Reprezentantii Agentiei Romane de Salvare a Vietii Omenesti pe Mare (ARSVOM) spun ca daca ar fi fost anuntati despre prabusirea elicopterului SMURD ar fi putut ajunge la locul tragediei in cel mult zece minute, pentru ca aveau o salupa pe lacul Siutghiol, in apropierea locului tragediei, potrivit Mediafax.

Iulian Cretu, director in cadrul ARSVOM, a declarat, marti, ca a aflat despre accidentul aviatic de la televizor si ca imediat la locul tragediei a fost trimisa salupa institutiei, care se afla pe lac.

"Nu ne-a chemat nimeni acolo. Nu am fost alarmati. In momentul in care m-am autosesizat, am trimis in zona echipajul cu salupa Jupiter de pe lacul Siutghiol si cu trei scafandri. (...) Am vazut intai pe televiziuni si m-am autosesizat. Am anuntat directorii, salupa si scafandrii, pe care i-am trimis acolo. Am intervenit benevol. Nu am mai asteptat sa fim solicitati. Sunt situatii de forta majora in care noi nu asteptam sa fim solicitati, trimitem oameni. De la ora 16.50 si pana dimineata la 04.30, cand s-a recuperat ultimul trup, salupa a stat in zona", a spus Iulian Cretu.

El a precizat ca ARSVOM nu a fost anuntata prin 112 despre producerea accidentului, alerta fiind data numai la interventiile pe mare, dar daca s-ar fi intamplat acest lucru salupa putea ajunge in cel mult zece minute la locul prabusirii elicopterului SMURD.

"Suntem arondati la serviciul de urgenta 112, dar pe parte maritima, prin Centrul Maritim de Coordonare. Daca 112 ne-ar fi anuntat pe noi, in 5, maxim 10 minute, eram in zona. Dar noi nu am fost anuntati. Nimeni nu si-a imaginat ca noi, fiind agentie de salvare pe mare, avem o salupa si pe lac. (...) De unde se afla salupa, puteam ajunge in maximum 10 minute in zona', a mai spus Cretu, precizind ca imediat dupa ce a aflat despre accident a sunat la Capitania Mamaia, dar nu i-a raspuns nimeni.