Fostul ministru al Transporturilor Ramona Manescu este audiata, marti, la Parchetul instantei supreme, in dosarul privind accidentul aviatic din muntii Apuseni, in care au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion, relateaza Mediafax.

Ramona Manescu a ajuns in jurul orei 12.15 la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, unde a fost citata pentru a da declaratii despre accidentul din 20 ianuarie 2013.

Ministerul Transporturilor, condusa la acea data de Ramona Manescu, a facut, impreuna cu experti de la Administratia Romana a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), Autoritatea Aeronautica Civila Romana (AACR) si Scoala Superioara de Aviatie, un raport privind cauzele accidentului aviatic din muntii Apuseni si respectarea procedurilor.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat, in 12 decembrie, si pe fostul ministru al Afacerilor Interne Radu Stroe.El a demisionat de la sefia Ministerului Afacerilor Interne in 23 ianuarie, la trei zile dupa accidentul in care au murit pilotul Adrian Iovan si studenta Aurelia Ion. Stroe spunea, inainte de a demisiona, ca ii pare rau ca accidentul s-a produs in timpul mandatului sau.

Radu Stroe a declarat, la iesirea de la Parchetul instantei supreme, ca a fost audiat ca martor in dosarul accidentului aviatic din Apuseni si ca MAI nu putea proceda altfel decat a facut-o in cazul interventiei de dupa prabusirea avionului.

Ramona Manescu si Radu Stroe au fost citati sa vina in 9 decembrie la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie (PICCJ), pentru a da declaratii in dosarul privind accidentul din Apuseni, dar audierea lor a fost amanata, intrucat cei doi nu s-au putut prezenta atunci, invocand motive obiective, au declarat, pentru Mediafax, surse judiciare.

Si seful Serviciul de Telecomunicatii Speciale (STS), Marcel Opris, va fi chemat la Parchetul instantei supreme, pentru a da declaratii in acelasi dosar, au mai spus sursele citate, fara a precizat data la care acesta va fi audiat.

In dosarul accidentului din Apuseni, procurorii au decis inceperea urmaririi penale pentru ucidere din culpa, vatamare corporala din culpa si neglijenta in serviciu, dar si pentru neluare si nerespectare a masurilor legale de securitate si sanatate in munca si incalcarea de catre personalul aeronautic civil a indatoririlor de serviciu.

Procurorii Parchetului instantei supreme l-au audiat, in 5 decembrie, pe fostul director al Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA) Aleodor Francu.

In cadrul anchetei desfasurate de Parchetul instantei supreme, ROMATSA a trimis, in urma solicitarii venite de la procurori, transcrierile convorbirilor purtate de personalul acestei institutii, in timpul zborului aeronavei. Pe langa transcrierea convorbirilor, procurorii Sectiei Parchetelor Militare au mai cerut de la ROMATSA si documente referitoare la briefing-ul meteorologic al zborului.

De asemenea, anchetatorii au solicitat Serviciului de Telecomunicatii Speciale fisele de caz referitoare la accidentul aviatic si procedura urmata de operatorii Serviciului 112, de la sesizare si pana la inchiderea cazului, potrivit metodologiilor, procedurilor operationale si protocoalelor in vigoare. Procurorii au solicitat STS declasificarea convorbirilor efectuate prin 112 in ziua producerii accidentului aviatic din Apuseni, precum si relatii privind tehnicile de localizare a apelantilor acestui serviciu.

Procurorii au mai solicitat, de la Autoritatea Nationala pentru Administrare si Reglementare in Comunicatii (ANCOM), relatii privind modalitatea tehnica in care furnizorii de servicii publice de telefonie asigura preluarea apelului la serviciul de urgenta 112 si faciliteaza localizarea acestor apeluri de catre SNUAU 112.

De asemenea, s-au mai primit de la Consiliul Suprem de Aparare a Tarii documentele prezentate in sedinta din 2 februarie 2014 privind accidentul aviatic, dar si , inregistrarile video ale aeronavei din momentele anterioare decolarii, venite de la Scoala Superioara de Aviatie Civila.

Anchetatorii au la dosar si raportul preliminar intocmit de inspectorii Centrului de Investigatii si Analiza pentru Siguranta Aviatiei Civile (CIAS), document primit de la Ministerul Transporturilor.

De asemenea, au fost audiati ca martori angajati ai Ministerului Afacerilor Interne, ai Ministerului Apararii Nationale, controlori de trafic aerian, conducerea si personalul Scolii Superioare de Aviatie Civila, ofiteri de rang superior din Jandarmeria Romana si Inspectoratului General al Aviatiei Civile, angajati ai Serviciului de Ambulanta Bucuresti - Ilfov.

Parintii si sora Aurei Ion au fost, in 21 martie, la PICCJ, unde au dat declaratii in ancheta, iar procurorii le-au pus la dispozitie dosarul.