La Timisoara incep marti manifestarile dedicate implinirii a 25 de ani de la revolta timisorenilor impotriva regimului comunist condus de Nicolae Ceausescu. Presedintele ales, Klaus Iohannis, a anuntat ca va lua parte la ceremoniile dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutie.

"Asa cum am promis, pe 16 decembrie voi lua parte, la Timisoara, la ceremoniile dedicate implinirii a 25 de ani de la Revolutia din 1989. Nu e simbol mai puternic si nici data mai intensa: pe 16 decembrie as vrea sa fim cat mai multi acolo si sa ne amintim de eroii nostri de la Timisoara si de faptul ca anul acesta se implineste un sfert de veac de cand ei nu mai sunt", a scris acum cateva zile Klaus Iohannis pe contul sau de Facebook.

"Vreau ca acest moment sa fie un legamant ca tot ceea ce am castigat in decembrie 1989 nu vom pierde niciodata!", a adaugat presedintele ales.

Programul manifestarilor

  • Marti dimineata, in organizarea Asociatiei Luptatorilor din Timisoara Arestati in Revolutie (ALTAR) va avea loc un eveniment la Penitenciarul Timisoara, in cadrul caruia se vor desfasura o prezentare de carte si o expozitie foto dedicata acestui moment.
  • La ora 11:.30, Opera Nationala Romana va fi gazda vernisajului expozitiei cu tema ￯Revolutia din 1989￯. 
  • La ora 15:00, va avea loc sedinta festiva a Consiliului Local Timisoara, dedicata comemorarii a 25 de ani de la Revolutia Romana (in Sala Operei Nationale Romane), in cadrul careia vor fi decernate mai multe titluri de Cetatean de Onoare al Timisoarei unor revolutionari.
  • La ora 17:30 se va reface "traseul Revolutiei", cu incepere de la casa pastorului Laszlo Tokes, o procesiune cu torte si lumanari care va urma traseul: Piata Maria - bulevardul 16 Decembrie 1989 - Podul Traian - bulevardul Regele Ferdinanad - Catedrala Mitropolitana din Timisoara. Alaiul se va opri si va depune lumanari si candele pe treptele Catedralei, in memoria tinerilor ucisi in Revolutie.  
  • La ora 18:00 va urma un moment de reculegere dedicat eroilor-martiri, sustinut pe treptele Catedralei de corul Contrast al Operei Nationale Romane din Timisoara. Biblioteca Judeteana Timis va marca, tot aici, 25 de ani de Libertate printr-o noua editie "Lecturi aprinse".  
  • La ora 19:00 va avea loc un concert de colinde sustinut de Corul National de Camera Madrigal la Opera Nationala Romana, sub conducerea dirijorala a Annei Ungureanu.
  • Spre miezul noptii, ALTAR va preda stafeta manifestarilor Asociatiei 17 Decembrie a Ranitilor si a Familiilor Indoliate din Revolutia din 1989, in cadrul unor momente de reculegere si aprinderea de candele in Piata Victoriei, precum si o Liturghie (la miezul noptii) oficiata in Biserica Martirilor.