola teritoriul Constantei si teritoriului Dobrici, teritoriul Marii Negre, teritoriul lacului, de-aia v-am spus ca are o destinatie speciala. Aceasta destinatie, din pacate, a fost schimbata cat timp eu am fost in Statele Unite ale Americii, in noiembrie anul acesta. De cine a fost schimbata? De domnul Arafat, care l-a preluat, i-a schimbat destinatia contractului si s-a intamplat nenorocirea pe care ati vazut-o ieri", a spus Nicusor Constantinescu la Curtea de Apel Bucuresti, unde s-a prezentat la procesul lui Radu Mazare privind retrocedari ilegale de terenuri.

Constantinescu a precizat ca elicopterul a avut flotoare pentru a pluti, pe care nu le mai avea la data producerii accidentului, avea doua motoare, unul pentru eventualitatea in care se defecteaza celalalt, a avut troliu pentru a putea salva pe cineva cu ajutorul hamului.

"Eu stiu ca ieri, din pacate, Capitania Portului Constanta nu a fost activata pentru a interveni cu barci de mare viteza. Stiti ca exista o nava Jupiter pe lac, la 500 de metri de locul naufragiului? De ce nu a fost activata? Eu nu pot sa activez nimic, din cauza deciziei instantei, desi sunt vicepresedintele Comitetului de Urgenta, nu am dreptul sa iau legatura cu angajatii Consiliului Judetean, nu am dreptul sa comunic cu consilierii judeteni. Eu sunt presedintele in functie si atat. Eu am anuntat prefectul, am anuntat institutiile pe care le pot anunta", a afirmat Constantinescu.

El a povestit ca a refuzat, in urma cu un an, sa semneze pentru schimbarea destinatiei elicopterului, stiind "implicatiile penale" pe care l-ar avea acest lucru, insa schimbarea destinatiei a fost facuta oricum, cat timp a fost suspendat din functie.

"Eu am refuzat public anul trecut sa predau acest elicopter structurilor Ministerului de Interne, domnului Arafat, fara sa-si asume cineva responsabilitatea schimbarii destinatiei. Nu pot sa schimb eu, ca vrea Arafat. Eu i-am spus, 'domnule secretar de stat, daca vrei, semneaza dumneata, anuleaza contractul, raspunde in fata lumii, ia aprobare de la Uniunea Europeana si eu ti-l dau', ca nu sunt nebun sa platesc eu mentenanta, piloti, medici de la putinii bani ai Consiliului Judetean. Nu am fost de acord cu aceasta cerere abuziva. Intrebati-l pe domnul Arafat, unde sunt flotoarele", a mai spus Constantinescu.

Parchetul Militar Bucuresti a deschis un dosar penal in care cerceteaza conditiile in care elicopterul SMURD cu patru persoane la bord s-a prabusit luni in lacul Siutghiol din judetul Constanta.

"La data de 15 decembrie 2014, procurori militari din cadrul Parchetului Militar de pe langa Tribunalul Militar Bucuresti s-au sesizat din oficiu (constituindu-se pe rolul acestei unitati un dosar penal) cu privire la faptul ca, in aceeasi zi, un elicopter apartinand SMURD Constanta s-a prabusit in Lacul Siutghiol, situat pe raza municipiului Constanta, rezultand decesul celor patru persoane aflate la bord", se arata intr-un comunicat al Parchetului General, transmis marti.

Conform sursei citate, la locul accidentului s-au deplasat imediat doi procurori militari.

"In cursul zilei de astazi, 16 decembrie 2014, la fata locului continua cercetarile efectuate de procurori cu sprijinul unor specialisti criminalisti din cadrul Politiei Romane, iar pe masura derularii cercetarilor vom informa opinia publica", se precizeaza in comunicat.

Un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord - doi piloti de la Inspectoratul General de Aviatie si doua cadre medicale ale SMURD Constanta - s-a prabusit luni in lacul Siutghiol. Toti membrii echipajului au murit.

In momentul producerii accidentului, elicopterul se intorcea dintr-o misiune aeromedicala, dupa ce transportase un pacient la Spitalul Judetean Constanta, conform MAI.