Tribunalul Bucuresti a admis vineri propunerea DNA de arestare preventiva pentru 30 de zile a primarului din Pitesti, Tudor Pendiuc, pus sub acuzare pentru coruptie. Procurorii au solicitat inlocuirea masurii arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive pe o perioada de 30 de zile fata de Tudor Pendiuc, pentru ca a incalcat obligatia stabilita de instanta de a nu lua legatura cu ceilalti inculpati din dosar.

Tudor PendiucFoto: Agerpres

In acelasi dosar, judecatorii au respins cererea procurorilor de arestare a lui Constantin Scarlat, reprezentant al SC CNCD SA, cercetat pentru complicitate la abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata.

Decizia instantei nu este definitiva.

Pendiuc este acuzat de luare de mita si abuz in serviciu cu consecinte deosebit de grave si in forma continuata in dosarul privind incheierea si executarea unui contract de asociere in participatiune care ar fi prejudiciat bugetul Primariei Pitesti cu 5 milioane de euro.

Solicitarea procurorilor DNA de inlocuire a masurii arestului la domiciliu cu masura arestarii preventive in cazul lui Tudor Pendiuc a fost motivata de faptul ca primarul a vorbit de mai multe ori la telefon cu o consiliera a sa, Elena Carmen Lis, care are calitatea de suspect in acelasi dosar.

Anchetatorii au constatat ca Pendiuc nu a contactat-o direct pe Elena Carmen Lis, ci prin intermediul unor persoane apropiate acesteia.

"Reaua-credinta a inculpatului consta in aceea ca, in primul rand, suna la posturi telefonice utilizate de persoane apropiate suspectei Lis Elena Carmen, initiaza convorbirea cu respectivele persoane, dupa care continua discutia cu suspecta anterior amintita, insa i se adreseaza cu apelativul persoanei utilizatoare a postului telefonic. Constient de obligatia stabilita de instanta de a nu comunica cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, inculpatul Pendiuc Tudor isi camufleaza convorbirile telefonice pe care le poarta cu Lis Elena Carmen", se arata in referatul prin care se solicita arestarea preventiva.

Intre 20 noiembrie si 1 decembrie, Pendiuc a luat legatura telefonic cu consiliera sa de cinci ori, iar discutiile au vizat verificarile efectuate de procurorii DNA la Primaria Pitesti in dosarul de coruptie in care ar fi implicat edilul.

"Aceste discutii pe care inculpatul Pendiuc Tudor le are cu suspecta Lis Elena Carmen nu sunt intamplatoare si au ca scop informarea directa sau indirecta a acesteia din urma asupra modului in care evolueaza urmarirea penala, aceste comunicari dintre inculpat si suspecta avand loc in perioada in care Directia Nationala Anticoruptie a efectuat acte urmarire penala in cauza. (...) Suspecta Lis Elena Carmen are calitatea de consilier al primarului Pendiuc si lucreaza la Primaria Municipiului Pitesti, fiind la curent cu solicitarile pe care Directia Nationala Anticoruptie le-a adresat Primariei Municipiului Pitesti, transmiterea de informatii fiind in ambele sensuri", se mai precizeaza in documentul DNA.

In 7 noiembrie, Tribunal Bucuresti a dispus arestarea preventiva lui Pendiuc si Scarlat, insa in urma contestatiei formulate de cei doi, la 19 noiembrie, Curtea de Apel Bucuresti a dispus arestul la domiciliu fata de acestia. Celor doi le-au fost stabilite urmatoarele obligatii: sa nu paraseasca imobilul in care locuiesc fara permisiunea organului judiciar care a dispus aceasta masura sau in fata caruia se afla cauza si sa se supuna restrictiilor stabilite; sa se prezinte in fata organului de urmarire penala, a judecatorului de drepturi si libertati, a judecatorului de camera preliminara sau a instantei de judecata ori de cate ori sunt chemati; sa nu comunice cu ceilalti participanti la comiterea infractiunii, cu martorii, precum si cu alte persoane stabilite de organul judiciar; sa poarte permanent sistem electronic de supraveghere.