Judecatorii Curtii Constitutionale sunt asteptati sa se pronunte marti in cazul articolului din Legea 161/2003 in baza caruia ANI i-a declarat incompatibili pe mai multi alesi locali, intre care si pe Klaus Iohannis, fostul primar al Sibiului.

Decizia a fost amanata de mai multe ori, ultima data in 9 decembrie, din cauza imposibilitatii constituirii completului de judecata.

Presedintele CCR, Augustin Zegrean, a declarat marti ca alesii nu-si vor mai pierde mandatul in cazul in care va fi declarat neconstitutional articolul privind incompatibilitatea acestora cu functia de reprezentant in adunarile generale ale societatilor comerciale de interes local.

Intrebat ce se intampla cu procesele din instanta daca acest articol va fi declarat neconstitutional, seful CCR a explicat: "(n.r Alesii locali) castiga, li se anuleaza constatarea facuta de ANI. Daca legea nu mai prevede ca ei sunt in incompatibilitate, nu-i mai poate mentine nimeni in incompatibilitate. (...) Nu-si mai pierd mandatul pentru acest motiv".