Guvernul amana votarea proiectului de buget pe 2015 pentru vineri, ora 17.00. Initial, sedinta guvernului era programata pentru ora 10.00, insa din cauza unor nemultumiri exprimate de unii ordonatori de credite, a fost amanata cu cateva ore, potrivit unor surse guvernamentale.

Elaborarea proiectului de buget a starnit nemultumiri inca de joi, cand DNA a reclamat faptul ca va primi mai putini bani decat a cerut. In plus, a acuzat public ca in buget nu se regaseste fila distincta de buget pentru DNA.

In urma unei intalniri cu Laura Codruta Kovesi, ministrul bugetului Darius Valcov a promis ca DNA va primi bugetul cerut. Valcov a admis ca exista o problema cu cifrele trimise de Parchetul General, urmand ca pana joi seara aceasta ar urma sa fie remediata. Kovesi a declarat pentru HotNews.ro ca atat Valcov cat si Cazanciuc au promis ca DNA va primi cele 25 de milioane de euro buget si ca vor avea fisa separata in proiectul de buget.

Concret, Kovesi a cerut pentru DNA o crestere a bugetului pentru cheltuielile de capital de la 700.000 de lei in anul 2014 la 3 milioane de lei in anul 2015. Pentru cheltuielile cu bunuri si servicii (printre care si expertize), Kovesi a cerut o crestere de la 9 milioane de lei la 15 milioane de lei, potrivit unor surse.

DNA a constatat ca valoarea bugetului pentru Ministerul Public este cu 31, 94% mai mica decat executia bugetara pe 2014, ceea ce inseamna ca Tiberiu Nitu ar trebui sa taie de la alte parchete pentru a acorda procurorilor anticoruptie bugetul solicitat. Or, DNA nu sustine o astfel de masura, ci revendica fila proprie de buget, conform legii.