Elicopterul SMURD s-a prabusit la ora 16.16, la noua minute dupa ce anuntase decolarea la turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar un minut mai tarziu a inceput interventia de cautare si salvare, in urma unui apel la 112 facut de localnici, sustin reprezentantii ROMATSA. La randul sau, secretarul de stat Raed Arafat a facut cateva precizari marti dimineata legate de prabusirea elicopterului, afirmand ca fortele de interventie au ajuns la timp la fata locului si ca nu se stie inca ce a cauzat prabusirea.

Potrivit reprezentantilor Administratiei Romane a Serviciilor de Trafic Aerian (ROMATSA), elicopterul prabusit luni dupa-amiaza in lacul Siutghiol, de tip EC 135 SMURD -348, a depus planul de zbor la ROMATSA duminica la ora 20.59 LT, pentru ziua de luni, planul de zbor fiind prelucrat de ROMATSA, informeaza Mediafax.

Conform sursei citate, luni, la ora 16.07, elicopterul SMURD, care avea la bord doi piloti si doi paramedici, a decolat de la Constanta spre Tuzla, urmand procedurile de management al traficului aerian. La Constanta, elicopterul se afla pentru a alimenta.

La ora 16.16, elicopterul s-a prabusit in lacul Siutghiol, in Mamaia, la aproximativ 500 de metri de mal.

"La ora 16.17, conform Hotararii de Guvern 741/2008 a fost declansata procedura de cautare si salvare, in urma apelului telefonic la 112 facut de localnici. Bilantul anuntat era de un supravietuitor si trei persoane disparute, epava scufundata", mai spun reprezentantii ROMATSA.

Acestia precizeaza ca ultima convorbire cu pilotul elicopterului SMURD a avut loc la decolare, cand s-a luat legatura cu turnul de control de la Aeroportul Kogalniceanu, iar potrivit procedurilor in cazul zborurilor sub 3000 de metri, urmatorul apel de raportare urma sa fie facut la ora 16.20 din localitatea Agigea.

ROMATSA mai precizeaza ca la momentul decolarii conditiile meteo erau bune, vizibilitatea de peste 6 kilometri, iar elicopterul SMURD efectua un zbor cu vizibilitatea solului, ceea ce inseamna ca zbura sub 3000 de metri altitudine.

Reprezentantii ROMATSA mai spun ca, potrivit atributiilor care ii revin, institutia a asigurat asistenta specializata de la momentul depunerii planului de zbor pentru elicopterul EC 135 SMURD -348 si pana la decolare.

Declaratii Arafat:

  • (despre barca) Aceasta nava este operationala numai in sezonul estival. Totusi, cel care se ocupa de ea a aflat si a participat din proprie initativa, insa el nu a fost alertat pentru ca se stia ca nu mai este operationala din 1 octombrie.
  • S-a pus problema ca asistenta a fost scoasa cu o barca de pescari, este adevarat. Dar vreau sa se observe ca cel care a isnotit si a facut resusctiarea in barca era pompier paramedic. au lucrat impreuna, nimic gresit.
  • Fortele au ajuns in timp util totusi, ceea ce spun martorii trebuie verificat. Orice martor trebuie sa depuna marturie si la procurori si toate informatiile se coroboreaza si vedem daca vreo informatie este gresita.
  • Daca existau flotoarele? Greu de zis, pentru ca nu stim cauza accidentului, din pacate a fost impact mare, vremea era ok, aparatul era bun mententanta era la zi. Trebuie scoasa carlinga, expertii sa o examineze.
  • Aceste elicpoptere sunt asigurate CASCO, fiecare persoana este asigurata.